Ataman pobedio Željka, ali ne i sebe

Košarkaši Anadolu Efesa najprijatnije su iznenađenje u ovogodišnjoj Evroligi. Srpski reprezentativac Vasilije Micić odigrao je najbolju sezonu u karijeri i bio jedan od najzaslužnijih za plasman ekipe u finale završnog turnira u Vitoriji. Ipak, u finalu je bolja od Efesa bila ekipa CSKA, znatno skuplja i individualno kvalitetnija, a potom i motivisanija ekipa, za šta je u velikoj meri zaslužan trener Efesa Ergin Ataman.

Svake godine Evroliga doživljava da joj najbolji košarkaši odlaze put NBA lige, ali uprkos tome, iz godine u godinu takmičenje je podjednako ili čak i više zanimljivo. Razlog tome jeste i rađanje i stvaranje novih kvalitetnih igrača i budućih zvezda ovog takmičenja.

Jedna od njih sada svakako je Vasilije Micić, srpski reprezentativac koji nastupa za ekipu Efesa, tačnije, koji je vodio Efes do istorijskog uspeha.

Turski tim iz Istanbula važi za velikana u turskoj košarci, osvojivši 13 rekordnih ligaških titula i 11 kupova (period dominacije bio je krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina), ali je ovogodišnji plasman u finale F-4 Evrolige najdalje što je Efes otišao u evropskom takmičenju.  (tri plasmana na F-4, tri osvojena treća mesta). 

Neverovatan napredak zabeležen je od prošle sezone u kojoj su bili jedna od najgorih ekipa Evrolige. Težak posao imao je Ergin Ataman, jer je došlo do velikih promena, pregršt novih igrača, ali za razliku od ranije, igrača koji su bili spremni da se podrede ulozi u timu. Uz neospornu podršku turskih navijača, izgrađena je jedna sjajna hemija i atmosfera kako u svlačionici tako i na terenu, pa je Efes rastao iz meča u meč, i u 30 mečeva u regularnoj sezoni upisao 20 pobeda, zauzevši četvrto mesto. 

Kada su svi mislili da će se tu zaustaviti sezona turske ekipe, oni su u "majstorici", nakon pet mečeva u plej-ofu eliminisali Barselonu i rezervisali svoje mesto u Vitoriji na fajnal-foru. 

Ni tada nisu stručnjaci, kladionice, pa ni košarkaški ljubitelji širom Evrope davali Efesu ikakve šanse da savlada gradskog rivala, ekipu Fenerbahčea. Efes je upoređivan sa Žalgirisom koji je prošle sezone izborio plasman na završni turnir, ali koji je relativno lako savladan od Fenera.

Efes je još jednom razbio prognoze i očekivanja, zadavši lekciju Fenerbahčeu. Maestralne partije po ko zna koji put ove sezone odigrali su Šejn Larkin i Vasilije Micić. Larkin je postigao 30, a Micić 25 poena u pobedi Efesa od 92:73.

Fenerbahče, koji sa klupe predvodi Željko Obradović, bio je desetkovan povredama igrača kakvi su Datome, Lovernj i Enis, dok su najbolji igrači regularnog dela sezone Veseli i srpski reprezentativac Kalinić bili roviti. To svakako ne smanjuje uspeh Efesa, jer najbolji turski klub u protekloj deceniji u svojim redovima ima više nego kvalitetne zamene.  

Osim samog Fenera, koji je izgubio sa 19 razlike, poraz je pretrpeo i Željko Obradović, kojeg je do desete titule u Evroligi zaustavio Ergin Atamana.

U Srbiji omraženi košarkaški trener, uglavnom zbog perioda kada je vodio Galatasaraj, važi za veliko ime turske i evropske košarke. Ipak, Atamanova reputacija u poslednjih nekoliko godina je drastično pala, jer je vodio ekipe koje su uglavom ili bile najgore ili jedne od najgorih u evropskim takmičenjima. U Efesu i Galatasaraju, koje je trenirao, vladale su katastrofalne atmosfere u svlačionici, pa je dolazilo i do verbalnih i fizičkih sukoba sa igračima.

Atman je, za razliku od prošlih godina, uspeo da okupi drugačiji tip stranaca, u koje spada i naš Micić, sa kojima je izgradio zdravu atmosferu i koje je odveo u finale Evrolige.

 

Protivnik i bolji od njih u finalu je bila ekipa CSKA iz Moskve, koja ih je savladala rezultatom 91:83. Moskovljani su prošle godine eliminisani od Reala u polufinalu fajnal-fora u Beogradu, pa su veoma motivisani i rešeni da pobede pristupili ovom finalnom meču.

U motivaciji im je pomogao upravo Ataman, trener protivničke ekipe, koji je dan pred finale izjavio da će Efes pobediti u finalu, jer im je ovo prvi put da su se u njega plasirali.

Trener CSKA Dimitris Itudis na sarkastičan način prihvatio je reči Atamana i iskoristio ih kako bi dodatno motivisao svoje igrače. Od samog starta CSKA je bio bolji tim, stekao dvocifrenu prednost, koju je do kraja meča, uprkos naletima Efesa, odbranio i na kraju slavio osvojenu titulu Evrolige.

Šejn Larkin je ponovo odigrao odličan meč postigavši 29 poena, ali ovoga puta nije imao pomoć u Miciću i ostatku ekipe, koji imaju za čim da žale, ali prema njihovim rečima "imali su šta da i da nauče na fajnal-foru i veruju da će naredne godine biti u prilici da podignu trofej".  Za naredni korak moraće i trener Ataman da nauči svoju lekciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво