Da li će Pirejci zaigrati u ABA ligi?

Olimpijakos na Jadranu - važan gost kuca na zaključana vrata

Vri na grčkom primorju, a preliva se na Jadranu. Olimpijakos je u otvorenom ratu sa grčkim košarkaškim savezom, pored onog neprekidnog sa Panatinakosom. Klub iz Pireja nije zadovoljan suđenjem i traži strane arbitre za mečeve sa večitim rivalom. Savez im to ne da, a oni izlaz i spas vide u priključivanju jadranskoj, ABA ligi. Kucaju li crveno-beli na zakljuna vrata?

Istorija Olimpijakosa i grčke klupske košarke ispisana je srpskim rukopisom. Legendarni Dušan Ivković doneo im je prve dve titule prvaka Evrope a u sva tri osvajanja Evrolige učestvovao je i sadašnji trener Zvezde Milan Tomić. Olimpijakos bi sada da napravi novu vezu sa našim košarkaškim prostorom. Naime, crveno beli iz Pireja žele da napuste grčku ligu i da se ubuduće takmiče u našoj, regionalnoj ABA ligi.

A kako na sve to gleda zvezda tog tima iz zlatnog doba devedestih godina Žarko Paspalj?
 
”Kao ambasador ABA lige i kao neko ko je dugo igrao dole, apsolutno nemam nekog ovakovog iskustva. Moram da podsetim da je grčka liga bila primer za evropsku košarku i po kvalitetu i po svemu u periodu od 91 do 98, a boga mi i kasnije. Te situacije nisu bile, taj antagonizam između Panatinaokosa i Olimpijakosa uvek postoji i sad on nekad manje a nekad više kulminira. Jednostavno, oni kao sportska društva su upućena na pobede i sve ostalo nije bitno. Ponekad se pitam da li je bitnije da se pobedi Panatinakos ili Olimpijakos, ili osvojiti nešto što je mnogo vrednije. Oni tako funkcionišu”, kaže popularni Palja.

A baš zbog suđenja u utakmicama sa Panatinaikosom crveno-beli iz Pireja i žele da Egej zamene Jadranom.

”Očigledno da Olimpijakos ima problem sa grčkim savezom i grčkim sudijama. Oni su ovu utakmicu kupa napustili nezadovoljni suđenjem. Znamo onda šta se dešavalo, potom i potez Dimitrisa Janokopulosa i sve to. Sad nisu hteli da igraju derbi, pa dobili upozorenje saveza da će biti izbačeni ukoliko to ponove. Oni imaju garantovan ugovor sa Evroligom na 10 godina i plasman u grčkom prvenstvu im ne znači ništa”, prenosi Edin Avdić, komentator utakmica grčke i jadranske lige na TV Arena sport.

”To što je Olimpijakos dobar klub sa dugogodišnjom, velikom istorijom, iskustvom, medaljama to je njihova stvar i mi ne možemo da se bavimo stvarima njihovim internim. Nije ovo prvi put da se dešava. I ja sam bio prisutan kada je PAO otišao sa terena, pa bio kažnjen. Mislim, to se jednostavo dešava ali to je deo nečega i nekog sistema koji ipak oni treba da postave a ne mi. To nije naša stvar”, smatra Žarko Paspalj.

A da li bi moglo da bude naša stvar? Olimpijakos je jedan od najboljih evropskih klubova i njegov dolazak u ligu sa Zvezdom, Partizanom, Budućnosti, Cedevitom bar marketinški mogao bi da bude zanimljiv.
 
”Olimpijakos je više nego dobrodošao jer više ništa neće biti isto. Olimpijakos je jedno od najvećih imena evropske košarke, fascinantne istorije i izvanrednih igrača koji su tu prošli. Samim tim bi doneo jednu neizvesnost. Dvorane bi sigurno bile mnogo punije, zanimljivije bi bilo. Njegov dolazak ne bi uništio to da neko ko bude druge ne ide dalje, jer je Olimpijkos član tog elitnog kluba  Evrolige. Sa druge strane, treba videti da to ne bude samo jednom i da se onda vrati u Grčku, jer to ne bi nikako bilo dobro za ABA ligu”, kaže Zoran Avramović, direktor Marketinga u Sportskom društvu Crvene zvezda.
 
”Mislim da je ovo sada dovoljno interesantno bez dolaska nekih drugih klubova. Ništa protiv Olimpijakosa, PAO i Reala. Kad realno pogledaš, ima dovoljno kvaliteta na ovim prostorima i dovoljno takmičarske draži da bi igrali klubovi koji imaju garantovani ugovor sa Evroligom na 10 godina”, dodaje Edin Avdić.

Zvanično, za sada imamo to da je Olimpijakos nakon dva sporna meča protiv Panatinaikosa kontaktirao čelnike regionalne Aba lige. Zanimali su ih uslovi eventualnog pridruživanja.

Ambasador ABA lige Žarko Paspalj kaže da je zvanično interesovanje stiglo na adresu regionalnog takmičenja.

”Na osnovu nekog uputa koji jeste stigao kod članova odnosno kod direktora Jadranske lige, to ne mora suštinski ništa da znači, i ja se nadam i da neće. Ova liga je sasvim dobro koncipirana ovog momenta, mislim da nema problema ni sa novcem. Ima jednu relaksiranu situaciju u delu gde je uvek bilo najteže u regionu, a to je naći novac. Tako da ne vidim nijedan razlog zašto bi Olimpijakos, Panatinaokos ili bilo koji drugi klub trebao da bude član Jadranske lige”.  

Ukoliko Grci ipak zaigraju na Jadranu, to ne bi bio prvi takav slučaj. Makabi iz Tel Aviva se dve sezone takmičio sa našim klubovima , a bilo je u ligi i ekipa iz Češke, Mađarske i Bugarske. Međutim, bitna razlika između tog doba i sadašnjosti je u vlasničkoj strukturi lige - ona od 2015. godine nije u rukama nekoliko pojedinaca već u vlasništvu klubova učesnika.
 
”Može se tu pominjati sutauacija koja se dešavala sa Makabijem, ili neke druge slične  situacije, ali to je bilo pre mnogo godina, sve sa namerom nabavaljanja finasija da bi liga uopšte mogla da živi. Ali, ovo je sada potpuno drugo vreme, drugi momenat ”, kaže Paspalj, a Avdić naglašava bitnu stvar:
 
”Međutim u ABA ligi ne mogu da igraju, jer od kako je promenjen statut i od kako je vlast data u ruke klubova, jasno je naglašeno da u ligi mogu da igraju samo klubovi sa prostora bivše Jugoslavije i ja se nadam da će se čelnici ABA lige držati toga”.
 
”Ovo je svakako izazov za sve te klubove koji igraju ABA ligu. Zaista ozbiljan izazov jer je jedno veliko ime pokucalo na vrata, veliko ime je pokzalo svoj interes, i ništa više neće biti isto, ni u slučaju pozitivnog ni negativnog odgovora ABA lige. Ovde imamo nekoliko ako ako. Kad se razgovara ako a ne kad, onda imamo drugi smer razgovora. Kad mi znali kad će početi da igraju onda bi razgovor tekao u drugom smeru. Ako se klubovi slože, ako se skocakju sve te stvari koje se značajne da to sve dobije obris jednog ozbiljnog takmičenja do kraja, onda će to biti jedba velika, dobra pobeda ABA lige, koja je uspela naći odgovor. Sada ga nije lako dati bez mnogo inputa, i informacija koje su insajd, teško je reći u kom smeru će ići klubovi i njihova odluka. Ali, jedno je sigurno,  da ima dobre i lepe provokacije u samom interesu Olimpijakosa, jer je to velika priča koja menja ”lendskejp” evropske košarke”, smatra Avramović, koji se dugo bavi marketingom u sportu. 

Mnogo toga biće jasnije u junu. Za tada je zakazano projektovano finale grčkog prvenstva između Olimpijakosa i Panatinakosa. Tamošnji savez ne pristaje na dolazak stranih sudija. Zato je sasvim izvesno da se Pirejci neće pojavati na terenu, a to bi značilo izbacivanje iz lige. Tada bi njihove akcije bile usmerene ka ulasku u ABA ligu, a to otvara pitanje šta bi oni toj ligi doneli?
 
”Ništa! Apsolutno ništa!”, kao iz topa poručuje Paspalj i nastavlja: ”Ja ne vidim kako bi to takmičenje moglo da izgleda, koja bi to orgnizacija bila. I koji bi to novci da se ta liga, od onih najosnovnijih stvari, otići do Atine, vratiti se nazad, igrati dva tri takmičenja. Ja u startu ne vidim kako to može da funkcioniše. Od manje ili više da te boli glava, ja se nadam da će biti manje. Kad kažem manje mislim na ove naše lokalne stvari, da se reše na pravi način. A sve ovo ostalo su stvari koje po meni ne treba da se dešavaju i da smo kao Jadranska liga pomenuti kao moguć izlaz za nekoga koji je nezadovoljan stvarima koje se dešavaju u grčkoj košarci”.

”Što se tiče navijača, ajde možda jednu-dve utakmice, ja sam nisam siguran da bi u Pireju vladalo… Ionako je ta dvorana dosta sumnjiva za igranje košarke, percepcija, dolazak u nju je kao da idete na stadion. Tako da missim da to ne bi značilo nešto sa aspekta posete, možda sa aspekta ABA lige gde dođe Olimpijakos, kao što smo imali slučaj sa Makabijem, i da bi tu bila ispunjena dvorana ili dobro ispunjena dvorana., ali što se tiče njih samih ne”, misli Edin Avdić.

Avramović se nadovezuje verovanjem da bi ”bilo bi zanimljivo za mnoge klubove koji nisu ova četiri najatraktivnija”.

”Drukčije bi bilo kada bi igrali u dvorani koja ima takvu koašrkašku istoriju, ovde igraju u dvoranama koje nemaju baš neku istoriju. Išli bi u veliki grad, veliku istoriju i ne bi više ništa bilo  svejedno”.

Ukoliko se sve ipak završi samo na interesovanju, ostaje nam da se nadamo evroligaškim gostovanjima Olimpijakosa u Srbiji.

”Što je i prirodno i tako je postavljeno. Dok se na evropskom nivou nešto ne promeni, ne pojave se neke druge lige, ja mislim i opet kažem da treba da se napravi da ovo valja i da funkcioniše kako treba”, zaključuje legendarni Žarko Paspalj. 

ABA liga trenutno tako funkcioniše da su svih pet igrača koji su izabrani u najbolju petorku lige stranci. Da učestvuje Olimpijakos verovatno bi bar jedan od pet najboljih u ligi bio Srbin.

Marko LjUBOMIROVIĆ (Marko Ljubomirović)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво