Читај ми!

Švajnštajger: Nemačka nije favorit u Kataru, ali Francuska jeste

Bivši kapiten nemačke fudbalske reprezentacije Bastijan Švajnštajger nije baš ubeđen da će Nemačka daleko dogurati na Mundijalu u Kataru. Za Dojče vele Švajni je govorio o timu, kao i kritikama na račun Katara.

Ko je za Vas najveći favorit u Kataru?

Bastijan Švajnštajger: Rekao bih Francuska. Imaju najkvalitetnije igrače i najbolji miks u timu. Ako su svi u formi, ako Pol Pogba bude na raspolaganju, oni su najveći favoriti. Pogledajte samo Kilijana Mbapea... to je radost, on je fantastičan igrač. Ali ovaj francuski tim takođe ima iskustvo zajedničke igre na velikom turniru. Trener Didije Dešan tačno zna šta može da traži od igrača na terenu.

Mislite da Francuska ima glad za uspehom i motivaciju da kao aktuelni svetski prvak osvoji još jednu titulu? Svi se sećamo Nemačke 2018. koja je branila titulu i neslavno ispala u grupnoj fazi...

Da, znam (smeh). Ko bi mogao da to zaboravi. Brazil takođe ima odličan tim, naravno. I Holandija je u dobroj formi.

Nemačka nije na vašoj listi favorita?

Za mene postoji veliki znak pitanja u vezi sa nemačkim timom. U stanju smo da pobedimo sve ostale ekipe, ali prečesto jednostavno nismo dosledni. To je kao talas, 60 minuta dobrog fudbala i onda su poslednjih 30 minuta loši. Borimo se protiv timova koji se dobro brane kao nedavno Mađarska u Ligi nacija. Ako ne obratite pažnju na tranziciju i kontranapade, gubite kontrolu nad igrom. Na Svetskom prvenstvu naša prva utakmica je protiv Japana i to bi moglo da se ponovi.

Hoće li selektor Nemačke Hansi Flik rešiti ove probleme pre turnira?

Verujem u Hansija Flika. On zna šta treba da uradi. Više je reč o igračima i duhu. Još uvek imamo najboljeg golmana na svetu Manuela Nojera. A imamo i druge dobre igrače kao što je Džamal ​​Musijala. On je fantastičan. On ima mnogo kvaliteta u napadu koje ranije nismo imali. Ono čemu se zaista divim kod njega je to što radi i u defanzivi. Ako ostane u formi, on je naša najveća nada. On može postati igrač turnira.

Musijala, iza njega Kimih i Gorecka, svi iz Bajerna, tu je Gundogan iz Mančester sitija. Centralni vezni red Nemačke je prepun. Ne mogu svi u prvu postavu. Koga biste izabrali?

Kimih je u mojoj startnoj postavi, sto posto. Takođe volim Gorecku. U stanju je da pokrije mnogo terena i postigne golove. Ako njih dvojica mogu da kontrolišu sredinu, ali i da naporno rade u defanzivi, pa se ustale na poziciji, što je važno na turniru, onda su nam dobri izgledi.

Koje pozicije u nemačkom timu daju razlog za zabrinutost?

Nedostaje nam pravi napadač. Bilo bi dobro da imamo pravu devetku. Možda imamo problema i kada su u pitanju bekovi. Ali Hansi to zna i pokušava da pronađe rešenja. Na kraju krajeva, nije važno koji sistem igrate. Važno je da li kao igrači na terenu razumete šta morate da uradite u određenim trenucima, posebno kada se igra odvija nepovoljno po ekipu. Kakva je reakcija? Možemo li se vratiti u igru? Za mene je važno, da pokažemo takozvane nemačke vrline: da trčimo, da se borimo. To je ono zbog čega nas poštuju u drugim zemljama. Tim mora to zaista da pokaže i opet pridobije ljude u Nemačkoj.

Izgleda da nema više velike popularnosti nemačke reprezentacije koju ste vi iskusili u karijeri. Nemački fudbalski savez ne može da rasproda stadione, nacionalni tim više ne vole baš svi u zemlji. Zašto je tako?

Mislim da je odnedavno postalo bolje, posebno kada je Hansi Flik preuzeo mesto Joahima Leva. Uvek se radi o obe stvari: kako se igrači predstavljaju van terena, kako im dozvoliti da zablistaju kada je u pitanju publicitet? I onda, naravno, kako se ponašaju? Naposletku, bitan je dobar fudbal i igrači koji se ne predaju tako lako. Uvek sam se divio igračima koji se bore. Mislim da je to ono što navijači žele da vide.

Mnogo je kritika u vezi sa Svetskim prvenstvom u Kataru. Nemačka i druge članice Uefe odlučile su da nose specijalnu kapitensku traku sa porukom "ljubav" na njoj kao izjavu protiv diskriminacije i kao podršku različitosti. Da li je to po vašem mišljenju dovoljno?

To je svakako dobar znak. Važno je pokazati svoje vrednosti. Ali kao sportista ne možete učiniti više od toga. Naravno, morate razgovarati o problemima, stvarno ih analizirati i biti kritični. Ali naš kancelar Olaf Šolc je rekao da se stvari popravljaju i verujem njegovim rečima. Na kraju krajeva, to je sportski događaj, to je za igrače. Mislim da bi im trebalo dati šansu i formirati mišljenje kada se Svetsko prvenstvo završi.

Vaš bivši saigrač Tomas Hiclšperger rekao je da je "pogrešno" dodeliti organizaciju Svetskog prvenstva Kataru. I sam je gej i mogao bi da dospe u zatvor ako bi bio previše otvoren u vezi sa svojom seksualnošću. Možete li razumeti njegovu perspektivu?

Svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali, ako kažete da Katar ne treba da bude domaćin Svetskog prvenstva, trebalo je to da kažete pre mnogo godina. To je moje mišljenje, prekasno je. Sada bi trebalo da im damo šansu, a posle turnira i celog iskustva da razgovaramo o tome šta je bilo dobro ili loše.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво