Читај ми!

Napulj vraća umetniku Maradoninu statuu jer je preskupa da bi bila donacija

Nakon što je 25. novembra 2021. statua Dijega Armanda Maradone, koju je izradio i gradu donirao umetnik Domeniko Sepe, počasno postavljena ispred stadiona u Napulju, tačno godinu dana nakon njegove smrti, uz veliko slavlje i prisustvo visokih političkih zvanica, gradska uprava je donela odluku koja je izazvala velike polemike - statua će biti vraćena umetniku.

Statua koja prikazuje bivšeg igrača Napolija u dresu sa brojem 10, u jednom od njegovih karakterističnih položaja, bila je privremeno smeštena na ulasku u stadion koji je dobio ime baš po Maradoni (bivši Stadion San Paolo), dok ne pristigne sva potrebna dokumentacija. No kada je dobila sve papire, gradska uprava Napulja je promenila mišljenje.

Dnevni list Il Matino piše da je nakon dve godine gradska administracija tražila od umetnika da potvrdi da li je cena od 30.000 evra, koliko je Sepe rekao da vredi statua, zaista tačna.

Pokrenuli su istragu koja je dala iznenađujući rezultat - statua i materijal od kojeg je napravljena vrede mnogo više nego što je umetnik prijavio.

Navodno samo sirovine koje su korišćene za izradu statue vrede preko 30.000 evra, čak i kada se u računicu ne doda vrednost umetnikovog rada. 

To je izazvalo administrativne probleme jer italijanski građanski zakonik podrazumeva da donacija mora biti srazmerna troškovima donatora.

Pošto umetnik nema veliko lično bogatstvo, statua ne može biti prihvaćena. Pored toga, statua koja je postavljena ispred stadiona u Napulju je umetniku donela neopravdanu popularnost, te se govori i o pokretanju istrage. Kako navodi list Il Matino - neprijatna situacija za sve.

Umetnik Domeniko Sepe je izjavio da je uvređen zbog čitave situacije, kao i vrlo iznenađen zbog eventualnog pokretanja istrage.

"Duboko sam razočaan i ogorčen zbog odluke administracije da vrati statuu Dijega Armanda Maradone i jako mi je žao zbog načina na koji se sve ovo dešava. Nisam dobio nikakva pisana obaveštenja od strane gradske administracije, a onda sam otkrio da sam prozvan jadnikom, što zaista ne mogu da razumem. Ja sam statuu poklonio gradu i Napolitancima", izjavio je umetnik za medije.

Kaže da se nadao razgovoru sa gradonačelnikom, ali da ga je umesto toga kontaktirao novinar lista Il Matino koji mu je rekao da će statua biti vraćena.

"Bio je dovoljan jedan normalan susret i razgovor u kojem bi mi objasnili o čemu se radi i ja bih to prihvatio. Ja sam ispoštovao sve ono što je od mene tražila opština. Bilo bi mi drago da pojasnim ovu situaciju, ali niko me ne kontaktira, a što se same statue tiče već ima puno onih koji je žele", rekao je Sepe.

Emanuela Ferante, sportski savetnik gradske uprave, izjavila je za medije da je čitavoj administraciji žao zbog ove situacije jer se svima dopada umetničko delo koje je napravio Domeniko Sepe.

"Nadali smo se da ćemo ovom statuom moći da odamo počast velikom šampionu, ali to nažalost nije moguće", istakla je Ferante.

Na žalost građana Napulja i Maradoninih obožavalaca, kojima je teško da shvate šta se zaista dogodilo, statua više neće biti izložena ispred stadiona na kojem je godinama igrao slavni El Pibe.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво