Читај ми!

Maradonin dres iz 1986. godine prodat za "bogovsku" sumu

Dres koji je Dijego Armando Maradona nosio u četvrtfinalu Mundijala 1986. protiv Engleske i u kojem je postigao dva pogotka, od kojih je jedan čuvena "Božja ruka", prodat je na aukciji za gotovo 10 miliona dolara.

Maradona je tog čuvenog popodneva na stadionu "Asteka" postigao dva pogotka protiv Engleza, a koliko su oni značajni dovoljno govori činjenica da imaju svoja imena.

Prvi je možda i najčuveniji u istoriji fudbala - "Božja ruka", dok je drugi proglašen za najlepši pogodak u 20. veku.

Zato nije ni čudno što je dres koji je Maradona nosio na toj utakmici prodat na aukciji za neverovatnu sumu od 9,28 miliona dolara.

Plavi dres Argentine tako je oborio sve rekorde koji se tiču ponuđene sume za sportske rekvizite, pošto je dosadašnji rekord držo dres čuvenog bejzbol igrača Bejba Ruta - 5,64 miliona dolara 2019. godine.

Maradona je zbog ta dva gola Englezima ušao u legendu, a i danas ga mnogi smatraju najboljim igračem u istoriji "najvažnije sporedne stvari na svetu".

Argentina je savladala Englesku sa 2:1 i kasnije došla o titule šampiona sveta.

Međutim, aukcija nije prošla bez kontroverzi, pošto je Maradonina ćerka Dalma izjavila da to zapravo nije dres u kojem je njen otac postigao golove, ali je detaljnom analizom ustanovljena autentičnost majice.

Maradona je posle istorijskog meča razmenio dres sa Stivom Hodžom, Englez je dugo odbijao da ga proda, a od 2002. godine bio je izložen u Nacionalnom muzeju fudbala.

Sada je ugledao svetlost dana, pobio sve rekorde, a njegov novi vlasnik ostao je anoniman.

Nažalost, sam Maradona nije doživeo da prisustvuje istoriji, pošto je preminuo u novembru 2020. godine.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи