Meč na Maksimiru promenio svet

Iako nikada nije završen, meč na Maksimiru između Dinama i Crvene zvezde, 1990. godine, ostao je upamćen u svetskoj istoriji. Prema izboru Si-En-Ena, taj meč je svrstan na četvto mesto fudbalskih duela koji su promenili svet.

Meč na Maksimiru, koji je 13. maja 1990. godine završen opštom tučom navijača Crvene zvezde, Dinama i policije, prema izboru američke TV mreže Si-En-En, jedna je od utakmica koja je promenila svet.

Na sajtu Si-En-Ena objašnjeno je da je utakmica na Maksimiru odigrana u vreme kada je tadašnja Jugoslavija bila na ivici "implozije", a da su igrali klub iz Srbije protiv ekipe iz Hrvatske.

U tekstu se pominju veliki neredi "Delija" i "Bed blu bojsa", kao i napad fudbalera Dinama, Zvonimira Bobana, na policajca. Između ostalog, rečeno je da je "Delije" predvodio Željko Ražnjatović Arkan.

Utkamica koja je, prema mišljenju mnogih, označila prvi dan građanskog rata u zemlji, nikada nije završena, ali zato je ostala upamćena kao jedna od najbitnijih u svetskoj istoriji.

Osim meča na Maksimiru, kao najvažniji fudbalski događaj označen je duel između sekretarijata i predsedništva Engleskog fudbalskog saveza iz 1864, koji predstavlja prvu utakmicu odigranu prema pisanim pravilima samog Saveza.

Kao važan istorijski događaj pominje se i finalni duel Zapadne Nemačke i Mađarske 1954. godine na Mundijalu u Švajcarskoj. Nemci koji su pobedili sa 3:2, tada su prvi put posle Drugog svetskog rata zapevali himnu svoje zemlje na jednom važnom događaju.

Na trećem mestu je prva utakmica koja je odigrana u zatvoru u Južnoafričkoj Republici, 1966. godine, između dve ekipe zatvorenika, Rendžersa i Baksa. Zanimljivo je da su zatvorenici napravili ligu od 24 ekipe, koje su igrale po zvaničnim pravilima Fife.

Iza utakmice na Maksimiru našao se susret Saudijske Arabije i Iraka, 2007. godine. Irak je dobio meč, a na ulicama Bagdada i ostalih gradova, prvi put od rata, viđeno je veliko slavlje.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво