Pred žreb u Šendženu, sve što ste želeli da znate o Mundobasketu

Posle žreba u Šendženu (subota, 11.30, RTS 1), košarkaši Srbije saznaće ko će im biti protivnici u prvoj fazi takmičenja na Svetskom prvenstvu, koje se održava u Kini od 31. avgusta do 15. septembra. Srbija će se naći u drugom šeširu, ali će biti nosilac u jednoj od osam grupa.

Prvi put u istoriji na Mundobasketu će učestvovati 32 reprezentacije, koje će biti raspoređene u osam grupa. Osam najboljih reprezentacija na Fibinoj rang-listi biće nosioci, a među njima će biti i "orlovi".

Ekipe će pre žreba biti razvrstane u osam šešira. U prvom šeširu nalaze se domaćin Kina, SAD, Francuska i Španija, dok će Srbija biti u drugom, zajedno sa selekcijama Argentine, Litvanije i Grčke.

Kako bi se izjednačio kvalitet grupa, ne samo u prvoj, već i drugoj fazi takmičenja, reprezentacije iz šešira 1, 4, 5 i 8 biće razvrstane u grupe A, C, E i G, dok će ekipe iz šešira 2, 3, 6 i 7 završiti u grupama B, D, F i H.

To u praksi znači da će Srbija, iz drugog šešira, za protivnike imati reprezentacije iz šešira 3, 6 i 7, a da će se takmičiti u jedoj od sledećih grupa – B, D, F i H.

Kina će, kao domaćin, biti žrebana u grupu A, koja se igra u Pekingu, dok će SAD ići u grupu E.

U drugoj fazi takmičenja, grupa A će se ukrstiti sa grupom B, grupa C sa grupom D, grupa E sa grupom F, a grupa G sa grupom H.

Prilikom žreba vodiće se računa da selekcije sa istog kontinenta, odnosno iste zone kvalifikacija, ne mogu biti raspoređene u istu grupu. Takođe, pozija u grupi biće žrebana, kako bi ustanovio tačan raspored odigravanja utakmica.

Žreb je na programu u subotu od 11.30 u Šendženu, a program će, između ostalih, voditi Kobi Brajant, Jao Ming i američka pop-zvezda Džejson Derulo.

Direktan prenos žreba možete pratiti na Prvom programu RTS-a.

Mundobasket, zanimljivosti, istorija, statistika... 

Mundobasket u Kini biće 18. po redu planetarno takmičenje, 69 godina posle premijernog izdanja 1950. godine u Argentini. Treći put Svetsko prvenstvo biće održano na azijskom kontinentu, posle šampionata na Filipinima 1978. godine i u Japanu 2006. godine.

Titule šampiona na prethodnih 17 Mundobasketa osvajale su selekcije iz Evrope (devet) i Amerike (osam). Samo jednom u istoriji dogodilo se da se neka ekipa van ova dva kontinenta našla na podijumu – Filipini su 1954. godine osvojili bronzu.

SAD i Jugoslavija osvajale su zlatnu medalju po pet puta, a samo su SAD i Brazil učestvovali na svim dosadašnjim šampionatima, pa će ovo biti njihovo 18. učešće.

Amerikanci imaju priliku da postanu prva selecija u istoriji koja će osvojiti tri uzastopna šampionata. Selekcija SAD trijumfovala je na prethodna dva, a isto su uspele reprezentacije Brazila (1959, 1963) i Jugoslavija (1998, 2002).

Jedine dve reprezentacije koje su postigle više od 1.000 poena na šampionatima su Jugoslavija 1978. godine (1.033) i Sovjetski Savez 1986. godine (1.044).

Najbolji strelac u istoriji šampionata je Brazilac Oskar Šmit sa 906 postignutih poena, dok četvrto mesto zauzima Dražen Dalipagić sa 563, a šesto Dragan Kićanović sa 491.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи