Počinje nova sezona Evrolige: Borba za dolazak u Beograd!

Nakon tačno 145 dana i istorijskog trijumfa Fenerbahčea na fajnal-foru u Istanbulu, u četvrtak počinje nova sezona Evrolige. Iako je značajan broj evropskih zvezda otišao u NBA ligu ovog leta, za očekivati je još jednu uzbudljivu sezonu koja će svoj krešendo imati na finalnom turniru u Beogradu maja naredne godine.

Почиње нова сезона Евролиге: Борба за долазак у Београд! Почиње нова сезона Евролиге: Борба за долазак у Београд!

Ono što je po ovdašnjoj strasti prema košarci potpuno zaluženo i ono o čemu se godinama samo pričalo, u maju 2018. godine će se konačno i dogoditi - Beograd i beogradska Arena biće domaćini finalnog turnira najjačeg klupskog takmičenja u Evropi.

U periodu od 18. do 20. maja 2018. godine četiri najbolje ekipe boriće se za titulu u srpskoj prestonici, koja će uz to biti domaćin i mnogih propratnih događaja, kao i već tradicionalnog junirskog turnira. 

Najbolji trener Evrope Željko Obradović će tako imati priliku da svoju desetu, jubilarnu titulu osvoji u svojoj zemlji, a po potezima koje je menadžment istanbulskog tima vukao tokom letnje pauze, ponovo će biti glavni favoriti za osvajnje titule prvaka Starog kontinenta.

Verovatno najbolja dva igrača žuto-crnih iz prošle sezone, Ekpe Judo i srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović otišli su "preko bare", dok se iskusni Pero Antić vratio u beogradsku Crvenu zvezdu. Ali, stigle su i više nego adekvatne zamene u vidu Nikola Melija, Breda Vonamejkera, Marka Gudurića, Džastina Tompsona i Sinana Gulera, a ostali su Datome, Kalinić, Slukas i Dikson, pa je to i dalje tim koji će biti najbliži peharu.

Prošlogodišnji finalista Olimpijakos je takođe napravio značajne promene, ali je osovina tima ostala. Grčkom "koru" (Spanulis - Mancaris - Printezis) i našem Nikoli Milutinovu pridodati su Amerikanci Meklin, Tompson i Roberts, te dokazani letonski evroligaški košarkaš Janis Strelnieks i Francuz Kim Tili.

Moskovski CSKA je odlazak svog dugogodišnjeg nosioca igre i najboljeg igrača Miloša Teodosića nadomestio, ili bar pokušao da nadomesti vraćanjem Serhija "Ćaća" Rodrigreza u Evropu iz Filadelfije. Uz to iz Darušafake je doveden Vil Klajburn, iz Reala Otelo Hanter, pa će uz starosedeoce strance De Koloa, Hajnsa, Higinsa i Ruse Voronceviča, Kurbanova, Fridzona i Hrijape to ponovo biti tim koji će pucati na najveći mogući plasman.

Real, kao poslednji učesnik prošlogodišnjeg finalnog turnira, je potezima između dve sezone pokušao da nadogradi ionako već jak tim. Dovedeni su srpski centar Ognjen Kuzmić, francuski bek Fabijen Kozer, američki plej sa NBA iskustvom Čejson Rendl. Sa pozajmica su vrećeni neki igrači, među kojima je svakako najzvučnije ime harizmatični Argentinac Fakundo Kampaco.

Dakle, po snazi, četiri prošlogodišnja učesnika završnice u Istanbulu i ove godine su, bar na papiru, najbliži istom uspehu. 

Naravno, ima tu još timova koji pretenduju i nadaju se beogradskoj završnici.

Pre svih rekonstruisana i silno pojačana Barselona, koja iza sebe ima prilično košmarnu evroligašku kampanju. Imena pridošlica Hange, Ertela, Serafana, Oriole, Moermana, Sendersa, Presija i naposletku Tavareša, uz Ribasa, Tomića, Klavera i vremešnog Navara svakako čine sastav koji može puno.

Efes je takođe snažan tim (došli Kruno Simon, Vladimir Štimac, Riki Lido, Erik Mekalum, Brok Motim, Džoš Adams, Edo Murić i Džastin Doelman), kao i Spahijin Makabi sa novajlijama Norisom Kolom, Pjerom Džeksonom, Dešuan Tomasom, Džonom Boldenom, DiAndreom Kejnom, Majklom Rolom, uz povratnika Aleksa Tajusa.

Možda i najveći favorit iz senke je ekipa Himkija, koja je dovodila baš kvalitetno ovog leta. Imena Stefana Markovića, Čarlsa Dženkinsa, Tajlera Hanikata, Džejmsa Andresona i Tomasa Robinsona, te prve zvezde tima Alekseja Šveda, uz Jorgosa Barcokasa na klupi jesu kadra za velika dela.

Naravno, uvek treba računati na atinski Panatinaikos, Baskoniju, ali i šampiona Španije Valensiju.

U donjem domu tabele, bar po imenima i budžetu, biće ekipe Armanija iz Milana koji je takođe sproveo velike promene između dve sezone, simpatični Bamberg koji je između ostalih ovog leta doveo kapitena Zvezde Luku Mitrovića, Malaga naših Nedovića, Milosavljevića i Muslija, te Žalgiris u kojem će igrati Vasilije Micić.

Možda i najveće promene u sastavu i konceptu ovog leta pretrpela je beogradska Crvena zvezda, koja će ponovo biti jedini predstavnik Srbije i ABA lige.

Trenera Radonjića, koji je proteklih godina pravio čuda sa timom sa Malog Kalemegdana, zamenio je mladi i na evroligaškoj sceni potpuno neiskusni Dušan Alimpijević.

Klub su napustili nosioci igre i gotovo cela prva petorka - Jović je u Bajernu, Kuzmić u Realu, Dženkins u Himkiju, Mitrović u Bambergu, Gudurić u Fenerbahčeu, Simonović u Zenitu. 

U tim su dovedi mladi igrači sa američkim koledž iskustvom, Stefan Janković i Nikola Jovanović. Iz Španije je u Srbiju vraćen Nikola Radičević, a iz drugog tima (FMP) pripojeni su Lazarević, Davidovac i Apić. 

U drugom delu letnjeg prelaznog roka stigli su i stranci - Matijas Lesor iz Nantera, Džejms Feldin iz PAO, Tejlor Ročesti iz Nižnjeg, te povratnik Pero Antić, koji je sporazumno raskinuo ugovor sa šampionom Evrope Fenerbahčeom. Uz starosedeoce novog kapitena Lazića, Dangubića, Bjelicu i Dobrića i povratnika Kešelja, to opet jeste zanimljiv sastav, ali čini se, na novom početku...

Treba reći da realno nije realno da se ponove prošlogodišnji rezultati i borba za plej-of mesto, ali ne treba ni otpisati Zvezdu, koja bez dileme ima najjači domaći teren i najbolje navijače u celom takmičenju, koje počinje u četvrtak.

Raspored prvog kola Evrolige:

Četvrtak:

Anadolu Efes - Real Madrid (19.00)

CSKA - Armani Milano (19.00)

Bamberg - Makabi (20.00)

Olimpijakos - Baskonija (20.00)

Unkaha - Fenerbahče (21.00)

Petak:

Himki - Valensija (19.00)

Žalgiris - Crvena zvezda (19.00) 

Barselona - Panatinaikos (21.00)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво