Читај ми!

Vlasnik Pari Sen Žermena smatra da se Barselona ne pridržava finansijskih propisa

U intervjuu za američki magazin Politiko, predsednik fudbalskog kluba Pari Sen Žermen, Naser el Kelaifi, rekao je da je Uefa spremna da ispita Barselonu, nakon njene kontroverzne prodaje komercijalne imovine.

Barselona je prezadužena, a ovog leta je  zaradila stotine miliona evra prodajom televizijskih prava i delova svog digitalnog sadržaja investicionim fondovima i kripto firmama, piše magazin Politiko.

Rasprodaja je omogućila Barseloni da potroši mnogo novca na nove igrače, a istovremeno pridržavajući se strogih finansijskih pravila španskog fudbala. Međutim, kritičari na čelu sa Naserom el Kelaifijem optužili su Barselonu da je nepromišljeno prodala svoju imovinu, verovatno prekršivši finansijske propise evropskog fudbala, navodi Politiko

"Da li je ovo pošteno? Ne, nije... Da li je legalno? Nisam siguran", rekao je El Kelaifi o prodaji imovine Barselone, sugerišući da će regulatorna tela Uefe istražiti poslovanje.

"Ako im oni to dozvole, drugi će učiniti isto. Uefa, naravno, ima svoje finansijske propise. Sigurno će sve prekontolisati", rekao je vlasnik Pari Sen Žermena za Politiko.

Međusobne optužbe 

Američki politički magazin piše da ove primedbe vlasnika francuskog kluba predstavljaju eskalaciju trzavica na relaciji Pari Sen Žermen - Barselona.

U nekim od prethodnih optužbi katalonskog kluba i španske La lige na konto državljanina Katara i vlasnika Pari Sen Žermena iznete su optužbe zbog višestrukih uloga u evropskom fudbalu koje obavlja Naser el Kelaifi, beleži Politiko

Čelnici Barselone su najavljivali žalbe Evopskoj uniji i Uefi zbog vlasništva Pari Sen Žermena u kome finansijski učestvuje monarhistički Katar. 

Podsećanja radi, El Kelaifi je vlasnik Fudbalskog kluba Pari Sen Žermen, predsednik Evropskog udruženja klubova, predsednik "BeIN" medijske kompanije, ali i član Izvršnog komiteta Uefe.

U nedavnom razgovoru sa šefovima evropskih klubova, El Khelaifi je već indirektno kritikovao Barselonu rekavši: „Nova pravila finansijske održivosti su pozitivan razvoj, ali moramo biti oprezni. Opasni nivoi duga i magični poslovi sa vlasničkim kapitalom nisu održivi put", rekao je vlasnik Pari Sen Žermena, a prenosi Politiko

Nezadovoljstvo vlasnika francuskog fudbalskog giganta posebno je izazvano time što je Barselona ovog leta prodala 25 procenata svog neprofitabilnog dela digitalnog sadržaja za 100 miliona evra, firmi kojom upravljaju osnivači kompanije "Medijapro", koja je pre dve godine izazvala krizu u francuskom fudbalu neplaćanjem televizijskih prava, navodi američki magazin Politiko.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво