UEFA odlučila: Italija-Srbija 3:0

Disciplinska komisija UEFA, posle puna četiri sata rasprave, razrezala kazne. Utakmica Italija-Srbija biće registrovana službenim rezultatom 3:0. Uslovne kazne za Srbiju i Italiju - "orlovi" dve, "azuri" jednu utakmicu bez publike. Srbija najavila žalbu.

Četiri puna sata trebalo je Disciplinskoj komisiji UEFA da donese odluku o skandalu u Đenovi. Prema očekivanjima, utakmica će biti registrovana službenim rezultatom 3:0, za Italiju, dok su obe selekcije kažnjene igranjem pred praznim tribinama.

Reprezentacija Srbije kažnjena je igranjem dve utakmice bez prisustva publike, s tim što je kazna za drugu utakmicu uslovna. Uslovnom kaznom igranja jedne utakmice bez prisustva publike kažnjena je i reprezentacija Italije.

Bez navijača protiv Severne Irske

"Orlovi" će naredni meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Severnom Irskom, u Beogradu, 25. marta 2011. godine, igrati pred praznim tribinama. Takođe, do kraja kvalifikacija, navijači Srbije neće imati pravo da kupuju ulaznice za mečeve koje nacionalni tim igra u inostranstvu. 

Obe reprezentacije kažnjene su novčano. Srbija će u kasu UEFA morati da uplati 120.000, dok će cirkus u Đenovi Italijane koštati 100.000 evra. 

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić najavio je da će se žaliti na takvu odluku disciplinske komisije. Rok za podnošenje žalbi ističe u ponedeljak.

"Smatram da odluka nije dobra, posebno u domenu registracije utakmice službenim rezultatom 3:0 za Italiju, dok je ostali deo kazne donekle očekivan. Konačni stav daćemo po dobijanju detaljnog obrazloženja od strane UEFA", rekao je Karadžić.

U ime Fudbalskog saveza Srbije, sastanku su prisustvovali potpredsednik Ivan Ćurković i generalni sekretar Zoran Laković, dok su u italijanskoj delegaciji bili generalni direktor Nacionalne fudbalske federacije Antonelo Valentini, predsednik Komisije za međunarodne odnose Serđi di Ćezare, komesar za bezbednost Roberto Nasući i advokati Mario Galavoti i Stefano la Porta. 

Sastanak u Nionu trajao je više od četiri sata, a prvi je govorio sudija Kreg Tomson, koji je, suštinski, ponovio sve što je već napisao u izveštaju načinjenom posle utakmice 12. oktobra.

Posle Tomsona, reč je uzeo delegat UEFA, koji je istakao sjajnu saradnju sa italijanskim savezom tokom te večeri, u Đenovi.

Predstavnici italijanskog saveza naveli su da su uradili sve da se "izbegne novi Hejsel", ali da nisu dobili informacije od Srbije o najavljenoj opasnosti i masovnom dolasku ekstremnih navijača.

Predstavnici Fudbalskog saveza Srbije ukazali su na velike propuste organizatora i rekli da je sa njihove strane sve urađeno po protokolu.

Đenova, iz različitih uglova

O incidentima u Đenovi, Italijani i Srbi imaju oprečno mišljenje. Italijani, već od prvog dana nakon nemira u Đenovi, odbijaju da preuzmu bilo kakvu odgovornost za incidente na meču protiv Srbije. 

Iako čelnici Fudbalskog saveza Srbije tvrde da su uradili sve što je u njihovoj mogućnosti da upozore organizatora na dolazak ekstremnih navijača, Italijani tvrde da nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje 

"Srbija nije učinila ono što je bila njena odgovornost zbog čega je obezbeđivanje javnog reda na utakmici Srbija-Italija 12. oktobra bilo otežano", izjavio je tada podsekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije Alfredo Mantovano.

Odgovarajući na optužbe, Fudbalski savez Srbije je ocenio su Italijani "veoma nestrpljivi i nervozni", kao i da pokušavaju da pritiskom iznude registrovanje te utakmice službenim rezultatom 3:0.

FSS je, takođe, "izuzetno neprijatno iznenađen činjenicom da je izveštaj disciplinskog inspektora UEFA dospeo u medije i samim tim utiče na regularnost započetog procesa".

Srpska fudbalska organizacija je posebno začuđena time što se disciplinski inspektor UEFA oglasio izveštajem pre nego što je FS Srbije dostavio sopstvenu dokumentaciju.

"Sistem funkcioniše ako svako sprovodi svoju ulogu do kraja, a, kako se ispostavilo, italijanskim vlastima nisu bile stavljene na raspolaganje informacije o srpskim navijačima", rekao je Mantovano predstavljajući odborima Senata izveštaj Vlade o događajima u Đenovi.

On je pozitivno ocenio ponašanje italijanske policije koja je "mudro procenila situaciju", dodavši da su tome "doprineli odgovornim ponašanjem i italijanski navijači".

Međutim, ne pojedinim snimcima vidi se da su i italijanski navijači bili "aktivni", jer su sa susedne tribine polivali vodom iz šmrka srpske navijače, i tako dodatno raspaljivali već uzavrelu atmosferu.

Takođe, prema svedočenju ljudi koji su se našli na poprištu sukoba van stadiona, policija je bila nezainteresovana da rastera grupicu od stotinak domaćih navijača koji su provocirali i gađali goste.

Naravno, sve to ne daje ni trunku opravdanja za skandalozno ponašanje srpskih izgrednika koji su se, i van stadiona, sukobljavali sa italijanskom policijom, još nekoliko sati po završetku meča.

Šef policije Antonio Manganeli je obavestio odbore da je "loša kontrola" bila razlog prisustva velikog broja nasilnih navijača sa bakljama i sličnim opasnim predmetima na stadionu u Đenovi.

"Ali, to se desilo jer Srbija nije Italiji dostavila odgovarajuće informacije o navijačima na vreme", rekao je Manganeli. 

Manganeli je podsetio da su Srbija i Italija pristupile mreži Fudbal informejšn point(Football information point), u kojoj svaka zemlja ima obavezu da ispuni formular povodom međunarodnih fudbalskih utakmica.

"Radi se o formularu u kojem ima svih informacija o navijačima koji će krenuti iz gostujuće zemlje, kojim sredstvima, i slično. Srpska stranica je i dalje prazna, nisu nam bile obezbeđene te informacije", rekao je on.

Manganeli je objasnio da je Srbija uputila dva telegrama - u prvom, 8. oktobra, bilo je navedeno gde će boraviti reprezentacija i broj telefona zvaničnika zaduženog za bezbednost Aleksandra Boškovića, dok je u drugom, poslatom 10. oktobra, pisalo da sto navijača kreće u Đenovu, podeljeni u dve grupe, autobusima i minibusima.

"Sutradan, 11. oktobra su nam poslali obaveštenje da je FSS prodao 1.200 karata. Tada smo kontaktirali službenika zaduženog za bezbednost srpske reprezentacije koji nam je rekao da nema druge informacije. On nam je posle rekao i da ne dolazi dva, već devet autobusa, dok ih je zapravo bilo 18, a stigli su nekoliko dana pre utakmice", rekao je šef policije.

Zbog toga, kako je objasnio, nije sprovedena odgovarajuća kontrola.  Ponovio je da izbor stadiona nije bio odgovarajući, zbog mesta na kojem se nalazi jer je mala mogućnost kontrole navijača. Zato je 2.000 nasilnih navijača "koji su želeli da unište grad" pušteno na tribine bez odgovarajuće kontrole.

"Smatrali smo da je manje zlo da ih držimo na mestu koje omogućava policiji da ih okruži na izlasku, što je još opasnije nego ulazak", rekao je.

"Postojao je i pokušaj napada na srpsku delegaciju koju smo čuvali, a takođe i na srpsku reprezentaciju, koju smo vratili u zemlju bezbedno. To su bili veoma nasilni i ozbiljni pokušaji napada, koje je policija sprečila", dodao je on.

Podsetivši koliko je navijača uhašeno i proterano, Manganeli je ocenio da je policija obavila odličan posao.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво