Žeravica za RTS: Zvezda će vladati, pripreme ključ uspeha reprezentacije

Noć 18. juna 2015. godine ostaće trajno ubeležena u sećanja svih navijača i hroničara Košarkaškog kluba Crvena zvezda. Tada je konačno prekinuta 13-godišnja dominacija "večitog rivala" i Zvezda je proslavila titulu šampiona Srbije u košarci. Slavlje na Malom Kalemegdanu bilo je spektakularno, a tragajući za zanimljivim sagovornicima u službenim prostorijama zatekao sam legendu kluba i jugoslovenske košarke – Ranka Žeravicu.

U trenucima euforije i slavlja, član košarkaške Kuće slavnih Fibe pronašao je vremena da odgovori na nekoliko pitanja o dve svoje najveće pasije – Crvenoj zvezdi i reprezentaciji.

Zvezdina šampionska titula

Kako komentarišete to što je Zvezda posle 17 godina napokon osvojila titulu u domaćem šampionatu?

"Meni je žao što i pre toga nije, ali kad već nije – dobro je i sada. To najbolje iskazuje publika, koja ja sa velikim oduševljenjem prihvatila ovu pobedu, pa se slavlje produžilo i ovde na Malom Kalemegdanu.

Ja mislim da ovaj tim ima budućnost i da će osvajati prvenstva i trofeje i sledećih godina."

Šta je, po vašem mišljenju, bilo drugačije ove godine? Šta je klub a šta ekipa imala sada, što nije imala prethodnih godina?

"Kvalitet igrača odlučuje. Mišljenja sam da potencijal ovih igrača nije još uvek potpuno iskorišćen, jer uvek mogu da se unaprede kvaliteti pojedinaca. Sa malo više pažnje u radu sa tim mladim igračima, Zvezda može da ima još jači tim i da vlada ovim prostorima", rekao je Žeravica.

Na pitanje koji mu se igrači iz ovosezonskog tima crveno-belih najviše sviđaju, legendarni trener je odgovorio diplomatski i pedagoški. "Ja to ne volim da radim, da imenujem igrače i pravim razliku. Većina njih je veoma, veoma talentovana što je vrlo važno. Ponoviću ono što sam već rekao – ovi mladi igrači nisu formirani 100 odsto i još ima prostora da se unaprede njihove individualne vrednosti", poručuje legendarni stručnjak.

Da li mislite da su igrači imali napredak tokom sezone i kako ocenjujete rad trenera Radonjića?

"Tu je upravo tajna uspeha – da jedan tim kao ovaj Zvezdin u toku sezone pokazuje konstantan napredak i da sezonu završi ovako kako je Zvezda završila ovu. Tu veliku zaslugu imaju trener i njegov stručni štab, i vidi se njihov pečat".

Reprezentacija Srbije

Kako procenjujete šanse reprezentacije Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu u septembru? Imamo li šanse da se ponovo popnemo na pobedničko postolje?

"Mi imamo izvanredne igrače, samo je problem u pripremi. Ja mislim da bi Saša (Đorđević, prim. aut.) ove godine trebalo da malo duže priprema tim, jer to su uglavnom mlađi igrači koji treba da se uigraju, a najbolji način za uigravanje su duže pripreme, da se igrači između sebe što bolje upoznaju i da budu dovoljno uigrani na Evropskom šampionatu. Saša je formirao jedan novi tim, koji traži dosta vremena."

Dakle, i dalje ste zagovornik škole da su duge pripreme ključ uspeha? Uostalom, takav ste princip imali dok ste radili kao savezni selektor.

"Znate kako, nema drugog načina. Ako želimo uspeh i da budemo bolji od drugih, moramo i da radimo više od drugih. Moramo nacionalnom timu da obezbedimo odgovarajuće uslove za pripreme – ne samo po dužini trajanja, već i po kvalitetu", zaključio je Žeravica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво