Читај ми!

Možda su Portugalci šampioni Evrope, ali Piksijevi Orlovi imaju dušu

Remijem protiv Portugalije (2:2), fudbalska reprezentacija Srbije pokazala je da je na pravom putu. Stići dva gola prednosti protiv šampiona Evrope mogu samo izuzetno psihički i fizički pripremljene ekipe. Ekipa Dragana Stojkovića Piksija i u drugom meču prikazala je ono čemu su se navijači u Srbiji decenijama nadali – da nacionalni tim zaista igra fudbal.

Odavno fudbaleri Srbije nisu obradovali naciju kao u dve utakmice pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića Piksija. Prvo je savladana Irska, a protiv Portugalije izvučen je veliki bod – 2:2.

Orlovi su pokazali loše strane, koje su već preduboko i predugo utakne u same pore fudbalske selekcije, ali su pokazali i želju u volju da se otrgnu od mentaliteta koji nas je dugo, dugo "krasio" i nervirao navijače željne pre svega dobrog fudbala.

Srbija je protiv Portugalije imala dva gola zaostatka, ali se Orlovi nisu predavali – stigli su do izjednačenja i na kraju došli do boda, zahvaljujući sportskoj sreći i sudiji Makeliju iz Holandije.

Ali, Tadić i momci su tu sreću zaslužili na terenu.

I pre utakmice u Beogradu bilo je poznato da će to biti sudar dve fudbalske filozofije. S jedne strane, Fernando Santoš je čovek kojem je rezultat bitniji od igre. Traži od svoje ekipe da ne dozvoli protivniku gol, dok se uzda u kvalitet svojih ofanzivnih igrača da bar jednom matiraju rivala.

S druge strane, Dragan Stojković želi da njegov tim igra na gol više, da ekipa napada sa velikim brojem fudbalera, da kreativnost i šmek budu dominantni utsici posmatrača.

Srbija odavno nija počela jednu utakmicu u ofanzivnijem sastavu – samo jedan defanzivni vezni igrač (Gudelj) i dva napadača (Mitrović i Vlahović) u prvih 11, nešto što ovdašnji ljubitelji fudbala odavno priželjkuju.

Uz pomoć Tadića i Milinković-Savića, kao i ofanzivnih bočnih igrača Kostića i Lazovića, Piski je pokušao da "otera" Portugalce od svog gola, istovremeno i da dobije kreativnost i, kako to voli da naglasi kolega Nemanja Matić, brzu tranziciju iz odbrane u napad

Ipak, nominalna formacija mora biti ispraćena i učinkom igrača na terenu, a to je upravo ono što je izostalo u prvom poluvremenu duela protiv Portugalije.

Istina, ekipa Fernanda Santoša važi za jednu od najkvalitetnijih u Evropi. Veoma je teško igrati protiv ekipe koja je savršeno taktički i tehnički potkovana, sa vrlo inteligentnim odbrambenim igračima i kreativnim veznim redom.

A u napadu – Kristijano Ronaldo. Najbolji strelac u istoriji reprezentacije, ali u ovom trenutku, što zbog godina, što zbog lošije forme, verovatno ne i među tri-četiri najkvalitetnija portugalska igrača.

Slično kao u duelu sa Irskom, srpski tim dozvolio je protivniku rani pogodak, koji je u potpunosti poremetio Piskijeve planove, a istovremeno ulio nepotrebni strah i strepnju u naše redove.

Diogo Žota potvrdio je fantastičnu formu koja ga je preporučila Liverpulu i Jirgenu Klopu – dva puta je iskoristio kompjuterski precizne centaršuteve Silve i Soareša i već na poluvremenu na semaforu je stajalo 0:2.

A onda se u drugom poluvremenu sve promenilo. Kao da je na teren izašla neka potpuno druga ekipa u crvenim dresovima.

Piksi je video šta ne štima u igri njegove ekipe i u pauzi umesto Lazovića i Vlahovića u igru uveo Maksimovića i Radonjića.

Upravo je Radonjić u prvom kontaktu sa loptom asistirao Aleksandru Mitroviću, koji glavom postiže gol i postaje najbolji strelac u istoriji reprezentacije.

U igru Orlova vratilo se samopouzdanje. Igra je postala tečnija i sigurnija, a nagrada je došla u vidu brzog kontranapada i pogotka Kostića posle još jedne asistenciju Radonjića.

U većem delu drugog poluvremena Srbija je bila u najmanju ruku ravnopravan protivnik sa evropskim šampionom, a prvi put posle mnogo vremena izgledalo je kao da srpski fudbaleri imaju više snage od protivnika.

Na kraju, fortuna je bila na strani Orlova. Prvo je Milenković dobio crveni karton posle neopreznog starta, a onda u poslednjim sekundama nije priznat, čini se, regularan pogodak Kristijanu Ronaldu.

Greška Dmitrovića mogla je da upropasti sve dobro što je srpski tim uradio na ovom meču, ali je Stefan Mitrović dva puta vadio loptu sa gol linije. Doduše, jednom je ona i prešla liniju, ali holandske sudije to, srećom, nisu videle.

Portugalci su bili besni, Ronaldo je čak izašao sa terena pre poslednjeg sudijskog zvižduka, ali to nije promenilo ni konačan ishod ni utisak koji su Orlovi ostavili u duelu sa evropskim šampionom.

Srbiju već u utorak očekuje novi izazov i utakmica sa "tradicionalno neugodnim" Azerbejdžanom u gostima.

Nova prilika da Orlovi pokažu da ih Piksi vodi u pravom smeru – ka Mundijalu u Kataru.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво