Peković: Idemo na sud ako Fiba ostane pri svojoj odluci

Predsednik košarkaškog kluba Partizan Nikola Peković smatra da će tužba biti neminovna ukoliko Svetska košarkaška federacija (Fiba) ostane pri stavu o suspenzijama saveza i pretnjama klubovima koji žele da igraju takmičenje Evrolige - Evrokup.

"Mi nećemo da trpe ni Košarkaški savez Srbije, ni Partizan. Juče smo razgovarali i odlučili da zadržimo pravo da igramo Evrokup. O eventualnim posledicama razgovaraćemo kad budemo znali šta je Fiba definitivno odlučila... Mislim da će tužba biti neminovna, ako Fiba ostane pri ovoj odluci. To će morati da se završi na sudu, van košarkaških terena", rekao je Peković za televiziju N1.

"Verujem da se neće završiti na ovome, biće tu nekih ustupaka i prolonigranja, videćemo", naveo je predsednik Partizana.

Fiba Evropa je suspendovala 14 zemalja sa Evropskog prvenstva i najavila je da će od Fiba tražiti da ta suspenzija važi i za globalne događaje, kao što su Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo, jer su određeni klubovi odlučili da nastupaju u evroliginom takmičenju - Evrokup, a ne u Fibinom Ligi šampiona.

Košarkaški savez Srbije je potom zabranio klubovima iz Srbije da se takmiče u Evrokupu pod pretnjom suspenzije. Partizan se, međutim, odlučio za Evrokup.

"Juče je bio Upravni odbor koji je jednoglasno doneo odluku da se igra Evrokup. Međutim, još nije doneta nijedna zvanična odluka prema kojoj bismo mi mogli da odlučujemo. Za sad stvari stoje tako", rekao je Peković.

Peković je naveo da bi Partizan imao velike probleme ako ne bude igrao u tom takmičenju.

"Imamo veliku želju da ove godine izađemo u Evropu zbog mnogo stvari, prvenstveno zbog sponzora... Igranjem Evrokupa imali bismo velike šanse da dovedemo neke sponzore", naveo je Peković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 23. apr 2016, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

Sponzori?

A šta će ti isti sponzori reći ako Partizan ne bude mogao da igra domaće prvenstvo? I koji su to sponzori Partizana kojima je bitnija strana publika od domaće? Fijat? Ove priče nemaju veze s mozgom. Žele u Evrokup zato što se nisu plasirali u Ligu šampiona. Ali, da je cela ova priča samo farsa i da nekako mora da se razreši bez međusobnog hvatanja za gušu, to svakako. Slično je bilo i kada su najbogatiji fudbalski klubovi tražili da igraju velika i skupa takmičenja i ako ne osvoje domaće prvenstvo. FIFA i UEFA su se tada dogovorile, jer su najbogatiji klubovi pretili bojkotom njihovih takmičenja. Međutim, bilo bi vrlo čudno da postoje dva paralelna takmičenja. Krajnje rešenje će morati da bude da Evroliga nekako postane deo FIBA sistema, a glavno pitanje će biti podela novca, kao i uvek. Nema tu šta Partizan da se pita.