Čović: Potrebne godine da se izleči negativno rivalstvo Zvezde i Partizana

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da je rivalstvo sa Partizanom dobro, s obzirom na to kroz šta je Srbija prošla, ali i da će biti potrebne godine da se ono negativno u njemu potpuno suzbije.

"Imajući u vidu šta je Srbija prošla, odlično je da je i ovako, a ne još gore. Tako nešto treba prepoznati i biće nam potrebne godine da to postepeno lečimo, da se svi zajedno potrudimo. Ali prvo moraju sportski funkcioneri da naprave normalne ljudske relacije. Crvena zvezda nije ta koja je pravila negativan ambijent i širila mržnju, već je bila prinuđena da se brani i odgovara na nešto što je bio način ponašanja i stil rada nekih. I dobro je što je to iza nas", rekao je Čović.

Rivalstvo između "večitih" rivala praćeno je velikim sukobima navijača, ali i čelnika dva kluba poslednjih decenija.

Čović je istakao da Crvena zvezda i Partizan nisu neprijatelji, već samo sportski rivali.

"Već sam se u prethodnom odgovoru dotakao te teme. To je bio uzrok, sada treba da lečimo posledice. Nismo mi neprijatelji, već sportski rivali. Onako kako Zvezda želi da bude prva u svemu, isto tako želi i Partizan, pa i svaki drugi klub. Ali hajde da to stavimo u normalne sportske okvire. Uvek će biti ostrašćenih pojedinaca, koji svoje lične frustracije i paranoje podižu na nivo 'spina' u nameri da prikriju svoje neuspehe. Takvi treba da odu na marginu ili da promene svoj pristup", kazao je Čović.

Kako je rekao, srpski sport treba da bude jedan od najvećih prioriteta države i udeo Ministarstva za omladinu i sport u budžetu Republike Srbije treba da bude veći, ali u skladu sa mogućnostima.

"Srpski sport može da napravi takvu promociju države, a to smo već videli i doživeli, kao što nijedna oblast u državi ne može. Stanje u srpskom sportu je vrlo složeno i teško i zahteva jako puno angažovanja, kako bi se obezbedilo da klubovi koji su nosioci u svim sportovima, i odakle dolaze reprezentativci, imaju održive uslove za normalno funkcionisanje i razvoj. Neophodno je da se započne sa velikim akcijama racionalizacije i rekonstrukcije u srpskom sportu, uz potpunu primenu Zakona o sportu", istakao je Čović.

On je dodao da je neophodno obnavljanje postojeće i izgradnja nove sportske infrastrukture.

"Potrebno je i jače povezivanje dva važna segmenta: obrazovanja i sporta, kako bismo dobili obrazovane stručnjake u sportu, kako trenere tako i funkcionere, kao i igrače. To su veoma važne aktivnosti i segmenti, i zato je vrlo značajno da Zvezda i Partizan kao 'perjanice' srpskog sporta, naprave iskreni dogovor i tako pomognu ministarstvu omladine i sporta u daljem razvoju sporta u Srbiji", rekao je Čović.

"Pri tome treba da vodimo računa o realnim mogućnostima naše države, kako bismo zajednički došli do povećanja procenta učešća Ministarstva omladine i sporta u republičkom budžetu, naravno, u okvirima mogućeg. Naši vrhunski klubovi, koji nastupaju u Evropi, treba da budu podržani od lokalne samouprave, kao i od resornog ministarstva, preko nacionalnih saveza, jer oni zapravo predstavljaju naše gradove i našu državu u Evropi. Pri tome, poslovanje naših vrhunskih klubova treba da bude potpuno transparentno, a raspodela sredstava koje dobijaju od lokalne samouprave i države treba da bude na osnovu jasno definisanih sportskih kriterijuma", istakao je Čović, naglasivši da je Srbija "siromašna zemlja sa ljudima koji su talentovani za sport".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво