Читај ми!

Počinje Bundesliga, neizvesno sve osim ko će biti prvi

Počinje nova sezona Bundeslige i čini se da je minhenski Bajern ponovno glavni favorit za osvajanje titule. Malo više uzbuđenja može se očekivati pri dnu tabele, smatra novinar sportske redakcije "Dojče velea" Andreas Šten-Cimons.

Da li stvarno postoji neko ko ozbiljno računa s tim da na kraju sezone Bajern neće opet osvojiti titulu prvaka Bundeslige? Da li postoji neko ko misli da bi opet mogla da se vodi tesna trka za nacionalnu titulu? Da su Borusija iz Dortmunda, Lajpcig ili neka treća ekipa zaista u stanju da pariraju bavarskom klubu tokom cele sezone i da ga na kraju sruše s trona? Ako neko zaista tako misli, onda bi se toj osobi trebalo diviti zbog optimizma. Ili bi je možda ipak trebalo sažaljevati zbog bezgranične naivnosti.

Vrhunski golgeter Robert Levandovski jeste doduše napustio Minhen, ali to za druge klubove ne znači da imaju veće šanse. Rupa koju je u napadu Borusije iz Dortmunda iza sebe ostavio Erling Haland nakon odlaska u Englesku, još je veća od one u Bajernu - ako ta rupa tamo uopšte postoji.

Uverljiv nastup u DFL-Superkupu bila je prva mala demonstracija moći - i dokaz da nema razloga za brigu kada je reč o ofanzivnom redu bavarskog tima.

U defanzivi doduše ne štima baš sve, ali tako je to bilo i u prošloj sezoni, pa na kraju to uopšte nije uticalo na ishod prvenstva.

Kakav uticaj ima Svetsko prvenstvo u Kataru?

Čini se da su top-transferi, na primer, Sadia Mane i Matijsa de Ligta - za šta zasluge s pravom sebi može da pripiše sportski direktor Hasan Salihamidžić - dokaz ambicija Bajerna u Ligi šampiona, gde opet žele da dođu bar do finala. To su Bajernovi standardi.

Neugodno, rano ispadanje iz Lige šampiona, kao prošle sezone protiv Viljareala, ne sme da se ponovi.

S tako pojačanim kadrom, Bajern bi, onako usput, trebalo i da osvoji novu titulu prvaka Nemačke, jedanaestu u nizu. Oko toga se u Minhenu niko preterano ne uzbuđuje.

Jedini faktor nesigurnosti, koji za sada niko ne zna da proceni, jeste pitanje kako će na formu i rezultate Bajerna uticati zimsko Svetsko prvenstvu u Kataru.

U prošlosti je često znalo da se dogodi da Bajern počne da posrće nakon nekog svetskog prvenstva.

Odnosno, dešavalo se da u sezoni nakon tog velikog turnira na kraju ne završi na prvom mestu Bundeslige.

Sada se Svetsko prvenstvo prvi put igra na sredini sezone. Tek će se videti kako će s tim izaći na kraj Kimih, Gorecka i ekipa.

Ali, na kraju krajeva, to ne pogađa samo Bajern. I Dortmund i drugi bundesligaši u svojim redovima imaju reprezentativce koji će nastupiti u Kataru.

Borba za opstanak

Na vrhu tabele će, dakle, opet vladati dosada, ali teši to što neće biti dosade i u kompletnoj ligi. Uzbudljiva bi mogla da bude borba za tri preostala mesta preko kojih se kvalifikuje za Ligu šampiona.

Osim standardnih kandidata, kao što su Dortmund, Lajpcig ili Leverkuzen, u tu borbu mogla bi da se umeša i Borusija iz Menhengladbaha, s novim trenerom Danijelom Farkeom.

Tu je i Ajntraht iz Frankfurta, klub koji je u prošloj sezoni osvojio Ligu Evrope i tako se plasirao za nastup u Ligi šampiona. Jaku ekipu iz prošle sezone pojačao je svetski prvak Mario Gece.

Brojni klubovi će se boriti za prolazak u evropska takmičenja. To su, na primer, Frajburg, Keln ili Union iz Berlina - ekipe koje su sve do kraja prošle sezone imale realne šanse za plasman u Ligu šampiona, što je toj sezoni dalo dodatnu draž.

Očekuje se i tesna borba za opstanak, odluka bi mogla da padne na samom kraju sezone. U elitni razred nemačkog klupskog fudbala vratili su se Šalke i Verder iz Bremena, dva kluba s velikom tradicijom. Oni tamo žele i da ostanu.

Pritom na vidiku nema nekog kluba koji bi već unapred bio "otpisan", poput hrabrog Firta, koji u prošloj sezoni nije imao nikakvih šansi za opstanak u prvoj ligi.

Sve u svemu, Bundesliga je i dalje uzbudljiva. Ali, ni u novoj sezoni među tim uzbuđenjima neće biti trka za titulu. Nažalost.  

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво