Igra košarku u NBA ligi a najveći protivnik mu je... Erdogan!

Život turskog košarkaša Enesa Kantera, trenutno člana Portland Trejlblejzersa, prilično je neobičan za jednog NBA igrača. On je čovek bez državljanstva, čovek koji spava na krevetu koji ima dugme za direktnu vezu sa policijom i čovek koji striktno poštuje Ramazan i posti dok igra plej-of košarku.

Игра кошарку у НБА лиги а највећи противник му је... Ердоган! Игра кошарку у НБА лиги а највећи противник му је... Ердоган!

Nakon neuspešnog puča u Turskoj sredinom jula 2016. godine, za koji je aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio Fetulaha Gulena, promenila se i životna sudbina Enesa Kantera.

Košarkaš, koji je u Americi od 2009. godine i koji je prethodno igrao za Jutu, Oklahomu i Njujork, odavno je blizak je sa imamom Gulenom, kojeg smatra duhovnim savetnikom i članom porodice. Zato se i "kvalifikovao" da bude među onima koje je Erdogan označio kao državne neprijatelje, ali i teroriste.

Od tada, život Enesa Kantera i njegove porodice nije nimalo jednostavan.

Državni neprijatelj

Njegov otac, dr. Mehmet Kanter, inače univerzitetski profesor, samo nekoliko nedelja posle neuspelog puča dobio je otkaz, dok je Enesu 20. maja 2017. godine ukinuto državljanstvo i poništen pasoš kada se nalazio u Ruminiji, nakon čega je uz puno peripetija uspeo da se nekako izvuče i preko Londona odleti u Sjedinjene Države, a šest dana nakon tog događaja našao se i na poternici turske policije.

Kanter od tada sebe opisuje kao apatrida i "čoveka bez zemlje", ali on nastavlja da vodi svoju borbu za Tursku i ugroženi turski narod, a protiv Erdogana, koga naziva "Hitlerom našeg vremena".

"Imam glas i pokušavam da ga iskoristim da budem glas za sve nevine ljude koji ga nemaju", poručuje Kanter. 

Kako često ističe, pretnje i to one najoštrije, dobija na dnevnoj bazi i to je glavni razlog za što je u januaru odbio da sa Niksima putuje na NBA utakmicu u London i zašto su ga Trejlblejzersi marta ove godine izostavili sa spiska putnika za meč u Torontu protiv Reptorsa ove sezone. Naprosto, jedino gde se oseća koliko-toliko sigurno jeste Amerika.

Pretnje i specijalno dugme

Na često pitanje "Da li te pretnje uzima za ozbiljno?", Kanter je rekao: "Moram! Nikad se ne zna. Šta ako je onaj koga ignorišem usamljeni vuk ili samo neki ludi tip koji pokušava nešto da uradi?", rekao je Kanter za I-Es-Pi-En.

Ozbiljno su pretnje shvatili i u američkom Federalnom istražnom birou (FBI), te su Kanteru na krevetu instalirali dugme za direktnu vezu sa njima (panic button).

"Ako vam je nešto neugodno, samo pritisnite to dugme. Ako čujete nešto što vam se ne sviđa ili imate razloga da verujete da postoji pretnja, pritisnite dugme i neko će biti ovde za nekoliko minuta", rekli su agenti FBI prilikom jedne od poseta Kanteru.

No, to nije jedini razlog zašto je Kanter zanimljiv američkim medijima.

Post

Tokom ovogodišnjeg plej-ofa, koji je (logično) znatno zahtevniji od mečeva regularne sezone, Kantera je "zakačio" i Ramazan, a sa njim i post, koga se on striktno pridržava.

Zato, tokom tog meseca on podešava alarm na telefonu i ustaje svake noći u tri sata iza ponoći kako bi jeo i pio tečnost pre svitanja. A onda čeka sumrak.

Međutim, to za jednog profesionalnog košarkaša koji igra u najboljoj ligi sveta nije nimalo jednostavno. Dečaci koji dodaju vodu igračima na klupi ga gledaju čudno kada odbije flašicu, a obedovanje tokom meseca Ramazana često bude komplikovano, čak i komično.

Naime, nakon prve utakmice finala Zapada u Oaklandu protiv Golden stejta, Kanter je proverio sat - bilo je 20:18. Zalazak sunca je bio 10 minuta daleko, tako da je skupio što je više moguće hrane i pića - nekoliko fileta lososa, "planinu" testenine, "mali okean" vode i "getorejd" (osvežavajuće, energetsko piće), i sve to pojeo u autobusu na putu ka hotelu!

Prethodno je jedna utakmica polufinala zapadne konferencije protiv Jokićevog Denvera počela nakon zalaska sunca, a Kanter je pojeo šest sendviča sa puterom od kikirikija i želeom neposredno pre prvog podbacivanja lopte.

"Moji saigrači su bili sigurni da ću se ispovraćati na terenu", ispričao je Kanter novinaru ESPN-a uz osmeh.

Sve ovo čini Kantera vrlo specifičnim. Od svoje najveće ljubavi, košarke, on ne odustaje, ali isto tako ne odustaje ni od svojih političkih ubeđenja, niti od svoje vere, a na sva tri polja daje celog sebe. To je Enesova životna borba.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво