Start NBA sezone 2015/16

Počinje NBA liga i potera za "ratnicima", tri igrača iz Srbije

Nakon više od četiri meseca pauze, večeras počinje nova NBA sezona. Prsten brane Golden stejt voriorsi, a još bar desetak timova pretenduje na tron. Srbija sa tri predstavnika u najjačoj ligi sveta – Bjelicom, Marjanovićem i Jokićem.

Почиње НБА лига и потера за "ратницима", три играча из Србије Почиње НБА лига и потера за "ратницима", три играча из Србије

Tačno 130 dana prošlo je od trenutka kada su Kari i drugari u Klivlendu podigli trofej namenjen šampionu NBA. Period između dve sezone bio je dug, ali zanimljiv. 

Timovi su kroz draft i trejdove pokušavali da se približe svojim ambicijama za sezonu 2015/16, a one su, naravno, različite. Neki su pokušavali da dodaju instant kvalitet (Klipersi i Kavsi), a neki radili više gledajući ka budućnosti (Siksersi i Timbervulvsi).

I ove kao i prethodnih sezona, Zapad će biti znatno jači od Istoka, ali upravo sa te slabije, istočne strane dolazi jedan od glavnih favorita za titulu – Lebronov Klivlend.

Gro tima koji je prošle godine poklekao na poslednjoj prepreci ostao je u Ohaju – Džejms, Irving, Lav, Mozgov, Delavedova, Tompson, Smit, Šampert i trener Blat su i dalje tu, a stigli su Džeferson, povratnik Vilijams i Saša Kaun. Iskusniji su za godinu dana zajedničkog igranja, a ukoliko ih zaobiđu povrede koje su ih desetkovale u finišu prošle sezone, bez dileme će biti glavni favorit za prsten.

Glavne konkurente u svojoj konferenciji "Kralj" i ekipa imaće u Čikago Bulsima, koji sa zdravim Rouzom i uzletelim Batlerom sigurno mogu daleko. Svakako, ne smeju se potceniti Atlanta Houksi, Toronto Reptorsi i Majami, koji posle sezone adaptacije nakon odlaska već pomenutog Džejmsa, ponovo sasvim ozbiljno konkuriše za najviši plasman.

Zanimljivo će biti i u Njujorku, koji je pod rukovodstvom "zen mastera" Džeksona doživeo pravi letnji remont, pa će Karemelo Entoni na terenu imati, bar na papiru, ozbiljnije saigrače u pokušaju da se "dohvati" plej-of mesto. Došli su četvrti pik Porzingis, R. Lopez, Serafin, Afalo, Vilijams, Vujačić... 

Što se Zapada tiče, tu je konkurencija mnogo jača i veća. Šampion Golden stejt nije mnogo menjao, pa će se i ove godine sve vrteti oko tandema Kari–Tompson i sve boljeg Grina. Problem im možda može predstavljati odsustvo glavnog trenera Stiva Kera (zdravstveni problemi) i odlazak veoma važnog pomoćnika Alvina Džentrija, koji je sada prvi trener Nju Orleansa.

Tu su naravno San Antonio Sparsi, koji su znatno pojačani pod košem dolaskom Lamarkusa Oldridža, Dejvida Vesta i našeg debitanta Bobana Marjanovića, koji se nada nekim minutima u svojoj ruki sezoni. Naravno, velika trojka Dankan–Parker–Đinobili je i dalje tu, a očekuje se da ulogu lidera ove sezone potpuno preuzme Kavaj Lenard.

Klipersi su takođe napravili dobar posao između dve sezone. Uspešno je završila sapunica oko Deandrea Džordana, a u Grad anđela stigli su dokazani NBA igrači – Pol Pirs, Lens Stivenson i Džoš Smit. 

Pored ova tri tima, Hjuston Rokitsi će takođe s pravom očekivati iskorak ove godine i mnogo će im zavisiti od "glave" Taj Losona i neprikosnovenog lidera ekipe Džejmsa Hardena. Oklahoma Siti Tanderi, koji verovatno imaju najubitačniji tandem u ligi, u vidu Kevina Duranta i Rasela Vestbruka, sa velikim ambicijama ulaze u sezonu, koja može biti veoma bitna za dalju sudbinu ove mlade franšize.

U timovima sa Zapada će igrati još dva srpska igrača, pored već pomenutog Bobija, to su Nemanja Bjelica i Nikola Jokić.

Popularni "Profesor" i srpski reprezentativac nastupaće za Minesotu i trebalo bi da ima značajniju ulogu u timu koji će sa klupe predvoditi Sem Mičel, nakon iznenadne smrti Flipa Saundersa. Bjelica je prikazao solidne igre u pripremnom periodu, pa svi u Mineapolisu očekuje da vremenom bude još bolji.

Jokić je ovo leto iskoristio da smanji kilažu, ojača, poboljša kontakt igru i bori se za minute u Denver Nagetsima. To mu je uspelo i ako je suditi po partijama koje je pružao u predsezoni, može da računa na zavidan broj minuta u svojoj prvoj prekobarskoj godini.

Prve večeri (utorak na sredu) igraju se tri utakmice:

Atlanta – Detrotit (01.00)

Čikago – Klivlend  (01.00)

Golden stejt – Nju Orleans (03.30).

 

Uživajte...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво