Kralj je pao, kralj se predao!

Prva sezona holivudske rolerkoster vožnje i košarkaške drame koju su režirali Los Anđeles lejkersi, a u čijoj je glavnoj ulozi Lebron Džejms, zvanično je gotova. Epilog je taj da u "gradu anđela" vlada veće rasulo nego ranije, kao i da prvi put nakon osam godina "kralj" neće učestvovati u finalu NBA lige.

Mnogo toga se promenilo od poslednjeg puta kada Lebron nije učestvovao u plej-ofu NBA lige. Sada već daleke 2005. godine više od 95 odsto današnjih NBA igrača nije bilo u ligi. "Epl" nije proizvodio "Ajfon", "Netfliks" je dostavljao DVD-ove, "Jutjub" je tek bio osnovan...

U NBA svetu, mnogo stvari se ne podrazumeva: Zemlja nije baš svima okrugla, astronauti nisu sleteli na Mesec, Kalifornija je od Atlante udaljenija od svemira...Jedna od stvari koja se podrazumevala je ta da Lebron Džejms, makar i sa 11 panjeva može da izbori plej-of, pa čak i finale.

Ipak, nije sve tako lako kada se preselite na Zapadnu konferenciju, a pomenuti panjevi imaju svoj ego, biznis, emocije, godine. To je na teži način naučio i Lebron.

Sezona Lejkersa bila je možda i predodređena na neuspeh, pa je ludilo krenulo i pre samog početka. Lebron, Medžik Džonson i Rob Pelinka rešili su da prve godine u Lejkersima eksperimentišu. Velika zamerka ljubitelja "jezeraša" bila je ta što nisu zadržani Bruk Lopez, Džulijus Rendl i od ranije Dianđelo Rasel, koji će imati, ispostaviće se, najbolje sezone u svojim karijerama upravo ove godine. Lejkersi su zadržali mlado jezgro (Kuzma, Bol, Ingram, Hart, Zubac), a jednogodišnjim ugovorima dovedeni su iskusniji igrači, ali sa zanimljivom istorijom. 

Ražon Rondo – igrač koji je zajedno sa saigračima iz Bostona možda i naterao Lebrona na neslavnu „odluku" i odlazak u Majami.
Lens Stivenson - Lebronov arhi-neprijatelj sa kojim vodi mentalne bitke godinama.
Džaval Mekgi, večiti MVP Šekove emisije smešnih događaja na parketima
Majkl Bizli - Hodajuća nevolja kako na parketu, tako i van njega.

Poznati NBA analitičari aludirali su na očigledna dva problema u rosteru Lejkersa: Previše plejmejkera i igrača čija igra se zasniva na lopti u rukama i premalo igrača uloge i šutera. Ispostaviće se da su bili potpuno u pravu. Velikih problema Džejms je imao u tome što dva najveća talenta tima, Bol i Ingram, ne umeju da igraju od lopte i pogađaju otvorene šuteve. Igrači na terenu često ne bi znali ko od saigrača organizuje igru, pa tako ne bi dolazilo do dogovora oko, nazovimo ih, uigranih akcija.

Ipak, uprkos najtežem rasporedu od svih 30 ekipa u NBA ligi, Lejkersi su početkom sezone izgledali veoma solidno i mogla se videti ideja o nešto drugačijoj košarci sa dosta inteligencije, nesebičnosti, tranzicije. Nisu hteli da kopiraju Golden Stejt i savremenu košarku, već su hteli da vrate "šoutajm" u Los Anđeles i svojim načinom ostvare dominaciju.

Usledile su nevolje, mnogo, mnogo nevolja...U trenutku kada su Lejkersi zauzimali četvrto mesto na Zapadu, kada se gradila hemija, uigravala ekipa i stvari dolazile na svoje mesto, usledila je najteža povreda u karijeri Lebrona Džejmsa. "Kralj" je dokazao da nije sa druge planete, već da je i on čovek, povredivši preponu u pobedi protiv Voriorsa, nakon čega je morao da propusti 18 utakmica, u kojima su njegovi saigrači trijumfovali samo šest puta.

Kada se Lebron vratio, usledile su povrede oba plejmejkera Bola i Ronda, pa je crna serija u svim utakmicama sa povredama iznosila 10 pobeda i 21 poraz. Serija koja je Lejkerse spustila na devetu poziciju i učinila trku za plej-ofom gotovo nemoguću.

Rukovodstvo tima, svesno situacije u kojoj se nalazilo, bilo je rešeno da reaguje. Entoni Dejvis, na nagovor svog, ali takođe i Lebronovog agenta, želeo je da napusti Nju Orleans pelikanse. Lejkersi su bili spremni da zamene čitav roster za Dejvisa, ali su Pelikansi revoltirani ponašanjem Džejmsovog i Dejvisovog agenta odbili mnogobrojne ponude u kojima su bili uključeni:Bol, Kuzma, Ingram, Rondo, Stivenson, Zubac, Poup, Mekgi i čak pet pika sa drafta.

Osim što nisu uspeli po svaku cenu da dovedu Dejvisa, Lejkersi su izgubili poverenje svojih igrača, pošto su informacije o trejdu curele od strane Lebronovog agenta. To je u mnogome uticalo na timsku hemiju, koja se od tog trenutka i potpuno raspala. Džejms je na razne načine pokušao da povrati poverenje svlačionice, pa čak i popularnim "plej-of modom", ali ni to nije upalilo.

Porazi od Orlanda, Bruklina, Memfisa i Niksa u dva navrata, kao i oni protiv tada najgorih ekipa u ligi Klivlenda, Finiksa, Atlante, ali i direktnih konkurenata u borbi za osmo mesto od Klipersa, Sakramenta, Sparsa i Minesote direktno su i matematički uticali da sve plej-of nade budu ugašene daleko pre kraja sezone.

Utisak je da uz sve faktore koji su sa strane uticali negativno na Lejkerse, glavnu krivicu snosi upravo Lebron. Džejms je često na terenu bio prisutan samo fizički, često je svojim izjavama direktno uticao na lošu atmosferu u svlačionici, a segment igre koji se zove odbrana bio mu je strani pojam. Sa pravom se govorilo da se ne može nazvati pravim liderom, jer pravi lider prednjači u svemu.

Ipak, i u najvećem sivilu, tami i crnini, nalazi se i rađa svetlost. Džejms, vidno mentalno dotučen, izgoreo u svojim planovima i ambicijama, prestao je da traži krivicu u drugima, prihvatio je poraz i priznao grešku. U završnici sezone igra se znatno bolja košarka, primetna je zdravija atmosfera, a sve to za plod daje i bolje rezultate. Džejms ponovo zrači dobrim raspoloženjem, igra više nego pristojnu odbranu i ponovo je pravi lider, na terenu i van njega.

Uprkos sezoni u kojoj beleži oko 27 poena, osam skokova i osam asistencija, koliko imaju i kandidati za MVP nagradu, Lebron je uspeo da u velikoj meri sruši ono što je gradio poslednjih mnogo godina. Srozana je reputacija, slika heroja, razbio je mnoge pozitivne mitove i komentare i navukao na sebe još veću mržnju, podsmevanje i želju za neuspehom.

Sve to, nateralo je "kralja" da obeća navijačima Lejkersa da se ovakav neuspeh neće ponoviti i da se sledeće godine spreme da naprave spektakl u „Stejpls centru" u plej-ofu.

Prva godina bila je turbulentna i veliki neuspeh, ali utisak je da je Lebron naučio koga od mladih, ali i od veteranskih igrača treba uz sebe da zadrži, ko se uklapa u njegov plan i igru. Naučio je takođe čari, ali i muke Zapadne konferencije.

Pred Lejkersima je veliki zadatak već na leto. Kevin Durent, Kajri Irving, Demarkus Kazins, Džimi Batler, Klej Tompson i Kavaj Lenard su slobodni agenti, a Entoni Dejvis još uvek može da promeni sredinu. Uprava mora da uradi sve što je u njihovoj moći da dovede Lebronu pomoć, kako bi isplivali iz mulja i blata u koje su se zakopali. A pred Lebronom? Pred njim je muka da plej-of prati preko malih ekrana, ali i motivacija za nove podvige.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво