Lebron saga, treća epizoda: Lejkersi, Klivlend ili neko treći

Najbolji košarkaš današnjice Lebron Džejms odbio je mogućnost ugovora da i naredne sezone bude član Klivlenda i tako po treći put u svojoj karijeri zaludeo košarkaški svet pitanjem čije će boje dresa braniti od naredne sezone. Favoriti za potpisivanje Lebrona su Lejkersi, Filadelfija i Hjuston, ali ne treba otpisati ni ostale opcije, pa čak ni Klivlend.

Iako ulazi u svoju 34. godinu i 16. sezonu u NBA ligi, budućnost Lebrona Džejmsa najvažnija je tema letnje pauze "preko bare". 

Treći deo "odluke", odnosno treći put kada je Džejms slobodan agent, počeo je da bude tema i pre nego što se sezona završila. Mnogi igrači, timovi, pa čak i celi gradovi pokušali su da vrbuju i privuku Lebrona u njihov tabor na razne načine, od bilborda, naziva hrane, hotela i restorana po njegovom imenu, do toga da zvezde franšiza na društvenim mrežama se obrate "kralju" sa primamljivom ponudom za njega.

Nakon televizijskog šoua i slanja pisma, ovoga puta Lebron u narednih nekoliko dana odluku donosi na Karibima, gde se nalazi na odmoru, i to u jednoj pećini koja je odmah dobila ime "pećina odluke", u kojoj će Džejms sa svojom porodicom, prijateljima, poslovnim partnerima i prema navodima Jahua predstavnika dva tima usaglasiti gde nastavlja karijeru. 

Jedno je sigurno, a to je da je Lebron u prethodne dve "odluke" bio veoma nepredvidiv. 

Prva, koja je na njegovu karijeru bacila veliku mrlju i to ne zbog same odluke nego načina na koji je ona saopštena, desila se 2010. godine kada je nezadovoljan rukovodstvom i stanjem u Klivlendu, svoje talente preselio na južnu obalu u Majami. 

Četiri godine i dva prstena NBA šampiona kasnije, Lebron je šokirao ceo svet kada je poslao pismo gradu Klivlendu i državi Ohajo da se "vraća kući i ispuni obećanje osvajanje NBA lige".

Obećanje dato, ali i ispunjeno. Nije bilo sreće u prvom, ali jeste u drugom finalu po povratku u Kavalirse i nakon 52 godine posta, Klivlend je bio grad šampiona u bilo kojem sportu.

U dve naredne sezone Lebron je ponovo dovodio Klivlend do finala, ali utisak je da zaista nije mogao praktično sam, protiv možda i najboljeg tima ikada sastavljenog u bilo kojem sportu.

Upravo to je i možda glavni razlog Lebronove nove "odluke". Kompetetivna priroda koju poseduje tera ga da promeni sredinu, da poslednje godine vrhunca karijere iskoristi na najpametniji način, da pokuša iz druge perspektive da se vrati na tron.

Favoriti za novu destinaciju Lebrona poslednjih dana uveliko su Los Anđeles Lejkersi, jedna od, ako ne i najbolja ikad franšiza NBA lige napokon ima lepe godine ispred sebe, mlade talente koje može da razvija ili trejduje, milione i milione slobodnog prostora u sastavu, ali i pravog čoveka za primamljivanje "velike ribe" - generalnog menadžera Medžika Džonsona.

Osim svega ovoga, Lejkersi imaju i par kečeva u rukavu, pošto Lebron poseduje čak dve kuće ili može se čak reći zamka u Los Anđelesu, a takođe prema poverljivim informacijama Gerija Pejtona, Lebronov stariji sin opredelio se za srednju školu u Los Anđelesu.

Ipak Lebron ne želi da sam ode u Lejkerse, već bi njegov dolazak verovatno zavisio od dolaska ili Pola Džordža, ili Kavaja Lenarda, pa čak možda i od obojice. Džordž je postao slobodan agent i trenutno razmišlja o Lejkersima i Oklahomi, dok je Kavaj Lenard izrazio želju za trejdom i dolaskom u "grad Anđela".

Odlazak u Lejkerse koštao bi Lebrona 40 miliona dolara, jer bi toliko više mogao da zaradi u Klivlendu, ali smatra se da bi marketinški, poslovno i sportski, Lebron u Los Anđelesu mogao ne samo da nadoknadi 40 miliona, već bi zarađena suma prešla u duplu svotu novca.

Kao druga destinacija koja se najviše spominje jeste Filadelfija. 76-ersi takođe uz težak ugovor imaju da ponude kvalitetan roster, gde bi "Kralja" uparili sa njegovim naslednikom Benom Simonsom i veoma talentovanim Džoelom Embidom, u kojem bi Lebron po prvi put u karijeri imao dominantnog centra i odbrambenog osigurača. Uz to Filadelfija ima dobar sklop mladosti i iskustva, a poznato je da iskustvo igra veliku ulogu u Lebronovom odabiru saigrača. Filadelfija je takođe u razgovorima sa San Antoniom oko Kavaj Lenarda, pa bi vrlo lako mogao biti slučaj da Lebron i Kavaj mogli biti njihov posao veka.

Od ekipa kojima se daju šanse, ali znatno manje od prethodne dve, pominju se Hjuston, San Antonio i verovali ili ne Klivlend.

Hjuston je pokazao da ima potencijala da naškodi Golden Stejtu i poznato je da je Lebron blizak sa Krisom Polom, ali pitanje je čega bi sve Hjuston morao da se odrekne i koliko bi čak i čuveni Majk Dantoni mogao da uklopi tri igrača dominantna sa loptom.

San Antonio Lebrona može da privuče Kavaj Lenardom u slučaju da mogu da ga zadrže, kao i Gregom Popovičem, koji bi bio prvi trener velikan kojeg bi Džejms imao u karijeri do sada. Ipak Sparsi imaju problem što nemaju previše jak roster, a nalaze se na Zapadnoj konferenciji.

I poslednja, ali još uvek moguća opcija jeste Klivlend. Nažalost Kavsi kao organizacija nemaju mnogo toga da ponude Lebronu u kadrovskom smislu, ali imaju najviše novčanih sredstava od svih ostalih konkurenata. Osim toga poznato je da Džejmsova supruga i deca preferiraju Klivlend kao njegovu košarkašku destinaciju, pa Kavsi imaju i emotivnu prednost, kao i to da bi pokušali da dovedu jednog od atraktivnih igrača ovog leta, da li to bio Dvajt Hauard, Kemba Volker ili neko treći.

Ipak Lebron emotivnih obaveza prema Klivlendu nema toliko nakon što im je podario prsten i nakon što ih je na leđima nosio cele prošle sezone.

Datum rešavanja misterije gde Džejms nastavlja karijeru najverovatnije će biti 1. jul, kada zvanično počinje period za sporazume igrača sa timovima, a potpis na novi ugovor za najverovatnije novi tim Džejms, kao i svi ostali slobodni agenti lige moći će da potpišu 6. jula.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи