Читај ми!

Čolo ga hvali, a igra samo pola sata – šta je "kvaka 22" Grizmanovih minuta u Atletiku

Iako trener Atletiko Madrida Dijego Simeone ističe da tim igra bolje sa sa Antoanom Grizmanom na terenu, osim derbija prošlog vikenda protiv Real Madrida, ove sezone ulazio je kao zamena u poslednjih pola sata svih utakmica. Šta je "kvaka 22" Grizmanovih minuta u madridskog klubu?

Napadač "jorgandžija" iz Francuske na terenu provede samo oko trećine vremena na raspolaganju, a najbolji je strelac kluba zajedno sa Alvarom Moratom sa tri postignuta gola.

Problem "Grizmanovih minuta" potiče još od njegovog transfera 2019. godine u Barselonu kada je otišao u katalonskog velikana. Tri godine kasnije, francuski reperezentativac je i dalje na šestom mestu po visini transfera u istoriji fudbala.

Transfer Grizmana u Barselonu je sinonim za ogorčenost koja je toliko izražena u poslovima bivšeg predsednika Barsleone, Žozepa Marije Bartomeua.

Ugovor je uvučen u kontroverzu koja se nastavila čak i nakon što je igrač stigao u Barselonu.

Grizmanova otkupna klauzula pala je sa 200 miliona evra na 120, a napadač je prešao u Barsu 12 dana kasnije.

Atletiko nije bio zadovoljan, tvrdeći da je "očigledno da je sporazum između Grizmana i Barselone bio okončan pre nego što je smanjena otkupna klauzula" i pokrenuo je proceduru za dobijanje veće naknade.

Ništa nije bilo od toga, a Barselona je verovatno tada rekla Atletiku da "pročita ugovor".

Kako se ističe u tekstu Bi-Bi-Sija, Barselona ne može biti previše iznenađena što im Atletiko sada govori da urade isto.

Hladna dobrodošlica u Barseloni

Vrhunski profesionalac kakav je bio, i još jeste, sve u vezi sa nesrećnim dogovorom je od samog početka sugerisalo da se nikada neće naći svoje mesto u hijerarhiji Barselone pored Đerarda Pikea, Đordija Albe i Luisa Suareza.

Teško da je to bila njegova krivica. Često je igrao van pozicije, nekada na desnoj, drugi put na levoj strani, ali se nikada nije žalio.

Kada je postalo jasno da Barselona mora da proda igrače ako želi da preživi, Grizman se našao na vrhu liste.

Nije mu previše smetalo, konstatuje Bi-Bi-Si. Grizman nije mogao da veruje svojoj sreći. Obožava Atletiko koliko i svi u klubu i jedva je čekao da se vrati.

Sklopljen je dvogodišnji ugovor o pozajmici između dva kluba koji je predviđao da ako Grizman igra više od 45 minuta u više od 50 odsto utakmica, onda će Atletiko biti obavezan da plati Barseloni 40 miliona evra kako bi mogao da ga potpiše za stalno.

Činilo se kao dobro rešenje za obe strane, naročito za Barselonu koja se oslobodila obaveza da mu plaća 38 miliona evra godišnje. Grizmanov ugovor sa Barselonom ističe tek 30. juna 2024.

Sada dolazimo do ključa Grizmanovih smanjenih minuta. Prošle sezone Grizman je odigrao prosečno više od 80 odsto ukupnog vremena gledajući sve utakmice kluba. Kada bi ove sezone odigrao sličan broj minuta onda bi Atletiko mora da plaća Barseloni dogovorenu sumu.

Rešenje problema je da francuski napadač uđe u igru od 60. minuta pa nadalje, čime se garantuje da se njegovi nastupi ne računaju kao puna utakmica i da se procenat vremena provedenog na terenu smanje na ispod 50 odsto.

Sve do proteklog derbija sa Real Madridom, Grizman je ulazio kao zamena u svakoj utakmici to neposredno posle isteka 60 minuta igre. Udeo odigranih minuta tokom ugovora o pozajmici se smanjivao ka 70 odsto.

Simeone: Ja sam čovek kluba

Posle utakmice protiv Porta u Lige šampiona Simeone je rekao da je činjenica da Grizman igra veoma dobro kada je na terenu pola sata i da nije siguran kako bi bilo da igra 60 minuta.

Rečima da je čovek kluba Čolo Simeone teško da više može nekog da uveri da to predstavlja taktički manevar.

Problem je u tome što, uprkos tome što je počeo protiv Reala, Grizman ne iznenađuje da se sve više odbija od toga da se koristi kao finansijski pijun u obračunu dva kluba sa velikim finansijskim ulozima. 

Situacija polako počinje da dostiže svoj vrhunac budući da je Barsleona prošle nedelje zapretila tužbom, preko svojih medija, sugerišući da je ono što Atletiko radi nezakonito.

Istina je, i u Barseloni to znaju da kako ugovor stoji, Atletiko ne radi ništa loše i dok je Grizman na pozajmici u madridskom klubu, oni određuju kada i koliko će francuski napadač igrati. A Atletiku je potreban jer su sada zaostaju osam bodova od vodećeg na tabeli Primere.

Prema pisanju francuskog Lekipa, dva kluba su blizu dogovora vrednog 25 miliona evra koji bi omogućio Barseloni da se oslobodi potencijalnog finansijskog tereta i omogućio Atletiku da Grizman ponovo postane njihov igrač.

Iz Atletika demantuju da je dogovor blizu, dok je Barselona malo optimističnija. Ovog leta Atletiko je ponudio Barseloni 20 miliona evra da podvuče crtu ispod ovog pitanja, znajući da Barselona nije želela povratak Grizmana u vidu finansijske omče od 40 miliona evra.

Ponuda Atletika je odbijena, a Barselona ih je podsetila da treba da se pridržavaju ugovora. Madridski klub je uzvratio da je to upravo ono što čine.

Predsednik Atletika Enrike Serezo sažeo je stav svih u klubu o Grizmanu: "Nismo se sastali sa Barselonom niti nameravamo da to uradimo. Grizmanova priča je prilično jasna".

Bi-Bi-Si tvrdi da je Grizman srećan što je počeo protiv Reala, ali želi više od toga.

Grizmanov advokat se bavi situacijom i iako trenutno nema pomaka, kako je rekao predsednik Atletika, tri strane znaju da se rešenje mora naći relativno brzo.

Pravni presedan na strani Atletika

Čak je i Mundo Deportivo, sportski list sa sedištem u Barseloni, sasvim jasno stavio do znanja da Atletiko ne ograničava sposobnost igrača da radi svoj posao.

Priznaju da Atletiko poštuje zakon jer, kao igrač registrovan u klubu i ligi, ima pravo na efektivno zaposlenje i klub je dužan samo da mu dozvoli da trenira sa grupom, ali ne da mu garantuje mesto u startnoj postavi.

Postoji pravni presedan koji ide u korist Atletika.

U sezni 2007/08, Ronald Kuman je najavio da sve dok je on glavni u Valensiji, David Albelda više neće nositi dres.

Albelda je tužio klub, tvrdeći da mu je ograničeno pravo na igru i izgubio je kada je sud utvrdio da igrač još ima licencu, a da je Kumanova odluka da ga ne uvodi na teren "čisto tehnička".

Sa Svetskim prvenstvom na pomolu, slučaj je prokomentarisao je i francuski selektor Didije Dešan.

Rekao da je nije uobičajeno da se igrač Grizmanovog kvaliteta tretira na takav način, ali je i dodao da će "barem biti manje umoran" za utakmice na Mundijalu u Kataru.

Sa druge strane, i dalje ostaje pitanje koliko će dugo će Grizman biti spreman da trpi da bude samo zamena i koliko će se Simeone još zadovoljavati "ograničenom upotrebom svog glavnog aduta".

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво