Dominantno, jednostavno, nestvarno...Na korak od titule i Evrolige

Gde je stala u petak, Zvezda je nastavila i u nedelju u grotlu dvorane "Aleksandar Nikolić", savladavši još jednom ekipu Budućnosti, još ubedljivije (107:69). Možda staromodnom, ali veoma jednostavnom i tečnom igrom, Zvezda je postigla "stotku", poslala jasnu poruku, odbranila prednost domaćeg terena i došla na korak od titule regionalnog šampiona, ali i plasmana u Evroligu. Posao, ipak, još uvek nije završen.

Više nego napeto bilo je na početku meča, ali su se crveno-beli pobrinuli da tako ne bude i na kraju meča. Kako na tribinama, tako i na terenu, na početku je vladala veoma užarena atmosfera , a napetost se mogla osetiti u svakom sekundu.

Ulog i prošlogodišnji ishod finala zaslužni su bili da bude vrelije čak i od "večitog" derbija. 

Utisak je da je uprkos pritisku, važnosti meča i veoma kvalitetnom rivalu sa druge strane, Zvezda odigrala veoma dominantno, jednostavno, disciplinovano i zaista timski, čime je u dva navrata zadala težak udarac individualno jačem rivalu.

Nakon nešto boljeg starta domaće ekipe, Budućnost je povela, isključivo iskoristivši tada greške Davidovca i Berona u organizaciji igre. Ulaskom Čovića, taj segment se u mnogome popravio, pa su se stvorile pozicije za nešto lakše poene Perperoglua i Dobrića, kojim je Zvezda došla do dvocifrene prednosti, koja je do sredine druge četvrtine iznosila tada maksimalnih 16 poena (40:24).

Zvezdina igra bila je možda staromodna, ali i više nego jednostavna: Stvaranje takozvanih "mismeč" situacija, iz kojih bi ili poentirala, ili odličnim protokom lopte stvorila otvorene pozicija za šut spolja, koji je još jednom služio domaćina.

Što se tiče "specijala", odnosno posebnih akcija, viđene su one za Perperogluove poludistance i Beronove trojke.

Budućnost je, kao i u prvoj utakmici, imala velikih problema u šutu sa distance (5/17), pa je svoje poene morala da zaradi kroz gustu šumu u reketu Zvezde (Odžo, Faje, Simanić, Cirbes), ili uglavnom sa linije za slobodna bacanja.

Uprkos sjajnoj timskoj igri i nesebičnosti svakog pojedinca, neophodno je izdvojiti partiju Zvezdinog dvojca, koji je velikom merom zaslužan za ubedljive trijumfe.

Stratos Perperoglu odigrao je simultanku za koju Budućnost nije imala leka. Perperoglu je iskustvo igranja u Barseloni, Panatinaikosu, Olimpijakosu, Efesu preneo i na parkete ABA lige. U sjajnom balansu i nekoj svojoj brzini, iako ima 34 godine, u igri leđima, ali i sjajnom postavljanju izborio svaki put čini se samo lake poene ili slobodna bacanja, čime je zadavao glavobolje rivalu.

Drugi, podjednako zaslužni za sjajnu igru Zvezde jeste Filip Čović. Velika sumnja razvila se kada se povredio prvi plejmejker Džo Regland. Teret organizacije spao je na Davidovca i Čovića. Davidovac je u prvom meču briljirao u tom segmentu, ali večeras je bio daleko od te partije, pošto je imao tri od ukupno sedam izgubljenih lopti Zvezde. Filip Čović je sredinom druge i u trećoj i poslednjoj četvrtini činio da Zvezdin napad bude veoma fluidan, da ne dođe do "davljenja" lopte. Odličnim promenama pravca pri driblingu, uspeo je da se oslobodi svakog pritiska koji su na njega pravili Gordić, Klark i Kol, a u kasnijem toku napada, odlično je "vrteo" pik igru, ali i pronalazio slobodne igrače za tri poena. 

U poslednjoj deonici, Zvezda je iskoristila svaku nervozu rivala, koristila prazam hod i slomila i poslednji otpor Budućnosti.

Igra popločana odličnom odbranom i raspoloženim šutem sa distance (12/24), Zvezda je slomila i poslednje otpore Budućnosti, pa je prednost rasla sa 20, na maksimalnih 40 poena.

Da sve ne bude idealno za domaćina, pobrinula se povreda najboljeg strelca Perperoglua. Grk je nakon ko zna kog po redu nerealnog pogotka nezgodno doskočio, povredivši list i uvelikoj meri zabrinuo čelnike, ali i navijače Zvezde, pošto je njegovo igranje u naredna dva susreta pod velikim znakom pitanja.

Titula i Evroliga su na jedan korak, ali opet dosta daleko, na šta je podsetio i trener Zvezde Tomić, koji je objasnio da će pristup biti kao da je rezutlat 0:0.

Zadatak još uvek nije uspunjen, ali ono što hrabri navijače i igrače Zvezde je to što oni već treći najbitniji meč u sezoni igraju skoro revijalno u drugom poluvremenu, a takođe ne pamti se kada je u nekom finalu, bilo kog košarkaškog takmičenja jedna ekipa imala 40 poena prednosti.

U igri reči, neizbežno je upotrebiti "budućnost", a utisak je da je pred Zvezdom bolja, pošto joj jedna pobeda donosi povratak na čelo regionalne košarke, povratak u najelitnije takmičenje, ali i znatno bolju kadrovsku situaciju, jer bi to donelo produžetak ugovora nosećim igračima ove sezone. 

Naredni meč igra se u dvorani "Morača" u Podgorici u sredu. Zvezda očekuje žestok odgovor rivala koji je u "nok-daunu", koji sada mora da brani čast i ponos pred svojim vatrenim navijačima. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи