Bartomeu: Budućnost u EL, Zvezda u Evrokupu, 18 klubova je pravi sistem

Predsednik i izvršni direktor Evrolige Đordi Bartomeu organizovao je za mali broj novinara razgovor na kojem je odgovarao na mnoga pitanja o elitnom takmičenju i evropskoj košarci. Dotakao se brojnih tema – finalnog turnira u Beogradu, sukoba sa Fibom i Janakopulosom iz PAO-a, sudbini Zvezde i Partizana, proširenju Evrolige i ulozi Evrokupa, "odlivu" evropskih igrača u NBA...

On je na početku tog neformalnog druženja sa pripadnicima medija istakao da je prezadovoljan organizacijom Fajnal-fora u srpskoj prestonici.

"Prezadovoljan sam kako je protekao Fajnal-for u Beogradu. Imali smo sjajnu saradnju sa gradom u kome svi vole košarku. Svi su bili spremni da nam pomognu, što je nešto fantastično. Fan zona na Kalemegdanu je bila fantastična da se putem nje upoznaju i turnir i grad. Nikada pre nismo imali slučaj da se u fan zonu ulazi po sat i po vremena kao sada na Kalemegdanu, što je samo dokaz koliko su svi uživali", rekao je na početku Bertomeu.

Grčke novinare najviše je zanimao stav prvog čoveka takmičenja povodom čestih optužbi prvog čoveka Panatinaikosa Dimitrisa Janokopulosa.

"Evroliga nema problem za PAO-om. To je stav jednog čoveka. Mi nikada od osnivanja 2000. nismo rešavali probleme prepucavanjima u medijima, već samo razgovorom, tako da od mene nećete čuti nikakav komentar na optužbe koje izriče Janakopulos. Otvoreni smo za razgovor bilo kada, ali ne putem medija i društvenih mreža", jasan je bio Bertomeu. 

Pitanje koje najviše zanima ovdašnju košarkašku javnost je status Crvene zvezde i Budućnosti, koja je osvajanjem ABA lige izborila Evroligu.

"Sa ove tačke gledišta, Budućnost će uraditi sve što treba da sredi halu, finansijske i ostale neophodne uslove. Imali smo nekoliko sastanaka sa klubom iz Podgorice i radi se na svemu što treba, pa mislim da će Budućnost igrati u Evroligi. Crvena zvezda ide u Evrokup shodno plasmanu u regionalnoj ABA ligi. Što se tiče Budućnosti, krajnji rok da ispuni uslove je kraj maja, a u junu će Evroliga i Evrokup uraditi reviziju svih prijava klubova, i proveriti da li je urađeno sve što je potrebno, pre konačne odluke 6. jula", rekao je on, kasnije objasnivši i sudbinu Partizana: "Rano je da o tome još pričamo (aplikacija crno-belih za vajld kard). Evrokup zavisi od plasmana u domaćim ili regionalnim takmičenjima, a tek kreću pojedina doigravanja. Još nam treba vremena da vidimo ko će se sve izboriti za Evrokup. Imaćemo prazna mesta, neki neće ispuniti uslove i sredinom juna ćemo imati jasniju sliku koliko vajld karti i kojim klubovima ćemo dati. Iz ABA lige su aplicirali i Partizan i Olimpija, videćemo", ostao je zagonetan Katalonac.

Na konstataciju da je bivša Jugoslavija nekada imala tri tima u Evroligi, pa dva i sada jedan – samo osvajača ABA, rekao je: "Tačno, ali to nije slučaj samo sa bivšom SFRJ. Italija sada ima jedan klub, a imala je četiri, Grčka je sa četiri ostala na dva. To je realna potreba. Neki klubovi daju više od drugih, na primer Cibona, Olimpija i Partizan trenutno više nisu na tom nivou, zato smo redukovali broj i kroz regionalna takmičenja se dolazi do Evrolige. I razvoj ni ide prema nacionalnom ključu, već kroz licence i za regionalna takmičenja. Do Evrolige bi trebalo da se dolazi i putem Evrokupa, što je plan za sledećih šest do osam godina da to budu vrata za elitu, dok će Evrokup biti prozor koji se dodatno širi", objasnio je.

Osvrnuo se i na tezu da NBA sve više slabi Evroligu, jer uzima najbolje igrače – gotovo je izvesno da se Luka Dončić titulom sa Realom oprostio uoči odlaska u najjaču ligu na svetu. S druge strane, iz SAD dolaze sve "slabiji" igrači.

"Mislim da Evropa nije u opasnosti. Činjenica je da NBA dovodi najbolje i najtalentovanije širom sveta. To nije u našim rukama, još od vremena Dražena Petrovića, Vlade Divca, Arvidasa Sabonisa i drugih asova, svi su išli u NBA. Ni ranije nismo mogli da se nosimo sa NBA, ne možemo ni danas. Plaćaju sada dvostruko više nego pre deset godina, a realnost je i da je tržište sve globalnije. Kada Dončić odlazi, to je vest, kada se neko iz NBA vratio u Evroligu, onda i nije toliko važna. Naša uloga je da nastavimo da pravimo igrače poput Dončića i da Evroliga svake godine bude sve bolja i bolja".

Sezonu na izmaku obeležio je sukob Fiba–Evroliga, jer su se prvi put utakmice reprezentacija, u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. u Kini, igrale za vreme klupskih obaveza.

"Koncept Fiba 'prozora' nije dobar i nikada neće dobro funkcionisati. Ako pričamo o nacionalnim timovima i rasporedu mečeva, ne može da bude dobro ako za njih nisu dostupni najbolji igrači, a svi imamo odgovornost da navijačima ponudimo ono najbolje. Ako su NBA igrači van sistema, a određeni igrači žele da ostanu u klubovima zbog Evrolige, onda je to moglo mnogo bolje da izgleda. Imali smo tri mogućnosti u ponudi pre nekoliko meseci i kratak sastanak od 40 minuta sa Fibom, otvoreni smo za dijalog, ali nam je odbijeno ukupno svih pet predloga. Ne možemo mnogo toga da uradimo, ali smo i dalje za razgovor, međutim, za naredne sezone mislim da ostaje dosadašnji koncept", poručio je Bartomeu.

Što se tiče broja timova, ostaje isti za sledeću sezonu, a 18 će brojati od sezone 2019/2020.

"Novi učesnici biće Bajern i jedan francuski tim, najverovatnije Asvel Tonija Parkera, kao što je najavljeno shodno dogovoru. Nemačka i Francuska su prioritetna tržišta za marketing, Bajern je veliki brend, pravi i novu halu, spremni smo sigurno za dve nemačke ekipe. Sistem se neće menjati ni sa 18 klubova, ali dodatnog širenja neće biti, to je ključ uspeha. Domaće lige su važne zato neće biti promena, kako se one ne bi ugrozile, a sledeći potez biće prelazak iz Evrokupa u Evroligu, ali u okviru broja od 18 ekipa", zaključio je Bartomeu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи