Читај ми!

Piksi: Bićemo još bolji, hvala što mi verujete

Godina na izmaku bila je izuzetno uspešna za srpski fudbal. Reprezentacija se plasirala na Svetsko prvenstvo pobedom nad Portugalijom u Lisabonu, a kreator tog podviga je Dragan Stojković.

Nije lako ući u legendu, dobiti priznanje da ste najbolji, da ste jedan od najboljih fudbalera na ovim prostorima svih vremena. Steći poverenje nacije. Postati lider tima, lider svoje zemlje, vođa ekipe, velemajstor. I uvek kada je najteže svi gledaju u vas, čekaju rešenje. A on je uvek imao rešenja.

Još je teže ostati na vrhu i svoje znanje i iskustvo preneti mlađim naraštajima. Igrački uspeh ne garantuje da ćete postati vanserijski trener. Za tako nešto potrebno je da budete jedinstveni i da verujete. Kada je u martu ove godine preuzeo reprezentaciju Srbije, ponovo su sve oči bile uprte ka njemu i još jednom se od njega očekivalo da povede tim, a on je i kao selektor ponudio hiljadu rešenja i imao samo jedan plan - direktan plasman Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru.  

"Naravno da sam ponosan, da je ideja fudbalska, da je interpretacija igre koju ja želim da naši igrači pokažu, da smo uspeli u tome. Rezultat je impresivan. Nagrade, danas su dekor... I da ovo što je urađeno se samo nastavi", rekao je selektor Stojković. 

Fudbalska istorija pamti samo najveća imena, a sve njih krasilo je, pre svega, ogromno samopouzanje. U svakom prijemu, svakom pasu i udarcu ka golu, jasno se videlo da je Draganu Stojkoviću  samopouzdanje oduvek bilo zaštitini znak - u ovom slučaju i potvrda da velikani nikada ne menjaju svoj karakter. 

"Ovo samo može da me dodatno motiviše. Bićemo bolji nego što smo sada i to morate da mi verujete", dodaje Piksi.

Njegovim dolaskom na mesto selektora, Srbija je ponovo počela da igra brz, napadački fudbal, sa konstantnim visokim presingom, sa mnogo lepih poteza, prilika i golova, bez obzira na ime i kvalitet protivnika. 

"Mene uopšte ne zanima protivnik. Mene zanima samo Srbija i ono što mi hoćemo. 
Protivnik je potpuno nebitan. Ni ime ni kako igraju, to je apsolutno nebitno", rekao je selektor o potencijalnim rivalima na SP.

Bez obzira na formu i kvalitet tima, nacija od naše reprezentacije uvek očekuje dobre rezultate, te su se mnogi igrači i slektori u prošlosti često žalili na ogroman pritisak i očekivanja navijača. 

"Naboj tog takmičarskog duha uvek postoji, ali ako potpadate pod pritisak, treba da se bavite drugim poslom. Ja gledam racionalno i taj pritisak ne postoji, kao da ga nema, tako doživljavam sveku utakmicu."

Direktnim plasmanom na Svetski šampionat u Kataru pokazao je naciji koliko naši igrači zaista vrede. 

"Drago mi je da sam uspeo da vas ubedim u ono što sam pričao jer vas nisam lagao. Gledali ste najleši fudbal. Ja verujem u to."

Ipak, do Svetskog šampionata ostalo je još nešto više od 11 meseci. Srbiju tokom 2022. godine očekuju i mečevi Lige nacija sa Švedskom, Norveškom i Slovenijom, koji će biti prava uvertira za sve ono što nas očekuje u Kataru. 

"Sledeća godina će biti veoma važna jer dolazi i SP i devet utakmica, da se vidi šta i kako."

Dragan Stojković veruje. Veruje u to što radi. Veruje u svoj tim. Veruje da je ovo samo početak sna koji ljubitelji fudbala u našoj zemlji sanjaju od Montevidea 1930. godine. 

"Meni je drago zbog ovih momaka koji su shatili poentu fudbalske igre", zaključuje selektor.

Nema sumnje da nas uz ovakav pristup  naredne godine očekuje jedno od najuzbuljivijih svetskih  prvenstava u istoriji, a sve mečeve sa Svetskog kupa u Kataru moći ćete da pratite ekskluzivno na programima Radio-televizije Srbije.  

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи