Valensiji četvrti trofej Evrokupa i mesto u Evroligi!

Košarkaški klub Valensija basket iz istoimenog španskog grada osvojio je trofej Evrokupa četvrti put u svojoj istoriji, pošto je u trećem i odlučujućem meču finala ubedljivo savladao Albu iz Berlina rezultatom 89:63. Tom pobedom španski tim obezbedio je mesto u Evroligi naredne sezone.

Tim iz grada narandži i umetnosti je prethodno u drugom po snazi klupskom takmičenju u Evropi slavio 2003, 2010 i 2014 godine, i po tome je aposlutni rekorder. Albi je ovo bilo drugo izgubljeno finale, pošto su poraženi i već pomenute 2010. godine upravo od Valensije.

Gosti iz Nemačke su u Španiju doputovali sa željom da pokvare već organizovano slavlje ispunjene dvorane La Fonteta. Meč su otvorili na idealan način - serijom od 11:0!

Tada je slutilo da će domaći sastav imati daleko više problema nego u prvom meču. Međutim, ni u tim trenucima rastrzanosti košarkaši Haumea Poserneua nisu odustajali, već su boljom igrom u odbrani i kvalitetnijom kontrolom skoka uspeli da zaostatak smanje na svega jedan poen razlike posle prvog kvartala (18:17), ali i da nastave sa serijom, koja je narasala do 20:3 i kada su "narandžasti" bili nadomak prednosti i od skoro dvadeset razlike (40:23 je bilo u 17. minutu). U tim momentima briljirali su Bojan Dubljević pod košem i Met Tomas sa distance.

Međutim, Gedraitis i Siva uspevaju da svojim poenima zaustave seruju domaćina, pa se na odmor otišlo sa 46:33.

Predah od 15 minuta nije pomogao gostima koje sa klupe prevodi španska i evropska trenerska legenda Aito Reneses, koji su i od trećem delu bili u "mašini" domaćeg tima, pa je prednost polako ali sigurno rasla, da bi u 27. minutu prvi put došla do kote 20 - 61:41.

Poslednja četvrtina bila je samo formalnost, pošto tim iz Berlina nije imao snage za bilo kakav i nagoveštaj preokreta. Na kraju 89:63 za Valensiju i veliko slavlje u akustičnoj dvorani, koja je pored novog evro trofeja proslavila i povratak u društvo najboljih - Evroligu.

Što se satističkog učinka tiče, u redovovima osvjača najbolji je bio Met Tomas  sa 19 poena (5/7 za tri), dok su San Emeterio i Dubljević imali po 18 poena, na koje je crnogorski centar dodao i osam skokova.

Amerikanac Vil Tomas je meč završio sa 15 poena i tri skoka, i on je proglašen za MVP-a finalne serije. 

Kod "albatrosa" jedini dvocifreni bili su Rokas Geidraitis 19 i plejmejker Pejton Siva, koji je meč završio sa 14 poena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво