Читај ми!

Del Pjero: Evropsko prvenstvo Italije je bilo nestvarno

Našu prestonicu posetio je čuveni italijanski fudbaler Alesandro Del Pjero. Sa njim je razgovarao kolega Nemanja Matić.

On je jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, legendarni kapiten Juventusa za koji je od 1993. do 2012. odigrao 513 mečeva i postigao 208 golova. Sa Italijom je 2006. osvojio Svetski šampionat u Nemačkoj. Alesandro Del Pjero je tokom 13 godina za Italiju odigrao 91 susret i postigao 27 pogodaka, dok je sa "azurima" pretrpeo i šokantan poraz u finalu Evropskog prvenstva 2000. godine od Francuske.

Dvadeset i jednu godinu kasnije, njegovi naslednici došli su do trona na nedavno završenom šampionatu Evrope.

"Izuzetno smo ponosni na ovu titulu, jer pre samo tri i po godine Italija nije uspela ni da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo i svi smo bili jako tužni. To što su ekipa i ceo stručni štab uradili tokom ovogodišnjeg Evropskog šampionata je nestvarno. Uživali smo i bili presrećni. U tome je i lepota fudbala. Nekada doživite pad, nekada veliki uspeh. Tajna je u tome što nisu odustajali, bili su tim. Pokazali su svetu da samo zajedno mogu svakoga da pobede", istakao je Del Pjero.

Alesandro Del Pjero je najbolji strelac u istoriji Juventusa. Predvodio ih je do titule šampiona Evrope 1996. Sa popularnom Starom torinskom damom igrao je u još tri finala Lige šampiona, ali je doživljavao poraze 97, 98. i 2003. godine.

Iako je posle izbacivanja Juventusa u Seriju B 2006. imao ponude Ser Aleksa Fergusona i Mančester junajteda, kao i konstantne pozive Real Madrida, Del Pjero je tada izgovorio čuvenu rečenicu: "Pravi džentlmen nikada ne napušta svoju damu."

"Nikada nisam imao tajne. Obožavam fudbal. Voleo sam da se takmičim i prihvatam nove izazove. Oduvek sam bio navijač Juventusa, to je klub koji me je inspirisao, volim taj klub, prošao sam sa saigračima sve, i lepe i neke tužne trenutke, ali fudbal nam je svima doneo ono najbolje u životu."

Del Pjero je posetio Beograd kao promoter čuvenog dečjeg fudbalskog kampa, koji će se u našoj prestonici održati šesti put, od 23. do 28. avgusta, na terenu Tržnog centra Stadion.

"Deca su najvažnija. Ja imam troje dece i znam koliku odgovornost donosi rad sa decom, pogotvo u ovim teškim godinama pandemije. Zato je vrlo važno što će u ovom kampu imati priliku da se upoznaju i da se druže."

Del Pjero je pre Juventusa igrao za Padovu, a posle prebogate karijere u dresu Stare torinske dame, nastupao je za Sidnej, a potom i za Delhi u Indiji, gde je i okončao profesionalnu karijeru 2014. godine.   

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи