Читај ми!

Srce i karakter Piksijevih "orlova", sudije pomogle Srbiji da izvuče remi

Fudbaleri Srbije pokazali su veliko srce, borbenost i karakter i odigrali nerešeno 2:2 sa Portugalijom, u drugoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. "Orlovi" su protiv aktuelnog evropskog šampiona odigrali dva potpuno različita poluvremena i uspeli da nadoknade minus od dva gola, čime su zadržali prvo mesto na tabeli grupe A.

Ekipa Dragana Stojkovića Piksija sada ima četiri boda i zbog bolje gol razlike je ispred Portugalaca, koji imaju isti učinak.

Na trećoj poziciji sa tri boda se nalazi Luksemburg, koji je minimalnim rezultatom savladao Republiku Irsku (1:0), dok je na nuli ostao i Azerbejdžan.

Mora se priznati da su u samoj završnici utakmice sudije pomogle našem timu, pošto je Kristijano Ronaldo postigao gol za trijumf, lopta je prešla gol-liniju pre nego što je Stefan Mitrović izbio, ali arbitri to nisu videli.

Duel na stadionu "Rajko Mitić" počeo je slično kao onaj sa Republikom Irskom, uz jedan dobar prodor Darka Lazovića po desnoj strani.

Međutim, Portugalci su od samog starta insistirali na posedu i svoje napade pretežno organizovali po desnoj strani, gde je delovao Bernardo Silva.

Vezista Mančester sitija je u osmom minutu namestio prvu veliku priliku za Kristijana Ronalda, koji nije uspeo da nešto lošiju povratnu uputi ka okviru gola, ali je tri minuta kasnije idealno poslužio Dioga Žotu za vođstvo Portugalije.

Još jednom su kombinovali Ronaldo i Silva, ovaj se namestio na levu nogu i na drugoj stativi "u glavu pogodio" saigrača, koji je pobegao Nikoli Milenkoviću i bez problema zatresao mrežu Marka Dmitrovića.

Rano vođstvo omogućilo je igračima Fernanda Santoša da preuzmu potpunu kontrolu, a "orlovi" su se probudili tek u drugoj polovini prvog dela igre. Vezali su naši momci nekoliko dobrih akcija po bokovima, ali nije bilo prave šanse.

I, baš u tom trenutku, aktuelni evropski šampioni su odigrali jednu sjajnu akciju i duplirali prednost.

Kao i kod prvog pogotka, odlučujući potez napravio je Bernardo, koji se oslobodio čuvara i ostavio praznu desnu stranu Sedriku. Ovaj idealno ubacio na penal, odakle neometani Žota sjajno pogađa glavom za 0:2, pred petnaestominutnu pauzu.

Selektor Dragan Stojković napravio je dvostruku izmenu već na početku nastavka – ušli su Nemanja Radonjić i Nemanja Maksimović, a ovaj prvi se pokazao kao pun pogodak.

Već u prvom minutu je pobegao čuvarima po desnoj strani, centrirao na peterac, gde je Aleksandar Mitrović došao do pozicije između trojice defanzivaca i glavom pogodio mrežu.

Mitrović je tako stigao do 39. pogotka u nacionalnom timu, čime je postao apsolutni rekorder i najbolji strelac u istoriji srpske reprezentacije, ostavivši iza sebe Stjepana Bobeka.

Portugalski tim je u tim trenucima počeo da se raspada i "orlovi" su nastavili da napadaju i pritiskaju.

Stezao se obruč, da bi u 65. minutu naš tim izjednačio na 2:2. Fantastičnu akciju su odigrali Mitrović, Tadić i Radonjić, a nju je krunisao Filip Kostić za veliko slavlje srpskih fudbalera.

Malo je nedostajalo da nekoliko minuta kasnije vidimo potpuni preokret, ali je Radonjićev udarac zaustavio golman Lopes.

Ušlo se u nešto mirniju završnicu, a onda je malo falilo, nekoliko centimetara (ili desetina centimetara), da Srbija izgubi. Dugu loptu očajno je procenio Dmitrović, ona je pala na nogu Ronaldu koji je "provukao" ispod nje i ona je prešla preko gol-linije.

Stefan Mitrović, koji je tada imao kapitensku traku, uklizao je i izbacio, a sudije, a na čelu sa Danijem Makelijem, to ipak nisu videle.

Naš tim u sledećoj utakmici u utorak igraju protiv Azerbejdžana i u njoj neće biti Nikole Milenkovića, koji je u nadoknadi vremena zbog neopreznog starta zaradio crveni karton.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво