Partizan bez Lige šampiona

Fudbaleri Partizana nisu uspeli da se plasiraju u 4. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, pošto su u Beogradu savladali kiparski Apoel sa 1:0. U prvom meču na Kipru bilo je 2:0 za Apoel.

Jedini gol na utakmici postigao je već u trećem minutu Almani Moreira, koji je večeras igrao, iako mu je juče preminula majka. Gol Moreire, ipak, nije bio dovoljan za plasman dalje, pošto je Apoel na prvom meču pobedio sa 2:0. "Crno-beli" će zato takmičenje na evropskoj sceni nastaviti u baražu za plasman u Ligu Evropa.

Osnovni cilj, odnosno želja da se posle šest godina ponovo zaigra u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, ipak nije ispunjen, iako je Partizan imao prilika za to.

Dodatnu nadu navijačima srpskog šampiona ulio je rani gol Moreire, kome je prethodio prodor Gorana Gavrančića. Štopera Partizana, ipak, zaustavio je jedan odbrambeni fudbaler gostiju, ali se lopta, o Gavrančica, odbila do Moreire, koji je sa šest metara poluvolejom zatresao mrežu Apeola za veliko slavlje na tribinama.

"Crno-beli", međutim, nisu uspeli da na krilima tog gola stignu do željenog rezultata. U prvom poluvremenu nisu imali ni ozbiljnijih šansi, iako su više puta bili u solidnim prilikama da iz slobodnih udaraca pogode gol protivnika.

Apoel je u 29. minutu imao prvu šansu da odluči učesnika poslednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, pošto je Holanđanin Jost Brurse sa ivice kaznenog prostora snažno šutirao, ali je pogodio stativu. Da je lopta ušla u gol Partizana domaći bi morali da postignu čak četiri pogotka.

Kiprani su do kraja poluvremena imali još dve solidne prilike, za šta su najzaslužniji bili odbrambeni igrači Partizana.

Prvo je u 42. minutu golman Partizana Mladen Božović posle povratne lopte Gavrančića oklevao sa izbacivanjem i izgubio loptu u svom šesnaestercu, ali Apoel to nije iskoristio. Još opasnije je bilo u 44. minutu, kada je Petrović vratio loptu Gavrančiću, ali je on promašio. Marćin Zevlakov je zato izbio sam pred Božovića, ali je sa 15 metara prebacio gol.

Igra Partizana u drugom poluvremenu bila je mnogo bolja, ali nije dala rezultate, iako je trener Slaviša Jokanović u jednom trenutku na terenu imao trojicu napadača.

Prvi put je Partizan ozbiljnije zapretio u 50. minutu, kada je Adem Ljajić dobro šutirao sa 18 metara, ali je golman Apoela Dioniosios Kijotis paradom loptu poslao u korner. Kijotis je pet minuta kasnije uspeo i da preseče pas Brazilca Klea ka na petercu usamljenom Laminu Dijari.

Opasno po gol Apoela bilo je i u 58. minutu, kada je Ivan Obradović posle brze kontre dobro centrirao sa desne strane, a Moreira glavom sa šest metara pogodio prečku.

Golman Apoela Kijotis istakao se i u 71. minutu, kada je zaustavio snažan šut kapitena Partizana Nenada Đorđevića iz sloboodnog udarca sa 30 metara. Poslednju priliku za ostanak u Ligi šampiona Partizan je imao u 81. minutu, ali je Nemanja Tomić, iako sam na 10 metara od protivničkog gola, veoma loše zahvatio volej.

Apoel je meč završio sa 10 igrača na terenu, pošto je Brurse zaradio drugi žuti karton, ali tek u 89. minutu, kada su "crno-beli" ostali bez snage i tako razočarali oko 24.000 navijača, koji su im sve vreme pružali veliku podršku.

Navijači Partizana su pre utakmice dugo skandirali Moreirino ime, a potom su pozdravili i najboljeg srpskog plivača Milorada Čavića, članove vaterpolo reprezentacije Srbije Slavka Gaka, Stefana Mitrovića, Marka Avramovića i selektora Dejana Udovičića.

Predsednik Partizana Dragan Đurić svakom od pomenutih svetskih šampiona uručio je dres "crno-belih" sa brojem jedan na leđima.

Pristalice Apoela, njih oko 1.500, imale su, ipak, više razloga za slavlje.

"Crno-belima" sada ostaje da u petak saznaju ime protivnika u baražu za učešće u Ligi Evropa. Utakmice baraža igraće se 20. i 27. avgusta.

 Rezultati revanš mečeva 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona:

BATE Borisov - Ventspils 2:1 (0:1).
Prvi meč: 0:1.

Dinamo (Moskva) - Seltik (Glazgov) 0:2 (0:1).
Prvi meč: 1:0.

Levski (Sofija) - Baku 2:0 (0:0).
Prvi meč: 0:0.

FK Temišvar - Šahtjor (Donjeck) 0:0.
Prvi meč: 2:2.

Debrecin - Levadija (Talin) 1:0 (0:0).
Prvi meč: 1:0.

Slavija (Prag) - Šerif (Tiraspol) 1:1 (1:0).
Prvi meč: 0:0.

NK Maribor - FK Cirih 0:3 (0:2).
Prvi meč: 3:2.

Olimpijakos (Pirej) - Slovan (Bratislava) 2:0 (1:0).
Prvi meč: 2:0.

Stabek (Oslo) - FK Kopenhagen 0:0.
Prvi meč: 1:3.

Beograd: Partizan - Apoel (Nikozija) 1:0 (1:0).
Prvi meč: 0:2.

Број коментара 157

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара