Poslednji ples "Fleša"

"Amerikan Erlajns arena" sinoć je poslednji put uživala u čarolijama koju proizvodi Dvejn Vejd. "Fleš" će večeras na gostovanju Bruklinu odigrati svoj poslednji ples na NBA parketima. Legendarni košarkaš Majamija, uprkos veoma solidnim partijama, odlučio je da okonča 16 godina dugu karijeru. Tri puta je osvajao prsten, 13 puta bio "Ol star", ali možda i najveće dostignuće jeste to nasleđe: ponašanje na terenu, lukavost i pamet, to što je pravi primer svim budućim košarkašima, pa i novom Vejdu, Zairu, sinu, koji će narednih godina krenuti očevim stopama.

Maltene od početka sezone Vejd je pripremao NBA svet na njegov prestanak aktivnog igranja, ali uprkos tome gotovo svaki košarkaški fan, vođen njegovim partijama, brojkama i potezima, odbijao je da poveruje u tako nešto.

Dvejn je čak i u poslednjoj sezoni bio inovator u NBA ligi. Pokrenuo je jedan veoma lep trend, koji je pozajmio iz drugih sportova, a to je razmena dresova na kraju meča. Vejd je započeo trend sa nekadašnjim pomoćnim trenerom u Majamiju, a sada šefom struke Niksa Dejvidom Fizdejlom. Nakon toga, dres je menjao na kraju meča obično sa prijateljima i ranijim saigračima, odabranim zvezdama rivalskih klubova, ali bilo je i nekoliko iznenađenja.

Nakon meča sa Čikagom, Vejd je dres razmenio sa dugogodišnjom maskotom Bulsa, "Benijem Bikom". Možda i najlepši gest, napravio je nakon meča sa Atlantom, kada je privileguju u tom ritualu imao ruki, Kevin Huerter. Vejd je zatražio dres od Huertera, jer je čuo da je mladi košarkaš Atlante u odrastanju idolizovao baš njega.

Šta je to Huerter mogao da vidi u igri i ličnosti Vejda? Odgovor možda zvuči jednostavno, ali u praksi baš i nije. Budi mudriji i pametniji od protivnika. Vejd je od samog starta karijere, pa do današnjice, važio za možda i najpametnijeg igrača, kako na terenu, tako i u svlačionici. Uvek u dovoljnoj dozi i skroman i ambiciozan. Drzak, a opet sa puno poštovanja. Konstantno u sjajnom mentalnom i fizičkom balansu. U nekoliko era, odnosno razdoblja u kojima se nalazio, znao je kako da postupi, znao je svoju ulogu u svemu.

Na početku NBA karijere, morao je da se nametne. Ulazio je u koštac sa najboljima, od njih učio, ali im često "izlazio na crtu". Vrlo brzo je postajao lice franšize kakva je Majami. Ipak, usledio je dolazak Šakila O‘Nila. Ne možete da se ponašate isto kao i kada Šek nije bio tu. Sigurno jedan od najdominantnijih, ne samo centara, već košarkaša u istoriji sporta, došao je u Majami zbog temperamenta i ega.

Svađa sa Kobijem Brajantom poslala je Šeka u Hit, ali na njegovu sreću, došao je kod Vejda. Bili su sjajan tandem, upravo zato jer Vejd nije imao ego, znao je da se skloni i napravi mesta za većeg. Znatno je smanjio svoju potrošnju lopti i napada, prilagodio sebe, ali i sve saigrače na novo pojačanje i to je donelo rezultata i to kakvog.

Šek i Vejd su uspeli da nakon sjajnog preokreta savladaju Dalas u finalu i osvoje titulu NBA lige. Uprkos tome što je O‘Nil bio "iks faktor", Vejd je herojskim partijama, preuzeo veliki deo odgovornosti i poneo titulu najkorisnijeg igrača finala.

Usledio je odlazak jedne, a dolazak druge zvezde. Vejdov najbolji prijatelj i "ortak" sa draft klase 2003. godine Lebron Džejms doneo je najpoznatiju i najosporavaniju odluku možda u istoriji lige, a to je da udruži talente sa Vejdom i Bošom na Floridi.

Majami je te 2010. godine bio najomraženiji klub u svim sportovima. Svi su navijali za njihov neuspeh i naslađivali se kada se to dogodilo. Vejd je bio svestan problema tog Majamija, i već naredne godine našao je rešenje. Svestan nesigurnosti svojih kolena, a sigurnosti Lebronovih sposobnosti, prepustio je kormilo "Kralju".

Famozna rečenica koju je on tada izgovorio: "Tu sam. Za šta god ti trebam, kako god ti trebam. Uradimo ovo kako treba, uradimo ovo zajedno", donela je Majamiju dve vezane titule.

Koliko puta u današnjoj NBA ligi čujemo da je igrač nezadovoljan statusom u timu napustio isti, da je hteo da bude Alfa i Omega jedne franšize i da neće trpeti podelu uloga i lopti. Koliko igrača menja sredine kako bi bili najbolji igrači u timu bez perspektiva i uspeha? Tu je Vejd objasnio frazu, budite pametniji i mudriji.

Ime su mu pogrešili. Nakon porođaja, njegova majka je pogrešno spelovala ime Dvejn (umesto Dwayne, dete je dobilo ime Dwyane), ali nadimke nisu.

"Fleš" nadimak je dobio u ranim košarkaškim danima. Atletskim sposobnostima, podsećao je na istoimenog strip junaka. Mogao je da pretrči i nadskoči gotovo svakog rivala na parketu. Brzina promene pravca, rolinga, driblinga sa loptom, sve je to bilo u bljesku u blicu... Drugi nadimak, tačnije poređenje „Kikiriki puter", dobio je u kasnijoj fazi u karijeri. "Kikiriki puter je neutralan, ali lepljiv", nije sladak, ali ako se pomeša sa džemom jeste, ako se nađe u salati, slan je. To je najbolje opisuje njegov odnos sa saigračima i to što su svlačionice njegovih timova, pogotovo šampionskih, uvek bile veoma disciplinovane i jake.

Rodio se 1982. u Čikagu, imao je teško odrastanje koje "krivi" za svoj uspeh. Pohađao je Market univerzitet koji je napravio izuzetak i povukao njegov dres, uprkos tome što ga Dvejn nije završio. Na NBA draft izašao je 2003. godine, gde ga je izabrao Majami kao petog pika u jednoj od najjačih, ako ne i najjačoj draft klasi u istoriji lige. U Hitu je proveo ukupno 14 godina, a u međuvremenu je ispunio dečački san igravši za Bulse i prijateljevu uslugu igravši za Klivlend.

Tri puta osvajao je NBA ligu, jednom bio najkorisniji igrač finala, 13 puta je učestvovao na "Ol-star" meču, bio je najbolji strelac lige, dva puta član najbolje petorke iste. Igrač je sa najviše blokada na bekovskoj poziciji, a na toj listi je pretekao legendarnog Majkla Džordana. Osvajač je zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu.

Uprkos tome što je prema pruženim partijama ove sezone ostavio utisak da može bez problema da igra još najmanje dve sezone, Dvejn je odlučio da se povuče pod svojim uslovima. "Želim da odem na svoj način, mogao bih da igram još, ali bih bio na šteti klubu i saigračima".

Kao razlog penzije, Vejd je u šali pomenuo i ulazak njegovog sina Zaira u NBA ligu. "Neću mu dozvoliti da zakucava preko mene i lupa mi blokade, povući ću se na vreme", našalio se Vejd.

Na kraju, nekoliko stvari je sigurno:

1.Zair je imao na koga da se ugleda i imaće veoma težak posao da opravda prezime koje će se naći na njegovom dresu u NBA ligi
2. Dvejn u penziju odlazi kao treći najbolji bek u ligi, odmah nakon Džordana i Brajanta
3. Bolji je od Pola Pirsa...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво