Читај ми!

Seksistički skandal trese Nemačku – trener Borusije kažnjen vođenjem ženskog tima

Seksistički skandal zatresao je nemački fudbal, pošto je Heiko Vogel, trener U-23 tima Borusije Menhengladbah, kažnjen na nesvakidašnji i potpuno neprimeren način. Vogel je zbog "nesportskog ponašanja", kako se navodi, kažnjen tako što je prekomandovan da vodi ženski tim ovog kluba.

Vogel je nekadašnji trener Bazela, sa kojim je igrao i u Ligi šampiona, bio je član i minhenskog Bajerna, a od 2020. je u Borusiji.

Tokom januarske utakmice sa Bergiš Gladbahom u četvrtom rangu takmičenja (pobeda Borusije 2:1), trener ekipe je optužen za "nesportsko ponašanje prema sudiji Marselu Benkofu i njegovim pomoćnicima Vanesi Arlt i Nadin Vesterhof".

Fudbalska asocijacija Zapadne Nemačke (WDFV) je odlučila da sankcioniše 45-godišnjeg stručnjaka tako što ga je poslao da vodi ženski tim, potvrđeno je za I-Es-Pi-En iz te asocijacije.

Presuda je takva da je morao da odradi šest treninga sa ženskim ili timom devojčica, kao i da plati 1.500 evra, a nadležno telo mu je dalo rok do 30. juna da odsluži "kaznu".

Ovakva odluka momentalno je naišla na osude, a Nikol Selmer iz organizacije "Žene u fudbalu" istakla je da ovakvi potezi šalju "fatalne poruke".

"Ovako nešto pokazuje da, na kojem god nivou devojčice ili žene igraju fudbal, nisu shvaćene ozbiljno kao dečaci ili muškarci", počela je Selmerova.

"Kazna za trenera Menhengladbaha stavlja treniranje ženskog tima na nivo društvenog rada. Ali to nije tako, ženski fudbal je sport, a oni koji učestvuju u istom, profesionalci su kao i njihove muške kolege."

Ona ističe da, uprkos svim objašnjenjima, kazna nije dobra.

"Ako skinete sve i prihvatite da su imali dobre namere, opet šalje fatalnu poruku, da je treniranje ženskog ili devojačkog tima deo kazne za neprimereno ponašanje", dodala je Nikol Selmer.

Fudbalska asocijacija Zapadne Nemačke nije komentarisala odluku, niti kritike koje su stigle, već samo da je parnica na čekanju.

Vogel je u međuvremenu odslužio dva meča suspenzije i vratiće se na klupu U-23 tima Borusije Menhengladbah u utakmici protiv Rot-Vajs Esena za vikend.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво