NBA ludilo počinje, "Kralj" na starog znanca, Golden stejt na Lilarda i družinu

Završen je regularni deo sezone NBA lige. Zabeleženi su veliki usponi i padovi timova, isplivala su prijatna a potonula neprijatna iznenađenja, ali jedno je sigurno – ludnica počinje. Parovi plej-ofa su poznati, a ove godine, čini se, gledaće se najzanimljivija završnica NBA lige u poslednjih nekoliko godina.

Akcenat je naravno na prošlogodišnjim finalistima koji neće imati nimalo lak put do željenog cilja.

Golden stejt hoće da se osveti Klivlendu, koji ih je šokantno savladao prošle sezone, iako su „ratnici" imali prednost od tri prema jedan u pobedama u finalnoj seriji.

Da bi to uradili, oni moraju da u prvom kolu budu bolji od jednog od najboljih tandema na niskim pozicijama Lilard–Mekalum i nimalo naivnih Portland trejlblejzersa. Portland je preuzeo osmo mesto od Denvera i uspeo da ga zadrži do poslednjeg kola. Portland će svoje šanse tražiti u već pomenutom tandemu, ali i kroz timsku igru i energiju mladih igrača Trejlblejzersa. Veliki peh Portlanda jeste povreda Jusufa Nurkića, koji je igrao veoma dobro i koji je pretendovao da bude najveći problem Golden stejtu.

Voriorsi u završnicu sezone ulaze dosta motivisani, a kako i ne bi bili. U plej-of ulaze jači za Kevina Durenta, jednim od najboljih igrača lige, a u njegovom odsustvu ostatak ekipe je pokazao karakter i predvođeni dvostrukim MVP-jem lige Stefom Karijem i odličnim šuterom Klejom Tompsonom, uspeli su da zadrže lidersko mesto Zapadne konferencije.

Na drugoj strani Sjedinjenih Država, branilac titule, ekipa Klivlenda, sigurno je jedva čekala da završni deo sezone počne. Prošlogodišnji šampion je, nakon veoma solidnog starta, upao u veliku krizu igre i poslednjih mesec i po regularne sezone završio sa negativnim skorom. Glavni problem tima iz Ohaja jeste odbrana i nezainteresovanost koju su pokazali ali i igrački kadar, jer su sa potpisivanjem igrača bili aktivni do poslednjeg dana prvenstva. Ipak, predvođeni su Lebronom Džejmsom, Kajrijem Irvingom i Kevinom Lavom, igračima koji su u stanju da uključe plej-of režim igre i dominiraju u svakom segmentu igre. U brojnim potpisima i otkazima, uspeli su da nađu uloge u timu veteranima kakvi su Fraj, Korver, Džeferson i Vilijams i sigurno je da će Klivlend prebroditi lošu završnicu sezone i motivisano ući u odbranu titule.

Protivnik će im biti ekipa Indijane, predvođena zvezdom lige Polom Džordžom.

Pejsersi na početku godine nisu uspeli da stvore identitet tima i imali su brojne kadrovske probleme. Kako je vreme odmicalo, tim Larija Berda je podizao formu, da bi na kraju sezone bio u borbi za šestu poziciju, kojom bi izbegli prva dva favorita Istočne konferencije. Na kraju su završili kao sedmoplasirani, što ih je igrom slučaja dovelo do okršaja sa Klivlendom.

Uz odličnog Džordža, koji je izrastao u zaštitno lice franšize, Indijaninu igru vode Tig, Stivenson i Elis, koji su do sada nekoliko puta u karijeri pokušali da zadrže Lebrona u plej-ofu, ali i mlade nade Tarner i Jang.

Takođe jedan od najzanimljivijih duela biće onaj između Hjustona i Oklahome, na Zapadu. Biće to svakako poslastica za svakog NBA navijača jer bi mogla da odluči do sada mrtvu trku za MVP nagradu koju vode Rasel Vestbruk i Džejms Harden.

Favorit za prolaz u narednu fazu je Hjuston, zbog veće timske hemije i boljeg igračkog kadra, ali svakako da se nešto pita i za sada individualno najbolji igrač lige, Rasel Vestbruk. Začin na ovu utakmicu jesu međusobni komentari Hardena i Vestbruka o trofeju najkorisnijeg igrača, kao i činjenica da su oni pre samo nekoliko godina bili saigrači u Oklahomi.

Los Anđeles klipersi će u prvoj rundi igrati protiv ekipe Jute. Klipersi su stekli prednost domaćeg terena, koja će im biti preko potrebna za eliminaciju odlične Jute. Timu iz grada anđela biće ovo možda i poslednja godina koju provode u istom sastavu i zato su oni pod velikim pritiskom uspeha, dok, s druge strane, Jutu krasi timska igra i veoma dobra odbrana kojom će pokušati da iznenade protivnika.

U poslednjem okršaju na Zapadnoj konferenciji, ekipa San Antonija igra protiv Memfisa. Sparsi još jednom u plej-of ulaze bez prevelike medijske pažnje, iako su sezonu završili kao drugoplasirana ekipa. Za prolaz u drugu rundu moraće da izbace ekipu Memfisa, tim koji ih je dva puta u prethodnih nekoliko godina izbacivao upravo u prvoj fazi doigravanja. Akcenat ovog duela biće duel braće Gasol ali i stila „staromodne" košarke koju igraju obe ekipe.

Boston na Istoku dočekuje Čikago. Seltiksi su jedno od najprijatnijih iznenađenja jer su sezonu završili kao prvoplasirani na Istoku. Protivnik im je ekipa Čikago bulsa, koju su plej-of obezbedili u poslednjem kolu. Seltikse odlikuje timska igra bez ijedne „zvezde" u timu, dok se protivnici s druge strane upravo oslanjaju na svoje ključne igrače – Batlera, Vejda i Ronda.

Toronto će u prvoj rundi igrati protiv Milvokija. Reptorsi se smatraju za jedinu ekipu koja se može suprotstaviti Klivlendu, ali da bi došli do toga, moraju za početak da budu bolji od Milvokija. Baksi su skup mladih, ambicioznih i atraktivnih igrača i trenera koji će pokušati da iznenadi Toronto, koji važi za ekipu protiv koje je veoma teško igrati na gostujućem terenu, jer iza njih stoji čitava Kanada.

U poslednjem dvoboju Istočne konferencije, Vašington se susreće sa Atlantom. „Mađioničare" predvodi tandem Vol–Bil, koji ima odličnu podršku u Bogdanoviću, Morisu i Dženingsu, dok s druge strane Atlanta svoju šansu traži kroz odlične partije Hauarda, Mislapa i Šrudera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво