Читај ми!

Maradona, neprežaljeni bog Napulja, godinu dana od smrti

Dijego Armando Maradona jedan je od najvećih fudbalera svih vremena, argentinski idol, obožavan u Napulju gde je smatran Bogom. „El Piebe de Oro“ napustio nas je pre tačno godinu dana sa 60 godina.

Napulj ne prestaje da ga žali i posvećuje mu murale, statute, ćoškove grada, napisane su knjige a snimljeni su serija i film Paola Sorentina kandidovan za Oskara.

Napulj, muzej na otvorenom posvećen Maradoni

Stadion i stanica

Apsolutni simbol za sve ljubitelje fudbala, mesto na kome je nemoguće zaboraviti Maradonu je svakako stadion u Napulju, u kvartu Fuorigrota, u kome je Djego igrao za skoro dve generacije napuljskih navijača. Stadion koji se prvo zvao Stadio del Sole, 1963. je postao stadion San Paolo a u decembru prošle godine stadion Diego Armando Maradona.

Ispred ovog stadiona navijači su doneli šalove, crteže, sećanja na ovog velikog šampiona koji će biti izloženi unutar stadiona u prostoru posvećenom Dijegovom muzeju. Nakon Maradonine smrti stanica Kumane u Kampi Flegrei (stanica Stadiona), promenila je ime i sada se zove Stanica Mostra - Maradona jer i tu postoji veliki mural koji mu je posvećen pod nazivom „Forza Napoli sempre".
 
Mnogobrojni murali

Dok šetate delom grada koji se zove Kvartijer Spanjoli, moguće je videti zastave i crteže posvećene Maradoni. U blizini broja 40 u Vico Lungo Geloso nalaze se dva murala posvećena Maradoni: mozaik od keramike dva italijansko-francuska umetnika Franćesko i Bruno, zatim delo argentinskog uličnog umetnika San Spiga koji je želeo da obeleži 30 godina od prve pobede Napulja u šampionatu.

U ulici Emanuele de Deo blizu broja 60 nalazi se trgić Diego Armando Maradona sa još jednim muralom koji mu je posvećen prilikom osvajanja šampionata 1990. Ovaj mural je postao mesto pravog hodočašća navijača i obožavaoca. Ulični umetnik Rafo Art posvetio mu je još jedan mural u Rione Sanita koji je urađen odmah nakon njegove smrti.

No najpoznatiji i možda i najvoljenji mural posvećen Maradoni nalazi se u ulici Taverna del Fero u kvartu San Đovani u Teduću. Naziv ovog dela je "Dios Umano" (ljudski Bog) i delo je umetnika Jorita.

Maradona je trenirao sedam godina u starom sportskom centru Paradiso u Sokavo i mada je sada taj centar napušten, Mario Farina poznatiji kao Casti, napuljski ulični umetnik, napravio je tu još jedan mural koji prikazuje Maradonu koji sedi na fudbalskoj lopti sa ćerkom Dalmom.

Precepi u San Gregorijo Armeno

Poznata ulica Precepa u Napulju ne zaboravlja Maradonu tako da ga je moguće videti u mnogim ulogama i verzijama: kao pastir, sa krilima i sl. U svakoj radnji moguće je naći omaž ovom velikom sportisti: razglednica, majica, statua, magnet za frižider.

Film Paola Sorentina „E' stata la mano di Dio"

Poznati napuljski režiser Paolo Sorentino koji je dobio oskara za film La Grande Beleca, prikazao je ovaj film na 78. festivalu u Veneciji a moguće ga je videti na Netfliksu od 15. decembra. U filmu se prepliće detinjstvo režisera i ljubav njegovog grada prema Maradoni, negde na pola puta između dramatičnog filma i autobiografije. Naslov je omaž Maradoni koji nas vraća na svetsko prvenstvo 1986. protiv Engleske kada je sam Maradona izjavio da se u sve umešala „Mano de Dios" (Božija ruka). Film je kandidovan za Oskara.

Serija Maradona - Sonjo Benedeto (Maradona - Sogno Benedetto)
 
Ovu seriju je  moguće videti na platformi Amazon Prajm Video još od 29.oktobra. Aleksandro Aimeta sa Silvinom Olšanski i Đulermom Salmeronom ispričao je život Djega Armanda Maradone od njegovog detinjstva do 2000, kako profesionalni deo tako i privatan život. U seriji četiri glumca prikazuju Maradonu kroz razne faze života realizujući na taj način kompletnu biografiju koja se razlikuje od prethodnih dela posvećenih fudbaleru. Poslednja epizoda serije će biti emitovana 26. novembra.


 
Majica posvećena Maradoni

Napuljski fudbal slavi Maradonu sa majicom koju potpisuje EA7 i koju fudbaleri Napulja nose na utakmicama Napoli - Verona, Inter - Napoli i Napoli - Lazio. Maradona Game majica je limitiranog izdanja i napravljena je u 1926 primeraka u tri boje. Broj 1926 se odnosi na godinu osnivanja fudbalskog kluba a prihod od prodaje majica ide u dobrotvorne svrhe.

 
Dve statue: Maradona i "Diego day"
 
U 13.30 je otkrivena statua posvećena Maradoni, tačno godinu dana nakon njegove smrti. Statua koja se nalazi ispred stadiona realizovana je od strane skulptora Domeniko Sepe.

„Biće to spomenik kome će biti moguće diviti se pre ulaska u sam stadion" - izjavio je autor.

Druga statua će imati svoj trijumfalni ulazak na stadion 28. novembra kada će Napulj igrati protiv Lacija a kasnije će biti postavljena na izlasku iz svlačionica gde se obično sastaju dva kluba pre zvužduka koji označava početak utakmice.

Ovu statuu je poklonio bivši Maradonin menadžer Stefano Ceci. Ova statua je od bronze, visoka 167 cm koliko je bio visok Maradona a dlanovi i stopala će imati realne Djegove otiske. 28. novembar je i dan kada će se zvanično održati ceremonija u kojoj će Stadion definitivno biti posvećen Maradoni.

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine od infarkta. Imao je 60 godina.

Napulj je danas Maradona, a kako italijanski mediji pišu: Maradona je Napulj.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво