NBA ludnica: Besplatni stan i hrana, Jehovini svedoci, milijarde dolara

Najjača košarkaška liga na svetu svojim obožavaocima ne da mira. Nakon ekstremno zanimljivog finala na redu je period kada slobodni igrači potpisuju nove ugovore, menjaju sredine, ispisuju nove stranice. Grad i država, besplatna hrana, luksuzni stan, Jehovini svedoci, sve utiče na potpis igrača. Utisak je da je izbor na ovogodišnjem tržištu možda i najbolji i istoriji lige, pošto je neizvesna sudbina Lenarda, Durenta, Tompsona, Irvinga...

Toronto reptorsi ostvarili su istorijski uspeh osvojivši prvu titulu od osnivanja kluba. Klub iz Kanade uradio je to bez pravljenja "super tima" od tri zvezde, već sa jednim Kavajem Lenardom i čak četiri ili pet igrača neke nazovimo je druge klase (Gasol, Lauri, Sijakam, Ibaka). Pred Torontom je težak zadatak da okupi "bend" ponovo i naredne godine, pošto je sudbina najkorisnijeg igrača finala i jednog od najboljih pojedinaca današnjice Kavaja Lenarda neizvesna.

Uprkos šampionskoj tituli, Toronto je znao da je dovođenje Lenarda na godinu dana veliki rizik, obzirom na njegovu želju da igra za tim iz Kalifornije. Kavaj Lenard će održati tri razgovora prvog dana takozvanog prelaznog roka u košarci, koji počinje u ponoć po našem vremenu.

Toronto, na čelu sa Mesaj Užirijem, generalnim menadžerom Reptorsa, pokušaće da ubedi Kavaja u ostanak. Osim timske hemije, atmosfere i nedavnog uspeha, ulogu u pregovorima ima i besplatan stan u Torontu u vrednosti od 20 miliona dolara i doživotno besplatna hrana u mnogim restoranima koja je Lenardu ponuđena od strane gradskog veća i vlasnika objekata.

Klipersi su još pre godinu dana, odnosno nakon trejda Lenarda iz Sparsa u Reptorse bili kandidati broj jedan u dovođenju jednog od najboljeg igrača lige. Trener Dok Rivers, član izvršnog veća Džeri Vest i vlasnik tima Stiv Balmer sastaće se sa Lenardom i pokušati da ga ubede da pojača njihove redove. Ključni faktor Klipersa jeste to što bi se Lenard vratio u rodni grad i zemlju, kao i to što tim ima mesta za još jednu zvezdu lige, koju bi uparili sa Kavajem.

Poptuno neočekivano, Klipersima će najveći problem praviti njihov "stariji brat" kako ih nazivaju - Lejkersi. Još uvek glavni tim u Los Anđelesu bio je u ogromnom haosu tokom prošle sezone, pošto su ekipu napustili trener Volton i predsednik košarkaških operacija Medžik Džonson, dok su svakodnevni skandali oko vlasnice klzba, trejdova, ugovora, uloga, povreda i minuta konstantno štetili ugledu najbolje franšize u istoriji lige.

Ipak, nekoliko dana u NBA potrebno je da se sve promeni. Lejkersi su odradili dugo očekivanu razmenu, pa je klub napustilo mlado jezgro (Bol, Ingram, Hart, tri pika), ali je zauzvrat došao Entoni Dejvis. "Obrva" i "Kandža" (nadimci Dejvisa i Lenarda) izrazili su želju i ranije da budu saigrači. a to bi moglo da bude upravo u Lejkersima. Odmah po izvršetku trejda, oni su krenuli u akciju da oslobode mesto u timu za dovođenje još jedne zvezde, koju bi pridružili Lebronu, Dejvisu i Kuzmi. Iako to nije bilo u prvobitnom planu Kavajevog tima, sastanak će biti održan sa Lejkersima, koji prema procenama mnogih imaju najveće šanse za Lenarda.

Poraženi finalista Golden Stejt ima pred sobom takođe težak zadatak. Leto Voriorsa odrediće ranije povrede Durenta i Tompsona koje su doživeli u finalu sa Torontom. Oba igrača propustiće ogroman deo naredne sezone, pošto se prognozira povratak Tompsona tek oko februara, dok Durent može da ne kroči na parket naredne sezone.

Zbog toga je opalo interesovanje ostalih timova, ali ono još uvek postoji. Voriorsi su pred moranjem da vrate dva sjajna igrača u svoj tim, ali će obojici morati da daju maksimalne ugovore na pet godina. Zbog toga, "ratnici" neće moći da budu aktivni u trkama za ostale slobodne agente, a još gore od toga je što će morati da plaćaju ogromnu kaznu za prestup granice plata za igrače koja iznosi 120 miliona dolara.

Voriorsi će morati da plate oko 350 miliona dolara na plate i kazne, što ih čini ubedljivo najskupljem timu u istoriji lige (pre njih najskuplji bio Klivlend 2017. godine 150 miliona dolara). Prvi potez Voriorsa po ponoći će biti maksimalni ugovor Tompsonu (190 miliona na pet godina), a onda se generalni menadžer Bob Majers i zvezda tima Stef Kari upućuju za Njujork, gde imaju ugovoreni sastanak sa Durentom.

Durent ima nekoliko opcija, jedna je da uvidi jaku konkurenciju na zapadu i ostane u Voriorsima, sa kojima ima najveće šanse za prsten i sa kojima može da zaradi najviše novca, dok su druge dve opcije odlazak na istok u Nikse ili Netse.

Ove opcije zavise dosta od Kajrija Irvinga. Irving je i definitivno odlučio da ne ostane u Bostonu, pošto je prošla sezona bila veliko razočaranje. Prema tvrdnjama veoma dobro obaveštenih novinara I-Es-Pi-Ena i Jahua, Irving je blizu potpisivanja novog maksimalnog ugovora sa Bruklinom (141 milion na četiri godine). Netsi su spremni da se odreknu Dianđela Rasela, lidera ekipe, kojem su izjednačili početnu ponudu, ali ukoliko obezbede potpis Irvinga, rado će Rasela prepustiti drugom timu, kako bi svim silama pokušali da dovedu Durenta.

Boston je brzo reagovao na dešavanja oko Irvinga, pa su uslovi i dogovor postignuti sa doskorašnjim liderom Šarlota Kembom Volkerom. Iako su svi pregovori zabranjeni pre ponoći po našem vremenu (6 popodne po lokalnom), činjenica je da u ovom, ali i još mnogo slučajeva to nije ispoštovano. Volker se uputio ka Bostonu gde će potpisati četvorogodišnji ugovor vredan 141 milion. Boston je u Volkeru dobio utešnu nagradu, pošto nisu uspeli da dovedu Entonija Dejvisa, zadrže Kajrija irvinga, kao ni Ala Horforda, pa će imati dosta posla u traženju njegove zamene.

Zanimljivo će biti u taboru njihovih najvećih rivala, ekipi Lejkersa. Rečeno je da im je primarna opcija Lenard, ali Lejkersi imaju i rezervni plan. Ukoliko Lenard odluči da ostane u Torontu ili ode u Kliperse, Lejkersi će se okrenuti ka Dianđelu Raselu, koga su pre samo dve godine trejdovali zbog skandala sa Nikom Jangom (Rasel snimao Janga koji je odavao tajnu sa kim vara tadašnju verenicu, pevačicu Igi Azaleu).

Lejkersi će poput Golden Stejta morati da probiju granicu sa platama i tako plaćaju kaznu. Razlog toga je što trenutno "jezeraši" pod ugovorom imaju samo Džejmsa, Kuzmu, Dejvisa i rukija Takera. Pred generalnim menadžerom Robom Pelinkom i Ričom Polom (agent Džejmsa i Dejvisa) je zadatak da pronađu što bolje opcije za što manji novac. Lejkersi tako žele da u svoje redove dovedu Seta Karija, Patrika Beverlija, Trevora Arizu, Džereda Dadlija, Enesa Kantera, Markifa Morisa... Osim pomenutih igrača, tim iz Los Anđelesa će obaviti razgovore sa prošlogodišnjim igračima Rondom, MekGijem, Stivensonom, Kaldvel Poupom, u nadi da će ih nagovoriti da pristanu da igraju za slabije ugovore od prošlogodišnjih.

Pred Hjustonom, velikim razočarenjem prošle sezone je takođe naporno leto. Prvo su pokušali da plasiraju priču o trejdu Krisa Pola, koju je igrač demantovao, a za kojeg nije bilo interesovanja zbog njegovog jakog ugovora, da bi se potom okrenuli Džimiju Batleru. 

Batleru ističe ugovor sa Filadelfijom, koja je željna da ga zadrži, ali će morati da se bori sa Hjustonom. "Rakete" su raspoložene da se odrknu Kapele i Takera, pa bi Batlera mogli da jure i kroz razmenu igrača.

Ipak i pored svih navedenih igrača, super zvezda, kvalitetnih veterana, utisak je da su najzanimljivije priče ovog "prelaznog roka" ili perioda u kojem slobodni agenti potpisuju ugovore Nikola Mirotić i Daren Kolison.

Mirotić će ukoliko se obistine priče evropskih medija postati najskuplji igrač Evrolgige od njenog osnivanja, pošto je Barselona ponudila šestogodišnji ugovor vredan 80 miliona dolara. U takvim okolnostima, povratak u Evropu možda je i logičan potez Španca crnogorskog porekla.

Daren Kolison sa druge strane je rešio da završi NBA karijeru u 31. godini kako bi se potpuno posvetio Jehovinim svedocima. Kolison je mogao zaradi ugovor od 30 miliona za dve sezone ili 15 miliona godišnje od drugih zainteresovanih timova...

Od ostalih zanimljivosti, treba napomenuti da je Nikola Vučević blizu potpisa ugovora vrednog 100 miliona na četiri godine sa Orlandom, Harison Barns od 88 na isti period sa Sakramentom, dok Porzingis sa Dalasom ugovara petogodišnji ugovor jak 160 miliona dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво