Evropska dominacija u NBA, Janis MVP, Dončić najbolji ruki

Grčki košarkaš u redovima Milvokija Janis Adetokumbo proglašen je za najkorisnijeg igrača u protekloj NBA sezoni. Košarkaš Dalasa srpskog porekla Luka Dončić odneo je titulu najboljeg rukija, odnosno novajlije u najjačoj ligi na svetu.

Zadatak koji je Kobi Brajant zadao Janisu Adetokumbu na kraju prošle sezone, Grk je ispunio.

Milvoki baksi imaju najkorisnijeg igrača u sezoni 2018-2019, a Janis je do te titule došao ispred Džejmsa Hardena i Pola Džordža.

Adetokumbo je tek drugi košarkaš iz Evrope koji je proglašen za MVP-a u NBA ligi. (Prvi je Dirk Novicki).

Grk je prvi košarkaš u istoriji lige kome je to pošlo za rukom samo godinu dana nakon osvajanja titule za igrača koji je najviše napredovao u sezoni.

Na 72 odigrana meča u protekloj sezoni, Adetokumbo je u proseku beležio 27.7 poena, šest asistencija i 12.5 skokova po meču. Uz to, 24-godišnji košarkaš vodio je Milvoki do prvog mesta na Istočnoj konferenciji.

Košarkaš srpskog porekla Luka Dončić proglašen je za najboljeg novajliju(rukija) godine.

Dončić je dobio 98 od 100 glasova izabranika i zasluženo odneo titulu ispred Treja Janga iz Atlante.

"Nemam reči zaista. Ovo je nešto veoma posebno za mene. Trej i Deandre su imali sjajne sezone takođe. Veoma sam srećan zbog ove nagrade, ovo je posebno", prva je reakcija Dončića.

Luka je u proseku beležio 21 poen, šest asistencija i osam skokova po meču. 

Amerika je pretpela ozbiljan udarac ove sezone pošto je NBA šampion ekipa iz Kanade, a preostale bitne nagrade lige većinom su završile u rukama ljudi koji nisu iz SAD.

Francuz Rudi Gober proglašen je za najboljeg defanzivca, a Kamerunac Paskal Sijakam za igrača koji je najviše napredovao.

Najbolji igrač sa klupe po treći put u karijeri je Lu Vilijams, a za najboljeg trenera proglašen je Majk Budenholzer, strateg Milvokija. 

Najbolji saigrač protekle sezone je Majk Konli, doskorašnji košarkaš Memfisa, a nagradu za životno delo dobili su nekada veliki rivali 80-ih, a danas veliki prijatelji Medžik Džonson i Leri Bird. 

Nagradu "momenat sezone" odneo je Derik Rouz iz Minesote i njegov meč od 50 postignutih poena protiv Jute, dok je nagradu za požrtvovanje dobio Markus Smart iz Bostona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво