Počinje nova NBA sezona, sve oči uprte u Džejmsa i Klivlend

Čekanju je došao kraj - na terenima širom severnoameričkog kontinenta posle više od četiri meseca pauze ponovo će se gledati najbolji basket na planeti. Hoće li povratak Lebrona u Ohajo doneti titulu Klivlendu, mogu li "starci" iz San Antonija do novog prstena i kakvu će ulogu u igri Golden Stejta imati Nedovića i Kuzmić, saznaćemo u mesecima pred nama.

Noć između utorka i srede u Sjedinjenim državama rezervisana je za početak nove, 69. sezone najjače košarkaške lige na svetu - NBA. Titulu brane San Antonio Sparsi a napašće je mnogi, pre svega Lebronovi Kavalirsi.

Za nama je i više nego interesanto "transfer" leto a pred nama jedna od najinteresantnijih sezona u novijoj istoriji nacionalne američke košarkaške lige.

Kada su San Antionio Sparsi 16. juna ove godine osvojili šampionski prsten, pobedivši ekipu Majamija sa 4:1 u dinalnoj seriji, slavilo se u Teksasu.

Ostatak Sjedinjenih država i vlasnici i menadžment NBA klubova u njima  krenuo je da "kuje" planove za dolazeći draft i vrelo leto sa mnogo kvalitetnih slobodnih agenata na tržištu.

Imena Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija, Krisa Boša, Karlosa Buzera, Pau Gasola i mnogo drugih, unela su veliko uzbuđenje i izazvali tektonske poremećaje na tržištu i u "rosterima". 

ISTOK 

Jurnjavu su čini se najbolje iskoristili Klivlend Kavalirsi, koju su uspeli da privole "Kralja" Džejmsa da se vrati kući.

U trejdu koji je uključivao prvog pika ove (Viginsa) i prošle godine (Beneta), dobili su Kevina Lava iz Minesote. Zbog Lebrona su u Klivlend stigli i Majk Miler, Džejms Džons, Šon Merion a blizu je i Rej Alen.

Uz sve to, promena je napravljena i na klupi, gde je priliku dobio Dejvid Blat - američki stručnjak koji je trenersko ime napravio u, košarkaški prilično drugačijoj, Evropi. Den Gilbert (vlasnik "konjanika") i sam Blat smatraju da je vreme da se dokaže i kod kuće...

Na drugoj strani "Melo" je ipak rešio da ostane u Njujorku, izrazivši spremnost da proba igru u trouglu i čeka stvaranje šampionske ekipe pod palicom legendarnog Fila Džeksona, sada menadžera sportskih operacija čuvenog tima iz Gardena. Niksima plej-of može doneti jedino napad - odbrana sigurno neće.

Najveći rival Klivlendu na Istoku svakako će biti Čikago Bulsi, sa oporavljenim i sve boljim Derikom Rouzom i osveženim reketom, u vidu Pau Gasola i Nikole Mirotića. Uz velikog borca Joakima Nou, te Gibsona, Batlera i rukija MekDermonta, trener Tim Tibodo i navijači "Bikova" imaju čemu da se nadaju.

Majami Hit je bez Lebrona sasvim drugi, neuporedivo slabiji tim, kome prestoji period tranzicije i pored činjenice da će u njemu i dalje igrati Vejd i Boš. Slična sudbina čeka i Indijana Pejserse bez teško povređenog Pola Džordža i sada već zvezde Šarlota Lensa Stivensona.

Iz drugog plana vrebaju Vašington Vizardsi, Toronto Reptorsi, Atlanta Houksi, Bruklin Netsi...

ZAPAD 

Mnogo više kvalitetnih ekipa i kandidata za prsten igraće na Zapadnoj američkoj obali.

Pre svih, tu treba spomenuti šampione - San Antonio Sparse. Iako su nedavno u najjačem sastavu poraženi od Albe u Berlinu, izabranici fenomenalnog Grega Popoviča sigurno nisu "digli ruke" od titule koja se trenutno nalazi u njihovim vitrinima.

Uz kozmetičke promene u sastavu, očekuje se da dugogodišnje nosioce igre Parkera, Dankana i Đinobilija u većoj meri odmeni MVP finala 2014, Kavaj Lenard, uz pomoć Denija Grina, Tijaga Splitera, Borisa Dijao i Petija Milsa. 

Svoje šampionske planove imaju i Golden Stejt, LA Klipersi, Oklahoma Siti pa i Dalas.

Ratnici će sa novim trenerom Stivom Kerom i sazrele zvezde Stefa Karija i Kleja Tompsona, u novu sezonu ući sa ciljem da konačno urade nešto veliko, a ne samo da igraju lepu košarku.

Endru Bogut je konačno zdrav, Dejvid Li je potpuno ignorisao priče o trejdu i čini se sa još većim motivom ulazi u novu kampanju a Andre Igludala bi mogao i trebao da bude "iks faktor" ovog atraktivnog tima, pre svega igrajući svoju prepoznatljivu odbranu.

Za ekipu iz Ouklanda nastupaće i jedina dva srpska košarkaša u NBA ligi u sezoni 2014/15.

Nemanja Nedović je zalečio povredu zbog koje je propustio SP i nada se, kao i ljubitelji košarke u našoj zemlji, da će konačno dobiti šansu da pokaže svoj, nesporno veliki, potencijal.

Saigrač će mu biti Banjalučanin Ognjen Kuzmić, koji se iz drugog plana sve više nameće kao druga opcija u reketu "Ratnika".

Klipersi su tokom leta promenili vlasnika (kontroverznog Strelinga je zamenio Balmer) a Dok Rivers je svom udarnom triju Pol-Džordan-Grifin pridodao iskusnog Hida Turkoglua. Uz Kroforda, Redika i Farmara, biće to veoma ambiciozan i ozbiljan sastav.

Oklahoma će na početku sezone biti "pod palicom" Rasela Vestbruka. Prva zvezda tima i najkorisniji igrač lige prošle godine Kevin Durent sezonu će početi sa dva meseca zakašnjenja zbog povrede stopala. Pitanje je koliko može "Grmljavina" i posle toga...

Dalas Mevriksi, pojačani Parsonsom i Čendlerom, igrali su dobro u predsezoni. Međutim, Novicki i drugovi će morati to da pokazuju iz meča u meč tokom duge regularne sezone.

Ne smemo zaboraviti ni Hjuston Roketse, koji su svom tandemu Harden-Hauard pridodali sjajnog Trevora Arizu i dokazane evropske igrače - Kostasa Papanikolaua i Džoja Dorsija.

Kladionce i ugledni prognozeri u SAD, najveće šanse daju Klivlendu, Golden Stejtu, Klipersima, Čikagu i aktuelnim šampionima, SA Sparsima. 

Verovatno se među ovim imenima krije šampion. Ipak, sačekajmo jun 2015. i uživajmo u spektakularnoj sezoni koja je pred nama!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара