Polemika FMP-a i Partizana pred drugi meč polufinala

Večerašnji drugi duel polufinalne serije Superlige između FMP-a i Partizana (21.00) ima "predigru", pošto su "panteri" odlučili da u hali u Železniku iz crno-belog tabora mogu biti samo igrači i stručni štab, na šta su iz Humske burno reagovali.

Prvi meč dva rivala osim ubedljive pobede Partizana, obeležilo je i uvredljivo skandiranje upućeno porodici Čović, zbog čega je utakmica prekidana u nekoliko navrata, a morao je da reaguje i trener Džikić, koji je putem razglasa zamolio pristalice crno-belih da to ne čine.

Iz Železnika je potom stigla odluka, koja podrazumeva da u revanšu u hali što se crno-belih tiče, mogu da prisustvuju samo igrači i stručni štab.

"Ulaz u halu biti omogućen samo gostujućoj ekipi i stručnom štabu, i najužoj upravi kluba (pet članova bez obezbeđenja) iako razmene karata na tom nivou nije bilo pred prvu utakmicu. Na ovakav korak, bez obzira na činjenicu da se lišio značajnog prihoda, KK FMP se odlučio nakon svih dešavanja tokom prve utakmice polufinala plej-ofa, iako je na vreme i zvaničnim dopisom upozorio sve nadležne organe Košarkaške Lige Srbije da do njih može doći. Atmosfera linča, mržnje, najprizemnijih uvreda sa tribina, primitivaca, samozvanih 'navijača' Partizan NIS/MTS kojima su već godinama izloženi pojedini igrači, pojedini članovi uprave našeg kluba, 28. maja ove godine prevazišla je svaku meru, koju bilo ko normalan, ko želi da prati jednu košarkašku utakmicu i uživa u sportskoj predstavi, može da shvati", stoji u saopštenju FMP-a.

Razlog za donošenje ovakve odluke, rukovodtsvo tima iz Železnika je obrazložilo na sledeći način:

"Zato smo se odlučili da srpsku sportsku javnost poštedimo još jednog poniženja srpske klupske košarke: uvreda, vređanja i atmosfere u kojoj su u prvom planu nesportske stvari, i da omogućimo koliko-toliko sportski ambijent za odigravanje utakmice.  Ne želimo više da učestvujemo u unapred organizovanim 'predstavama' u kojima je cilj da se narušava ljudsko dostojanstvo i integritet nekoga, ko nije njihov istomišljenik, niti da budemo akteri bilo kakvih političkih 'tribina' i kvaziopozicionih predstava, onih koji se stalno žale da su u podređenom položaju, a koji zapravo od ove države dobijaju, a i dobijali su, izuzetno velika novčana sredstva, merena u milionima evra, za razliku od KK FMP, a koji je proizveo na desetine reprezentativaca za ovu zemlju, i niz puta bio brutalno oštećen na utakmicama sa KK Partizan u prethodnom periodu".

Oni su se osvrnuli i na vređanja sa tribina u prvom meču:

"Postavlja se pitanje na koje treba da odgovore mnogi, imajući u vidu da su propozicije takmičenja jasne, ali se ne primenjuju iz straha. Naime, član 30. propozicija takmičenju je vrlo jasan, ali u subotu nije primenjen? U njemu se jasno navodi da 'prvi sudija, u slučaju uvredljivog skandiranja i nesportskog navijanja, po svojoj proceni, opominje gledalište, kasnije posle druge opomene, prazni deo tribina ili kao najteže mere, nakon više prekida, prazni celu halu ili prekida utakmicu...'. To se nije dogodilo, pa će zato KK FMP učiniti sve što je u njegovoj moći da se zaštiti od primitivaca, kada to već ne mogu, ili neće da urade sudije i nadležni organi KLS", piše u saopštenju KK FMP .

Partizan: Ovo je elementarno nepoštovanje rivala!

Očekivano, ubrzo je stigao i odgovor kluba iz Humske, koji ovkvu odluku vidi kao nepoštovanje i politizaciju sporta.

"Odluku uprave KK FMP iz Železnika (Van ili unutar sistema) da na drugoj utakmici polufinala plej-ofa dozvoli ulazak u halu samo igračima i članovima delegacije KK Partizan NIS koji se nalaze na klupi, kao i članovima najuže uprave (5 članova, bez obezbeđenja) košarkaški klub Partizan NIS smatra elementarnim nepoštovanjem rivala. Ukoliko se za odluku o nepuštanju ulaznica u slobodnu prodaju može pronaći opravdanje u bojazni FMP-a da navijači Partizana ne dođu u velikom broju i tako na gostujućem terenu učine da naš tim ima veću podršku od rivala, dalje navode saopštenja KK FMP, (Van ili unutar sistema) tragikomičan pokušaj politizacije, stavljanje jedne osione organizacije u poziciju žrtve i tumačenje pravila od strane majstora iz sistema za zaobilaženje istih, nećemo komentarisati", stoji u saopštenju.

Crno-beli su se takođe osvrnuli da nesportske povike sa tribina tokom prvog okršaja dva tima:

"Na skandiranja sa tribina tokom prve utakmice, postupili smo u skladu sa sportskim i viteškim načelima. Reagovao je i zvanični spiker i sportski direktor i trener KK Partizan NIS. Uostalom, za delo svojih navijača smo i više nego drakonski kažnjeni (360.000 dinara). Naročito ako se u obzir uzme ranija praksa kažnjavanja i za teža dela od 'verbalnog delikta' koji ni jednog trenutka ne odobravamo, kako nam se bestidno spočitava u navodima koji stižu iz Železnika. Primera radi, baš u Železniku (unutar sistema) je odigrana najgore organizovana utakmica u istoriji naše košarke (Finale plej-ofa 2012. uz pljuvanje, drmanje koševa, ubacivanje raznovrsnog arsenala predmeta u teren...) a izrečena kazna je iznosila svega stotinak hiljada dinara".

"O tome šta predstavlja Partizan za srpsku košarku, broju reprezentativaca i načinu poslovanja klubova bespredmetno je uopšte raspravljati. Uostalom, mi znamo ko smo i šta smo, a znate li vi gospodo iz Stjepana Supanca 15a?", pitaju se na kraju crno-beli.

FMP: Možda smo mali, ali za Vas smo veliki

Košarkaši klub FMP odgovorio je Partizanu na saopštenje koje je stiglo kao odgovor na odluku kluba iz Železnika da navijačima crno-belih zabrani prisustvo na utakmici polufinala Superlige Srbije.

"Draga gospodo iz KK Partizan NIS/MTS iznenađeni smo vašom reakcijom na jedno normalno, civilizovano saopštenje u kome obaveštavamo javnost da koristimo naše pravo da zabranimo ulazak vaših “navijača” u dvoranu u Železniku. Činjenica da ste reagovali na naše saopštenje na ovakav način, bez argumenata, pozivajući se na neku “veličinu kluba”, ne odgovarajući na suštinu činjenica koje smo izneli, govori da smo pogodili pravo u centar", stoji u saopštenju FMP-a.

"Možda smo po broju pristalica mali klub, ali smo po mnogo čemu veliki, čak i za Vas. Počev od toga da dobro znamo ko smo, kako smo nastali i koga smo sve u tom sistemu napravili. Dovoljno je pogledati spisak reprezentacija u svim starosnim kategorijama od početka 21. veka pa do danas, ali se i podsetiti istorije transfera igraca koji su ponikli u Železniku, a karijeru nastavljali u Partizanu. Neki poput Milojevića, Vese Petrovića, Nikole Bulatovića, Dušana Kecmana, Andrije Milutinovića, Miroslava Raduljice, Milana Mačvana, Aleksandra Rašića. Mnoge od njih ste godinama "otimali" koristeći svoju poziciju i političke veze, ne pitajući se tada "da li smo u nekakvom sistemu ili ne" i "ko smo i odakle smo", navodi klub iz Železnika.

U istom saopštenju, FMP navodi da je poznato kakvo je poslovanje KK Partizan u prethodnim godinama.

"Za razliku od drugih klubova koje ste uništili svojom bahatošću, mi se ni pre, a ni sada nismo plašili da Vam direktno kažemo da je vaše poslovanje, kojim ste kao “perjanica” i “monopolista” srpske košarke sa ogromnim državnim budžetima, brojnim transferima i punim dvoranama, došli u situaciju da Vas država spasava od propasti i duga od više miliona evra, a vi znate zaššto je to tako i očigledno se plašite da istinu kažžete svojim pristalicama, ali to je Vašš problem sa kojim živite."

Klub iz Železnika je ponovio da se ne plaši brojnije i glasnije publike, već da se kod jednog broja navijača crno-belih termin "bodrenje" svodi na puko vređanje protivnika.

"KK FMP se ne boji brojnije i glasnije publike, decenijama smo se nosili i sa takvim situacijama i dozvoljavali gostujućim navijačima da uđu u dvoranu u Železniku i bodre svoj tim. Samo što se termin “navijanje” i “bodrenje” kod jednog broja vaših pristalica promenio i svodi se na puko vređanje protivnika i ne biranje sredstava da se dođe do cilja. To je proizvod bolesti vašeg sistema koji se zove mržnja prema svima drugima, a koji uzgajate unazad preko 10 godina".

U nastavku se navodi da Partizan ponajmanje ima pravo da skreće pažnju o politizaciji, a da su već godinama unazad konferencije Partizana vezane za sve, samo ne za sport.

"O politizaciji celokupne situacije Vi ponajmanje imate pravo da bilo kome skrećete pažnju, jer su Vam konferencije za štampu u prethodnih nekoliko godina bile sve samo ne vezane za sport, a utakmice mitinzi i sredstava za reketiranje države. Što se tiče vašeg poslovanja, dovoljno govori jedna antologijska izjava jednog od vašših bivšših “da su utakmice Partizana u punoj Areni čist gubitak za klub, ali i praznik za srpsku košarku"”, stoji u saopštenju i na kraju zaključuje:

"Moramo reći na kraju, da nismo shvatili suštinu vašeg saopštenja i “šta reći, a ne zaplakati… od smeha?"”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи