Читај ми!

Poker velikana u borbi za "ušati trofej" - ko će u finale Lige šampiona

Polufinalne mečeve ovogodišnje Lige šampiona obeležiće dueli velikih trenerskih imena. Karlo Ančeloti će na megdan Pepu Gvardioli, dok će Unaj Emeri testirati Jirgena Klopa. U prvim mečevima, Mančester siti dočekuje ekipu Reala (utorak, 21.00), dok Viljareal gostuje kod Liverpula (sreda, 21.00, RTS1).

Покер великана у борби за "ушати трофеј" - ко ће у финале Лиге шампиона Покер великана у борби за "ушати трофеј" - ко ће у финале Лиге шампиона

U utorak i sredu na programu su prvi mečevi polufinala ovogodišnje Lige šampiona, a sastaju se Mančester siti - Real i Liverpul - Viljareal. Naredne sedmice su na programu revanši u Španiji.

U takmičenju su ostale četiri najbolje ekipe, a svaka od njih ima pravo da se nada da će na kraju sezone čuti čuvenu pesmu grupe Kvin.

Svaka od četiri ekipe ima drugačiji stil fudbala, a za to su najzaslužniji veliki treneri koji sede na njihovim klupama - Ančeloti, Gvardiola, Klop i Emeri.

Sva četvorica već su osvajali evropske trofeje, doduše Emeri u Ligi Evrope, ali iza sebe imaju bogato iskustvo i poseban motiv da baš oni budu ti koji će se popeti na krov Evrope.

Ančeloti gladan trofeja, Real kao kaznena ekspedicija

Real Madrid u ovoj sezoni izgleda kao tim koji zna šta želi. U španskom šampionatu titula je nadohvat ruke, a ono što raduje navijače kraljevskog kluba su sjajne igre u Ligi šampiona, naročito protiv PSŽ-a i Čelsija.

Karlo Ančeloti uspeo je da sklopi kockice i sada juriša na titulu koju je poslednji put osvojio davne 2007. godine kao trener Milana.

Iako mu je to bio drugi ušati trofej sa roso-nerima, Don Karlo nije uspeo da se popne na krov Evrope sa narednim klubovima u kojima je radio - Čelsi, Pari Sen-Žermen, Real i Bajern.

Italijanski stručnjak na terenu ima svog generala - Karima Benzemu. Francuski napadač što je stariji pruža sve bolje partije, a u ovoj sezoni apsolutni je lider ekipe i svojim pogocima rešava važne mečeve.

Iza sebe ima iskusni bedem - Modrić, Kazemiro, Kros, a čini se da je Real najtanji u samoj odbrani, iako na golu stoji Tibo Kurtoa.

Verovatno najveća prednost Madriđana u odnosu na ostale polufinaliste je sjajan timski duh i zajedništvo, a naročito iskustvo.

I to ne iskustvo u smislu godina i igračkog staža, već iskustvo u osvajanju titula šampiona Evrope - čak osmorica igrača najtrofejnijeg evropskog kluba imaju po četiri osvojene Lige šampiona.

Gvardiola i Siti žele stepenik više nego lani

Mančester siti želi da ispravi grešku iz prošle sezone, kada je poražen od Česlija u finalu u Portu, ali i Pep Gvardiola ima svoje motive.

Poput Ančelotija, Pep dve titule šampiona Evrope ima osvojene pre više od 10 godina, dok je bio na klupi Barse, a nije mu pomoglo ni što je posle toga radio u Bajernu i Sitiju.

Siti je dominantan u Engleskoj, parira mu samo Liverpul, ali nikako svoj neosporni kvalitet i specifičan sistem fudbala da prebaci na međunarodni nivo.

Finale Lige šampiona sigurno nije mala stvar, ali to ne bi zadovoljilo nikoga na Etihadu.

Gvardiola rotira veliki broj igrača, koji se vrlo lako uklapaju u zamišljani sistem igre, bez obzira da li su na terenu tri štopera, ili tri krila, ili vezni igrač na mestu lažne devetke - sve to gotovo savršeno funkcioniše u igri Sitija.

Ipak, Atletiko je u četvrtfinalu pokazao brojne slabosti Pepove odbrane, pa, iako nije postigao pogodak, pokazao je nemilom gradskom rivalu kako igrati protiv "građana".

Previše kvalitetnih igrača na raspolaganju ima Španac, ali niko od njih - De Brujne, Bernardo, Sterling, Gundogan, Dijaš - nije osvajao evropske titule, ni u klupskoj ni u reprezentativnoj karijeri.

Klopova mašinerija ne prestaje da melje

Jirgen Klop je na mestu menadžera Liverpula od 2015. godine, zna svoj tim u dušu, ali zna i kako da sa "crvenima" osvoji Ligu šampiona - učinio je to 2019. godine.

Ekipa sa "Enfilda" igra možda i najlepši fudbal od svih učesnika polufinala, a najveća pretnja protivnicima preti od brzonogih i ubojitih krila - Manea i Salaha.

Na sredini terena gospodari Tijago Alkantara, a crveno možda imaju i najbolji tandem bekova na svetu, Aleksander-Arnolda i Robertsona.

U sredini odbrane je jedan od najboljih defanzivaca sadašnjice Virdžil van Dajk, a na golu pouzdani Alison.

Reklo bi se ekipa bez mane. Ipak, Klopova težnja ka ofanzivnom fudbalu upravo je i najveća opasnost po sopstveni gol, jer napad sa veliki brojem igrača podrazumeva brisan prostor za kontranapade rivala.

A upravo je takav protivnik čeka u polufinalu.

Ipak, ekipa je izuzetno uigrana, dugo je na okupu i već je osvajala zvanje najbolje u Evropi.

Unaj Emeri kapetan "žute podmornice"

Viljarealu se daju najmanje šanse za vrh od četiri preostala učesnika, ali ekipa koja je u četvrtfinalu eliminisala veliki Bajern sigurno se ne sme potceniti.

Možda ponajviše zbog kapetana "žute podmornice" - Unaja Emerija, koji je četiri puta u karijeri osvajao trofej u Ligi Evrope.

Istina, u ostalim klubovima u kojima je radio nije imao previše uspeha, osim u Parizu gde je sa "svecima" dva puta bio šampion.

Koliko Baskijac na raspolaganju ima kvalitetan sastav govori činjenica da je ova ekipa prošle sezone osvojila Ligu Evrope, a na putu do trofeja prešla preko Arsenala i Mančester junajteda.

Sve svoje kvalitete Viljareal je pokazao u dvomeču protiv Bajerna, u kojem je Bavarcima dozvilio samo jedan pogodak, a egzekucija je stigla u poslednjim minutima meča posle kontranapada za fudbalske udžbenike.

Emeri zna kako se igraju velike evropske utakmice, zna to i njegova ekipa, kvalitet nije sporan, pa Liverpul neće imati nimalo lak zadatak da potpopi špansku podmornicu.

Uzbudljivi mečevi i spektakl ne mogu da izostanu. Prva an grešku svedena su na minimum, a verovatno će nijanse odlučiti ko će igrati u velikom finalu u "Stadionu Francuska" 28. maja.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво