Читај ми!

Mančester junajted na Ten Hagov i Rašfordof pogon

Fudbalski klub Mančester junajted u poslednjim utakmicama beleži dobre rezultate, a prema mišljenju brojnih stručnjaka ponajviše zahvaljujući treneru tima Eriku ten Hagu. Pod vođstvom holandskog stručnjaka najzapaženiji fudbaler u ekipi Junajteda je Markus Rašford.

Манчестер јунајтед на Тен Хагов и Рашфордоф погон Манчестер јунајтед на Тен Хагов и Рашфордоф погон

Erik ten Hag je imenovan za šefa stručnog štaba engleskog Mančester junajteda 21. aprila 2022. godine. Ugovorom je predviđena saradnja do 2025, s mogućnošću produženja kooperacije na godinu dana.

Tokom tekuće sezone u svim takmičenjima u kojim se nadmeće, Mančester junajted je na 38 utakmica zabeležio 27 pobeda, što je 71% uspešnosti. Ovom podatku dodatni značaj daje činjenica da nijedan klub iz pet najboljih liga Evrope (Premijer, Primera, Serija A, Bundesliga i Liga jedan) nema više pobeda od Junajteda do sada u sezoni 2022/23.

Dolaskom na mesto glavnog trenera Mančester junajteda, Ten Haga je u stopu pratio veliki broj kadrovskih problema, prevashodno kada je reč o igračima. Jedan od prvih koraka ka stabilizaciji ekipe bilo je oduzimanje kapitenske trake Hariju Megvajeru, a zatim i izostavljanje iz prvog tima, kada god je u prilici, potom i odlazak Kristijana Ronalda iz kluba.

Ronaldo je bio nezadovoljan tretmanom u timu, kritike koje je izneo u emisiji Pirsa Morgana odnosile su se na menadžment kluba, ali i na glavnog trenera tima. Saga u vezi sa portugalskom superzvezdom završena je pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Ten Hag je bio uzdržan kada je reč o izjavama o Ronaldovom statusu u klubu, te se holandski stručnjak zahvaljujući jasnim porukama na konferencijama za medije "sačuvao" od spekulacija i raznoraznih priča o uticaju i moći u timu.

Ronlado, podsećanja radi, nastupa za Al Nasr u Premijer ligi Saudijske Arabije.

Brojnim navijačima engleskog kluba menadžer Ten Hag uliva veliku dozu poverenja da nakon Aleksa Fergusona može doći još jedna uspešna era pod stabilnim trenerom sa jasnim putokazima ka uspehu.

Ako je suditi na osnovu prisustva legendarnog menadžera "crvenih đavola" Fergusona na tribinama stadiona i druženja sa Ten Hagom, čini se da fudbalske aktivnosti idu u dobrom smeru.

Junajted bez titule od 2017. godine

Tim sa Old Traforda je poslednju titulu uspeo da osvoji sa Zlatanom Ibrahimovićem u timu i Žozeom Murinjom na klupi, 2017. godine, kada je u finalu Liga kupa Engleske savladao Sautempton.

Ove godine, Junajted ima priliku da ponovi pomenuti uspeh, ali i da prekine neuspešni niz. Naime, opet u finalu Liga kupa koji je na programu 26. februara, protivnik im je Njukasl.

Za klub sa dugom i uspešnom tradicijom u osvajanju trofeja, post bez trijumfalnih dostignuća od čak bezmalo šest godina je velika pauza.

Nakon 24 odigrana kola u Premijer ligi, Mančester junajted zauzima treće mesto i dalje je u konkurenciji za titulu, premda trener Erik ten Hag, na osnovu izjava, ne razmišlja o borbi za naslov prvaka Engleske, već o prvoj sledećoj utakmici.

Naredna utakmica koja očekuje "crvene đavole" je revanš duel protiv Barselone na svom stadionu. U prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope, timovi su odigrali remi 2:2 na Kamp Nou.

Rašford u životnoj formi

Hitri napadač Mančester junajteda Markus Rašford uspeo je da ponovi uspeh Vejna Runija iz 2012. godine kada je reč o postizanju golova na šest uzastopnih utakmica Premijer lige.

Engleski fudbaler je do sada u svim takmičenjima postigao 24 gola, čime tekuća sezona biva najbolja za Rašforda od momenta kada je kročio u seniorski fudbal, a tek je februar.

Kada je reč o zanimljivostima, Rašford je jedan od najefikasnijih fudbalera Evrope od perioda nakon Svetskog prvenstva i nema sumnje da je pored Mbapea trenutno najbolji fudbaler Starog kontinetna.

Naime, od početka drugog dela sezone u Premijer ligi na 10 mečeva postigao je isti broj golova.

Kada se putem televizijskog prenosa, nakon kraja utakmica posmatra Rašfordov odnos sa saigračima, uviđa se liderstvo fudbalera na terenu, potpomognuto poverenjem trenera Erika ten Haga.

O čemu svedoči i nedavna izjava Ten Haga o Rašfordu.

"On će uvek realizovati šansu koju tim za njega stvori. Radi se o dobijanju pravog završetka. u to sam uveren."

Rašford je oktobra prošle godine postao 22. igrač u istoriji Junajteda sa 100 golova, time je ušao u klub velikih fudbalskih imena, važnih, ne samo za Englesku i "crvene đavole", već za ovu sportsku igru, uopšte.

San o novom vlasniku 

Sem titula, Junajtedu nedostaje kontinuitet pobeda koji bi ih vratio na šampionski kolosek, trenutno stanje na terenu pomalo odudara od ustrojstva kluba, što zbog dugovanja, ali i celokupne situacije u vezi sa prodajom engleskog fudbalskog giganta.

Nedavno je predsednik Katarske islamske banke (KIB) potvrdio da je dao svoju ponudu za 100% akcija Junajteda. 

U trku o kupovini uključuio se i britanski milijarder ser Džim Retklif. Ineos grupa kojom rukovodi Retklif vlasnik je francuskog kluba Nica i švajcarskog kluba Lozana. 

Fudbalski i poslovni rasplet za Junajted očekuje se narednih dana, kada će se potvrditi ili opovrgnuti činjenica da je engleski klub ponovo spreman za velika dela.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво