Читај ми!

Srbi ponovo osvajaju NBA!

Srbija i njena u svetu vrlo prepoznatljiva košarka vratile se na američko košarkaško tlo, a predvodnici ovog novog osvajačkog pohoda su trojica "konkvistadora" – Nemanja Bjelica, Boban Marjanović i Nikola Jokić. Uz perspektivne trenere Rajakovića i Kokoškova, tu je i harizmatični i u Americi veoma cenjeni Vlade Divac, koji odnedavno obavlja funkciju potpredsednika Sakramento Kingsa zaduženog za košarkaške operacije. Dakle, to više nije pozicija "devete rupe na svirali". Naprotiv.

Nakon nekoliko godina pauze i stidljivog prisustva u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, srpska košarka se ovog leta vratila u NBA ligu. Posle sjajnih sezona u Evroligi, svoje mesto pod američkim suncem zaslužili su Nemanja Bjelica, Boban Marjanović, a nešto drugačijom rutom u Denver je stigao talentovani Nikola Jokić.  

MVP protekle sezone u Evroligi, Nemanja Bjelica, iza sebe ima zaista spektakularnu takmičarsku godinu. Bio je jedan od najzaslužnijih za srebrnu medalju Srbije na Mundobasketu u Španiji i najzaslužniji za plasman Fenerbahčea na fajnal-foru u Madridu.

Evidentan ogromni napredak, za šta je nesumnjivo zaslužan i Željko Obradović, nije promakao ljudima iz organizacije Minesota Timbervulfsa, koji su Bjelicu kupili za njih simboličnih milion dolara, a srpskom univerzalcu dali ugovor od 11,7 miliona dolara za tri naredne sezone.

"Vukovi", koji u timu imaju poslednja tri prva pika sa poslednja tri drafta (Tauns, Vigins i Benet), legendu kluba Kevina Garneta, kreativnog Španca Rubija i snažnog centra Nikolu Pekovića, jesu tim gde Bjelica može mnogo da pruži i da se uklopi. Nemanja ima šta da pruži, samo bi trebalo da dobije pravu šansu – bar 15-20 minuta po meču.

Šta tek reći za sezonu Zvezdinog dobroćudnog diva Bobana Marjanovića? Najkorisniji igrač prve faze Evrolige i član idealne petorke je ove godine prosto eksplodirao i bukvalno terorisao protivnike širom Evrope, regiona i naše zemlje.

Nakon sezone iz snova, Bobi je rekao da želi da se okuša u NBA i da veruje da ima šta da pruži u najkvalitetnijoj ligi na planeti. Taj mig timovima kao da je prvi uočio, a svakako najozbiljnije shvatio trener San Antonija, naš čovek – Greg Popovič.

Ponudio je, za NBA uslove skroman jednogodišnji ugovor vredan oko dva miliona dolara nedraftovanom srpskom centru i već jakom timu, koji je ovog leta pojačan dokazanim igračima Oldridžem i Vestom, dodao još jednu opciju, pre svega u napadu. Ova Gregova odluka će, nadamo se, biti tzv. krađa (steal) free agency-ja, što bi rekli Amerikanci, a pojedini dobri poznavaoci prilika u ligi to i ističu.

Treća srpska lasta u NBA je jedan od najtalentovanijih, a u domaćem i regionalnom takmičenju vrlo često najkorisniji igrač – doskorašnji centar Mega Leksa Nikola Jokić. On je imao nešto drugačiji put do NBA lige.

Iako se tokom sezone nekoliko puta pojavljivala informacija da će ovaj daroviti momak karijeru nastaviti "preko bare", kao logičan potez za nastavak karijere nametao se prelazak u neki jači i finansijski moćniji evropski klub.

Ipak, Jokić i njegov menadžer Miško Ražnatović nisu mislili tako, već su sa Denver Nagetsima, koji su ovog stamenog Somborca draftovali sa 41. mesta na draftu 2014. godine, postigli dogovor o višegodišnjem ugovoru (3+1 godina). Jokić se trenutno nalazi u Sjedinjenim Državama, gde za sada sa velikim uspehom nastupa u Letnjoj ligi.

Ne smemo zaboraviti ni bivšeg reprezentativca naše zemlje i nekadašnjeg evropskog šampiona sa Olimpijakosom, Marka Kešelja. On trenutno nastupa za Portland u Letnjoj ligi i pokušava da se izbori za ugovor. 

Uz to, treba napomenuti da je legendarni Vlade Divac preuzeo jednu od upravljačkih funkcija u košarkaškom sektoru Sakramento Kingsa i da je tokom drafta imao jednu od presudnih, ako ne i presudnu i odlučujuću ulogu u izboru novih igrača i dogovaranja trejdova.

Kad je reč o "struci", i tu se stvari odvijaju pozitivnim tokom. Darko Rajaković je dobio izuzetnu čast i šansu da kao prvi trener vodi ekipu Oklahome u Letnjoj ligi, dok će Igor Kokoškov nastaviti da se usavršava kao pomoćni trener – od nove sezone u stručnom štabu Juta Džeza.

Pored ove trojice igrača, dva trenera i jednog funkcionera, u narednu NBA sezonu sa prefiksom srpski ući će i starosedelac Ognjen Kuzmić, koji je potpisao produženje ugovora sa novim šampionom Golden stejtom.

Ovaj skromni i vredni momak iz Doboja dobio je još godinu dana da pokaže da može da bude od koristi ekipi koju sa klupe predvodi Stiv Ker, a na parketu prošlogodišnji MVP Stef Kari. Iskoristili su Kuzmić i organizacija Voriorsa opciju u ugovoru da se saradnja produži na još jednu sezonu za milion i po zelenih novčanica.

Ono što bi trebalo istaći a tiče se Ognjena Kuzmića jeste podatak za rubriku iz Zabavnika "verovali ili ne", a on glasi: Kuzmić je jedan od retkih koji je u jednoj sezoni osvojio dva šampionska prstena SAD! Bio je Kuzmić deo Golden stejta koji je postao šampion NBA lige, ali i jedan od najboljih članova razvojne ekipe Variorsa (Santa Kruz), koja je osvojila šampionsku titulu u kategoriji razvojnih timova!

Uz gore pomenute, Srbija bi narednih godina u NBA karavanu mogla da dobije pojačanje.

Naime, prošle godine izabrani Bogdanović i Dangubić su pod budnim okom skauta Sansa odnosno Sparsa, Vasilije Micić je opcija za budućnost Filadelfije, koja je ove godine izabranog Luku Mitrovića, nedavno trejdovala u Sakramento. Nikola Milutinov (26. pik ovogodišnjeg drafta) mogao bi da se pridruži Bobiju i ostatku internacionalne družine San Antonija, dok Denver, pored Jokića, nade polaže i u mladog srpskog košarkaša koji već dugo igra u španskoj ACB ligi – Nikolu Radičevića (57. pik na draftu ove godine).

S obzirom na petogodišnji "post", od 2008. do 2013. godine, kada nije bilo srpskih predstavnika u NBA ligi i ne tako dobrog snalaženja Nedovića i Raduljice, poslednji događaji bude nadu da bismo uskoro mogli da jutra od oktobra do juna počinjemo čitanjem članaka o učincima naših igrača u NBA ligi. 

Daleko od toga da se može očekivati euforija i publicitet kao početkom novog milenijuma, kada su se u Srbiji utakmice Divčevog i Peđinog Sakramenta gledale kao da igra reprezentacija Jugoslavije. Ali, Srbija kao zemlja košarke i Srbi kao narod koji voli i razume igru pod obručima zaslužuje veće učešće u ligi koju igraju najbolji, jer i te kako ima šta da joj ponudi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво