Kvalifikacije za SP: Ko je razočarao, a ko profitirao

Svetsko prvenstvo koje će se u avgustu i septembru održati u Kini imalo je verovatno najčudniju uvertiru i kvalifikacije od svakog prethodnog do sada. Nije čest slučaj da se evropski šampion (Slovenija) ne nađe na Svetskom prvenstvu, a kvalifikacije su donele i to da u Kini ne gledamo selekcije Hrvatske, BiH, Meksika, Letonije...

Nakon šest Fibinih "prozora" kako su nazvane možda i najčudnije kvalifikacije bilo kog prvenstva, plasman je izborila 31 selekcija, koje će ugostiti domaćin Kina.

Kvalifikacije koje su počele čak novembra 2017. godine donele su ogromne oscilacije u igri selekcija, uspone i padove favorita, odnosno autsajdera i možda i ono najbitnije – čistiju sliku u odnosu Fibe, Evrolige i NBA lige.

Gotovo svaka selekcija imala je kadrovskih problema. Evroliga je "savetovala" igračima koji u njoj učestvuju da predstavljaju svoju zemlju u kvalifikacijama za SP. NBA već godinama pokušava da izbegne da igrači iz te lige učestvuju u bilo kakvim kvalifikacijama, pa ponekad i prvenstvima, zbog rizika od povreda.

Zbog čega NBA tako razmišlja mogli smo da osetimo i na našoj koži, kada se u septembru prošle godine Bogdan Bogdanović povredio protiv Estonije u meču koji je Srbija dobila sa 26 poena razlike. Bogdanović je morao na operaciju kolena, samo nekoliko meseci nakon što je istu uradio po završetku prve sezone u NBA ligi.

U silnim odsustvima, moglo se primetiti koje selekcije imaju jaku košarkašku bazu, talente i sistem kako bi prebrodile kvalifikacije i izborile plasman, a koje selekcije su bile "bend od jednog, ili dva svirača".

Sigurno da su dva najveća razočarenja selekcije Slovenije i Hrvatske. Slovenija je akter možda i najluđe priče u istoriji prvenstava, pošto kao šampion Evrope neće učestvovati na Mundijalu u Kini.

Selekcija koja je "orlove" sprečila da budu na krovu Evrope igrala je kvalifikacije bez dva najbolja igrača, Gorana Dragića, člana Majami hita, i Luke Dončića, nekadašnjeg člana madridskog Reala, a u međuvremenu rukija Dalas maveriksa. Najveće negodovanje slovenačke javnosti i medija bilo je oko odluke Dragića da se nacionalno penzioniše, što nije naišlo na prijatnu reakciju.

Slovenci su ipak u većini mečeva mogli da računaju na igrače poput Prepeliča, Čančara, Vidmara, Murića, Blažića, koji su bili članovi pomenute šampionske generacije. Evropski šampioni su u "prozorima" poraženi od Belorusije, Ukrajine, Turske, Crne Gore...

Selekcija Hrvatske razočarala je zbog veoma bledog izdanja i partija koje je pružala u Grupi J. Hrvatsku su pobeđivale selekcije Holandije, Rumunije, Mađarske, Litvanije i Poljske.

Hrvatska javnost bila je veoma oštra prema svojim reprezentativcima i košarkaškom savezu, pa su za neuspeh plasiranja na SP koristili termine horor, šamar, krah, katastrofa...

Poput Slovenaca, Hrvati jesu bili znatno oslabljeni, ali su u nekoliko mečeva čak mogli da računaju na NBA igrače Bojana Bogdanovića, Darija Šarića, Antu Žižića, Ivicu Zupca.

Što se tiče neprijatnih iznenađenja na ostalim kontinentima, izdvaja se samo Meksiko, koji nije uspeo da obezbedi plasman u Grupi E u američkim kvalifikacijama.

Učesnici na Svetskom prvenstvu u Kini, osim domaćina:

Iz Evrope: Srbija, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Španija, Turska, Italija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Rusija.
Iz Azije: Australija, Iran, Japan, Jordan, Koreja, Novi Zeland, Filipini.
Iz Amerike: Argentina, Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Portoriko, SAD, Venecuela.
Iz Afrike: Angola, Obala Slonovače, Nigerija, Senegal, Tunis.

Žreb grupne faze Svetskog prvenstva održava se 16. marta u Šendženu, a program će voditi Jao Ming, Kobi Brajant, kao i Džejson Derulo.

Selekcija Srbije nalazi se među osam povlašćenih ekipa, zajedno sa Kinom, SAD, Španijom, Francuskom, Argentinom, Litvanijom i Grčkom.

Žreb će odlučiti ko će biti protivnici u osam grupa od po četiri selekcije. Dva najboljeplasirana tima svake grupe nastavljaju takmičenje u četiri novoformirane grupe. Plasman u četvrtfinale izboriće potom dva najbolja iz te četiri grupe.

Selektoru Aleksandru Đorđeviću i njegovim izabranicima želimo svu sreću na Svetskom prvenstvu u Kini, koje se održava od 31. avgusta do 15. septembra.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи