Divlji, divlji Zapad

Nakon silnih jurenja statistike, prelaska igrača iz tabora u tabor, tempiranja forme i zanimljivih izjava i prozivki po medijima, u NBA ligi počinje plej-of košarka. Deo godine kada se zapravo zaigra odbrana i pokaže od čega je ko napravljen. Titulu na Zapadu brani Golden Stejt koji od 21.00 čas dočekuje San Antonio, ali sve je više timova koji žele da ih svrgnu sa trona. Među glavnim favoritima za tako nešto nalaze se Hjuston i Oklahoma.

Zapadna konferencija imala je najvećih nedoumica kojih će se osam ekipa plasirati u plej-of fazu u istoriji lige.

Na kraju je razlika između trećeplasiranog Portlanda i devetoplasiranog Denvera koji se nije kvalifikovao iznosila tri pobede, a poredak prvih osam morala su da odrede dodatna pravila(pobede u divizijama).

Prvoplasirana ekipa ove konferencije ujedno je zabeležila i najbolji skor u čitavoj ligi, a to je po mnogima favorit za osvajanje Zapada, kao i cele lige, ekipa Hjuston Roketsa.

Rakete su bile veoma aktivne tokom potpisivanja slobodnih agenata i dovođenje igrača putem trejda, pa su svoje redove znatno pojačali imenima poput Krisa Pola, Džeralda Grina, Džoa Džonsona i Pi-Džej Takera. Jedna od nepoznanica ove ekipe bila je ta kako će dvojica igrača koji primarno imaju loptu u svojim rukama naći zajedničku hemiju, a potom i uključiti i ostale saigrače.

Odgovor se našao u sistemu igre, tačnije napada kakav godinama gaji njihov trener Majk Dantoni, kao i u nesebičnosti dve zvezde tima Hardena i Pola. Ti faktori učinili su njihove saigrače poput Gordona, Arize, Kapele, Andersona i drugih učinili boljima i Hjuston sa pravom uteruje strah u kosti potencijalnim plej-of rivalima.

Glavno pitanje koje se vezuje za Hjuston jeste da li će se oni ponašati kao i proteklih godina u plej-ofu i da li su oni zaista toliko dobri.

Njihovi protivnici u prvoj rundi biće Minesota Timbervulvsi, ekipa koja je u poslednjem meču regularne sezone savladala Denver i plasirala se u plejof sa skorom od 47 pobeda i 35 poraza.

Minesota je poput njihovih rivala u prvoj rundi doigravanja bila izuzetno aktivna, pa su tim iz Mineapolisa pojačali Džimi Batler, Džef Tig, Džamal Kroford, Taž Gibson, Derik Rouz i drugi.

Iako su ih povrede mučile dobar deo sezone, Minesota predstavlja jedan odličan sklop mladosti i iskustva, atleticizma i inteligencije, kao i balansa odbrane i napada. Očekivanja za Timbervulvse su bila znatno veća, ali će oni morati svoje šanse da traže u nekom čudu.

Drugoplasirani Golden Stejt imao je "samo" 58 pobeda, ali uz mnogobrojne probleme sa povredama, u igri ekipe viđeno je dosta isprobavanja, otaljavanja posla do plej-ofa, ali i frustracija tokom nekih utakmica. Biće zanimljivo videti aktuelne šampione bez motora ekipe Stefa Karija koji zbog povrede zgloba propupta najmanje prvu rundu plej-ofa.

Prvi koji ima priliku da sruši Golden Stejt jeste ekipa San Antonija.

Sparsi žele osvetu za prošlogodišnji poraz u finalu konferencije, a pogotovo uzevši u obzir kako su do tog poraza došli(povreda Lenarda). Ipak isti problem muči tim iz Teksasa i ovog plej-ofa, pošto je oporavak, kao i sama budućnost možda i najboljeg dvosmernog igrača lige pod velikim znakom pitanja.

Lamarkus Oldridž je bio ključni igrač ekipe, a jedna od prednosti tima jeste kohezija trenera Popoviča sa dugogodišnjim članovima poput Parkera, Đinobilija, Grina i Milsa, dok bi "iks faktor" bio atipičan igrač za Sparse - Rudi Gej.

Trećeplasirani Portland će koplja ukrstiti sa šestoplasiranim Nju Orleansom.

Trejl Blejzersi gotovo da nisu pravili ikakve promene u odnosu na prošlogodišnji sastav i glavna uzdanica i nada im je jedan od najboljih bekovski tandema Lilard-Mekalum, uz veoma dobru treću opciju koju imaju u bosanskom centru Jusufu Nurkiću.

Pelikansi sa druge strane ulaze u najmanju ruku desetkovani neigranjem Demarkusa Kazinsa, ali su tokom regularne sezone pokazali da mogu da budu veoma opasni. Entoni Dejvis je u konkurenciji za MVP-ja sezone, ali ukoliko Nju Orleans želi da eliminiše Portland, veliki doprinos moraće da pruže igrači poput Ražona Ronda, Džru Holideja i Nikole Mirotića.

I poslednji, ali ništa manje zanimljivi par jesu Oklahoma i Juta.

Tanderi su ekipa koja je možda i najveća zagonetka plej-ofa, jer su zvezdi tima i lige Raselu Vestbruku doveli više nego kvalitetna pojačanja u Polu Džordžu i Karmelu Entoniju.

Kada na tu trojku dodate Stivena Adamsa, Patrika Patersona i Andrea Robertsona, stiče se utisak da se radi o ekipi koja je glavni konkurent za osvajanje trojefa, ali ipak realnost je malo drugačija.

Veoma teško je uigrati tri zvezde lige kakva je NBA, a pogotovo kada vam glavni igrač Rasel Vestbruk, regularni deo sezone umesto za zbližavanje sa Džordžom i Entonijem, koristi još jednom za nabijanje statistike, pa je prošlogodišnji MVP ponovo ispisao istoriju ovog sporta, još jednom beleživši tripl-dabl brojke u proseku.

To se uošte nije svidelo Karmelu Entoniju, pa su se dvojica igrača čak i prepucavala putem medija, da bi na kraju zakopali ratne sekire pred plej-of. Oklahoma će kao što je napomenuto imati veoma težak zadatak, jer je pred njima ogromno očekivanje, a dosta stvari za promeniti.

Protivnik im je atipična NBA ekipa Jute Džeza. Kvin Snajder ne odustaje od svojih principa igranja u oba pravca, čak pre u defanzivnom, čime se mogu pohvaliti još samo par ekipa lige.

Otkrovenje su našli u kandidatu za rukija godine Donovanu Mičelu, ali glavne delove ove složene slagalice čine i igrači kakvi su Rudi Gober, Riki Rubio, Derek Fejvors, Dže Krauder i Džo Ingls. Juta je ekipa koja je u stanju da zatvori mnogo jače protivnike, a uspeh u doigravanju će im dosta zavisiti od raspoloženosti napada.

Što se daljeg razvoja plej-ofa Zapadne konferencije tiče, Juta ili Oklahoma će se ukrsiti sa boljim iz serije Hjustona i Minesote, dok drugi kostur čine serije Golden Stejta i San Antonija, odnosno Portlanda i Nju Orleansa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво