Читај ми!

Duga plava noć u Italiji posle osvajanja titule na Euru

Biti u Italiji sinoć bila je posebna je emocija. Italija koja je prošla kroz pakao pandemije, željna života, radosti i slavlja, zasluženo je pobedila u finalu Eura protiv Engleske postavši time evropski šampion nakon 53 godine.

Iako su zabranjeni maksi video bimovi ispred Duoma u Milanu, kao i kod ”San Sira”, stadiona ”Olimpiko” u Rimu i u drugim gradovima kao mere u borbi protiv pandemije, skoro svaki italijanski kafić i bar nabavio je jedan veliki TV ekran te nije bilo mesta na kome se večeras nije gledala finalna utakmica Eura.

U društvu, sa onima koje nismo mogli mesecima da vidimo, čije lice smo gledali samo preko ekrana, razumevši se očima ali bez osmeha.

Sinoć je Italija na tren bila ona stara, ona Italija u kojoj nije bilo kolone vojničkih kamiona koji su prenosili preminule od virusa koji je ovu zemlju pogodio iznenada pretvorivši je u ratno polje, već kolone automobila koji prevoze ljude željne da bar jedne večeri osete kako to beše izgleda jednostavno se opustiti i radovati. A večeras Italijani imaju i čemu da se raduju.

Istraživanja pred utakmicu pokazala su da je 70 odsto Evropljana bilo srcem uz ovu zemlju koja svoje srce otvara svima, i u kojoj su uvek spremni da se raduju, vesele i pomažu jedni drugima.

Nakon godinu i po dana maski, izolacije i usamljenosti večeras su Italijani za trenutak zaboravili na kovid 19, podržavajući svoj tim kojima nije bilo lako na prepunom Vembliju sa Englezima koji im baš i nisu naklonjeni.

No bez obzira na svu odgovornost, te na gol koji su im Englezi dali na početku posle svega dva minuta igre, Italijani nisu izgubili koncentraciju kako je to izjavio odmah nakon utakmice Đorđo Kjelini.

”Posebni smo i uživamo u ovom uspehu", izjavio je Kjelini.

Golman Đanluiđi Donaruma proglašen je najboljim igračem prvenstva. Heroj večeri kako su ga nazvali italijanski mediji rekao je kratko: ”Bili smo fenomenalni".

Roberto Mančini je pre utakmice rekao da je 11. jul poseban datum za Italiju koja je tog istog datuma 1982. godine pobedila na Svetskom prvenstvu. Nakon utakmice Mančini je izjavio da kao igrač ”plavih” nikada nije osvojio Evropsko prvenstvo a sada jeste kao trener, i to je za njega predivna nagrada za koju je zaslužan fantastičan tim, kako je rekao.

”Bili smo odlični, iako su nam odmah dali gol.Bilo je teško ali smo posle bili dominantni. Momci su bili zaista fantastični, ovo je važno za sve Italijane, obične ljude i navijače”.

Italijanski teniser Mateo Beretini, koji je ranije u nedelju izgubio meč protiv Novaka Đokovića, pratio je utakmicu direktno na Vembliju izjavivši da mu je to bio prvi put da gleda ovakvu utakmicu na stadionu i da je pobeda Italija malo olakšala poraz protiv Đokovića koji je ipak broj jedan na svetu.

”Notte azzurra" tj. plava noć slavila se čitavu noć. U Milanu su ulice bile pune automobila koji prolaze vioreći italijansku zastavu sa prozora, vatromet i pesma čuli su se sa svakog balkona. Na društvenim mrežama predsednika zemlje Matarelu poredili su sa omiljenim italijanskim predsednikom Pertinijem, zbog njegove reakcije na pobedu Italije.

Predsednik Matarela će danas, po povratku u Italiju, primiti čitav nacionalni tim kao i tenisera Beretinija.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво