Radivoje Korać, legenda naše košarke

Radivoje Korać bio je lider košarkaške reperezentacije Jugoslavije, koja je početkom 60-ih osvojila prve medalje u ovom sportu. Ostao je upamćen kao igrač koji je na jednoj košarkoj utakmici postigao 99 koševa.

Korać je 7 puta bio najbolji strelac domaće lige i 4 puta najbolji strelac Evropskih prvenstava. Družio se sa nobelovcem Ivom Andrićem. Završio je Elektrotehnički fakultet i bio kolekcionar gramofonskih ploča. 

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1969. godine. Fiba je 1971. njemu u čast pokrenula jedan od najvažnijih evropskih kupova. Od 2003. godine naš nacionalni Kup nosi ime velike košarkaške legende Radivoja Koraća.

"Kako je to izgledalo da neko da po 90 koševa na utakmici, ja to ne mogu ni da zamislim. Gledao sam kad igrači u NBA daju po 70, pa mi to izgleda mnogo", rekao je Žarko Paspalj.

"On je svetsko ime. Prva velika figura možda i najznačajnija u istoriji ovog sporta kod nas. On je obeležio jednu epohu.", izjavioje selektor Aleksandar Đorđević.

" Bio je pionir u razvoju naše košarke i mislim da je mnogo dao ovom sportu i da je mnogo ljudi počelo da se bavi košarkom zbog njega", dodao je trener mege Dejan Milojević.

"On je čovek koji je doneo prvu ploču Bitlsa u Beograd i Jugoslaviju. On je neko ko je bio u stanju da ostavi košarku na godinu dana da bi završio fakultet", izjavio je generalni sekretar KSS-a Dejan Tomašević. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво