Nikola Jokić u društvu Šeka, Hakima, Admirala...

Nikola Jokić postao je prvi Srbin koji je izabran u najbolju petorku NBA lige. Džoker se tako priključio odabranom društvu najboljih centara koji su se ikada bavili ovim sportom, istovremeno ostavio iza sebe mnoge koji nisu imali priliku da budu deo elite.

Tek što je napunio 24 godine, Nikola Jokić proglašen je za najboljeg centra u NBA ligi. Mladi Somborac zauzeo je mesto Entonija Dejvisa, koji je prethodne dve sezone proglašavan za najboljeg i nastavio niz sjajnih centara koji su s ponosom nosili epitet najboljih "petica" na svetu.

Nikola je u regularnom delu sezone beležio u proseku 20 poena, 10,8 skokova i 7,3 asistencije, dok je u plej-ofu imao 25 poena, 13 skokova i 8,4 asistencije u proseku, uz četiri tribl-dabla, što mu je donelo mesto u prvoj petorci, ispred Džoela Embida i Rudija Gobera.

Jokić je postao tek treći neamerički centar koji je dobio laskavo priznanje, posle Žoakima Noe 2014. i Marka Gasola 2015. godine. Doduše, Dirk Novicki je četiri puta bio biran u najbolju NBA petorku, ali na poziciji krilnog centra.

Srpski centar ušao je u legendarno društvo igrača koji se smatraju najboljim "peticama" u istoriji ovog sporta, kao što su Šekil O‘Nil (osam puta najbolji), Hakim Olajdžuvon (šest), Dvajt Hauard (pet), Dejvid "Admiral" Robinson (četiri), dok su svoje mesto u istoriji zabeležili i Deandre Džordan, Tim Dankan, Amari Stodemajer, Alonzo Morning, Patrik Juing...

S razlogom ne idemo u dalju prošlost, ali svakako ne treba zaboraviti ni staru gardu, centre poput Karima Abdul-Džabara, Mozesa Melouna, Bila Rasela, Vilta Čembrlena...

Osim toga, poduži je spisak centara koji nikada nisu bili u prvoj NBA petorci, a primali su brojne nagrade i igrali Ol-star susrete: Vlade Divac, Markus Kembi, Rašid Valas, Arvidas Sabonis, Dikembe Mutombo, Jao Ming...

Istovremeno, Jokić je tek drugi Srbin koji je biran u najbolje postave NBA lige – 2004. godine Predrag Stojaković bio je član druge petorke elitnog košarkaškog takmičenja.

Sa 24 godine, Jokić je uradio ono što neki nikada nisu, ali nikada i neće, a posle blistave sezone sa Denver nagetsima, s nestrpljenjem očekujemo da delić magije prenese i na reprezentativni nivo, na Mundobasketu u Kini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво