Читај ми!

Zaha prvi igrač u Premijer ligi koji je odbio da klekne pre utakmice

Fudbaler Kristal Palasa Vilfred Zaha odbio je da klekne pred utakmicu Premijer lige protiv Vest Broma. Reprezentativac Obale Slonovače kaže da je klečanje pred utakmicu izgubilo smisao i da se ništa suštinski nije promenilo u borbi protiv rasizma.

Vilfred Zaha smatra da je klečanje pred utakmice Premijer lige samo forma, ali da se suština nije promenila - i dalje vlada rasna nejednakost.

"Mislim da je klečanje degradirajuće. Dok sam odrastao, roditelji su me naučili da budem ponosan što sam crn, bez obzira na sve. Mislim da treba da stojim uspravno", rekao je Zaha za jedan britanski list.

Klečanje pre utakmice u Engleskoj uvedeno je prošle godine posle čuvenog restarta, kada je Premijer liga odlučila da podrži pokret "Crni životi su bitni".

Pokret je nastao prošle godine posle ubistva Džordža Flojda, sa ciljem da skrene pažnju na rasnu nejednakost u društvu.

"Klečanje je postalo nešto što se radi pre utakmice, a neki i zaborave da treba da se uradi, To je postalo samo nešto što se radi, a to nije dovoljno dobro za mene", rekao je Zaha i dodao da više neće nositi majicu sa natpisom "Crni životi su bitni", zato što se oseća kao da na sebi nosi nacrtanu metu.

Zaha je od 2004. godine u Kristal Palasu, gde je prošao mlađe kategorije. Dves ezone bio je igrač Mančester junajteda, ali je odigrao samo dve utakmice za "đavole".

Za prvi tim Palasa zabeležio je 347 nastupa, postigavši za to vreme 58 golova.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво