Tomašević za RTS: Na Svetsko prvenstvo u najjačem sastavu

Nije Srbija zemlja košarke samo zato što je imala i ima Koraća, Kićanovića, Dalipagića, Slavnića, Paspalja, Divca, Đorđevića, Danilovića, Bodirogu, Teodosića, Jokića i još stotine vrhunskih košarkaša. Ili što su najbolji treneri kontinenta bili Nikolić, Ivković, Žeravica, Maljković, Pešić, Obradović... Ni samo zato što desetogodišnjaci ceo letnji raspust provode na košarkaškom terenu, čak i kada sami postave malo iskrivljen obruč. Već i zbog toga što su vrhunski majstori postajali odlične sportske diplomate, kao što su bili Šaper ili Bora Stanković. Sada je Košarkaški savez Srbije kandidovao generalnog sekretara Dejana Tomaševića za predsednika Fiba Evrope. Proslavljeni košarkaš bio je gost Jutarnjeg programa RTS-a.

Tomašević je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio tri Evropska prvenstva (1995, 1997. i 2001), dva Svetska prvenstva (1998. i 2002) i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. godine.

U Košarkaškom savezu Srbije je osam godina, prvo kao potpredsednik za takmičenja, a od februara 2016. kao generalni sekretar. Sledeći korak mogao bi biti kandidatura za predsednika Fiba Evrope.

"Pri zalasku karijere, živeći u Atini, zajedno sa suprugom sam odlučio da u ovom pravcu želim da nastavim karijeru. Odlučio sam da se vratim u Beograd i da nam deca ovde odrastaju, a da ja ostanem u svetu košarke ne kao trener, već kao funkcioner. Prihvatio sam poziv saveza, vezao budućnost za njega i nisam se pokajao. Ostao sam u košarci, a, verujem, uradio sam neke lepe stvari."

Tomašević je pričao o motivu kandidature, ali i stvarima koje bi promenio.

"Čini mi se da je Fiba u Evropi poslednjih godina uspavana. Dobra stvar je što se u ovom trenutku na čelu nalaze bivši igrači, asovi i u razgovoru sa njima došli smo do toga da nešto mora da se promeni. Situacija nije trenutno dobra, imamo velikih problema sa klubovima i njihovim takmičenjima, ne postoji saradnja sa Evroligom i regionalnim savezima i to je ono na čemu ću insistirati ako postanem predsednik. Košarka se igra dobro u svakoj zemlji i neophodna je dobra saradnja."

Uz sav respekt o klupskom takmičenju, Tomašević je istakao da je reprezentacija "lokomotiva košarke svake zemlje".

"Slovenci i Hrvati neće igrati na Svetskom prvenstvu. U kontaktu sam sa ljudima u njihovim savezima, imaju jake ekipe, ali u ovim prozorima nisu igrali sa najjačim sastavom i to je razlog zašto ih neće biti na Svetskom prvenstvu. To je problem ovih prozora, mora se uskladiti kalendar, voditi računa o klubovima, ali imati obzira da je reprezentacija lokomotiva košarke svake zemlje."

Proslavljeni košarkaš rekao je da je njegov fokus 100 odsto na košarci.

"Na nekoj svojoj promociji sam rekao da nemam čarobni štapić, ali da svi mi, kada se udružimo i dogovaramo, onda taj čarobni štapić stvaramo. Ja nemam drugi posao, nemam kafić, građevinsku firmu ili nešto slično. Ceo svoj život sam u košarci i mislim da mogu da nađem zajednički jezik sa čelnicima."

Tomašević je čestitao Divcu na ulasku u Svetsku košarkašku kuću slavnih.

"Velika stvar za Divca, za njegovu porodicu, ali i nas. Čestitao sam mu, mi ovde nismo svesni njegove veličine, snage i uticaja. Želim mu pre svega zdravlje i snagu da se bori u svemu što radi"

Tomašević je rekao da su srpski košarkaši u NBA ligi uradili veliku stvar, da najbolje predstavljaju svoju zemlju i da će svi zaigrati za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu ove godine.

"Velika stvar je što imamo takve momke koji sa ponosom ističu da su iz Srbije. Hvala im jer na najbolji mogući način reprezentuju našu zemlju. Nedavno sam bio u jednoj ogromnoj zemlji kakva je Kina i neverovatno je da takva zemlja ima poštovanje prema geografski maloj Srbiji, a sportisti, pogotovo košarkaši služe kao najbolji ambasadori naše zemlje. Siguran sam da će se svi odazvati pozivu reprezentacije", zaključio je Tomašević.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи