Читај ми!

"Đavoli" spremaju zamenu za Solskjera, da li je Norvežanin to zaslužio

Posle lošeg početka sezone u Premijer ligi, ali i neočekivanog poraza od Bašakšehira u Ligi šampiona, ostrvski mediji već smenjuju Olea Gunara Solskjera sa mesta menadžera Mančester junajteda. Prvi pik "đavola" za budućeg šefa stručnog štaba je Maurisio Poketino, ali Norvežanin se sigurno neće predati bez borbe.

Navikli su navijači Mančester junajteda na trofeje, kako u Engleskoj tako i u Evropi. Ipak, slavni klub već godinama ne beleži rezultate u skladu sa renomeom, a, kako to obično biva, ceh među prvima plaća trener.

Ole Gunar Solskjer je legenda Mančester junajteda i kao takav je došao na užarenu klupu "đavola" kao privremeno rešenje. Norvežanin se radom i rezultatima izborio za produžetak ugovora, ali jasno je da u Junajtedu nešto ne štima.

Posle sedam odigranih kola Premijer lige, doduše Junajted je odigrao meč manje, ekipa sa "Old Traforda" zauzima tek 15. mesto na tabeli, sa samo dve pobede, jednim nerešenim ishodom i čak tri poraza.

Jasno je da rezultati nisu u skladu sa očekivanjima brojne armije navijača, ali da li je Solskjer zaista kriv za "crne dane" najtrofejnijeg engleskog kluba (20 osvojenih titula).

Niko kao Ser Aleks

Juanjted je najuspešniji klub otkako je 1992. godine osnovana Premijer liga. "Đavoli" su u tom periodu osvojili čak 13 titula i sve pod dirigentskom palicom Aleksa Fergusona.

Upravo je harizmatični Škotlanđanin 2013. godine doneo poslednju titulu šampiona Engleske na "Old Traford", a kada se povukao, kao da je sa sobom poneo i čarobni štapić kojim su njegovi "vilenjaci" osvajali trofeje.

Poslednjih sedam godina niko nije uspeo da uđe u njegove cipele. Pokušavali su redom Dejvid Mojes (epizoda koju bi svi navijači "đavola" rado zaboravili), Rajan Gigs (privremeno rešenje, nije zaista dobio pravu priliku), Luj van Gal (za dve sezone osvojio jedan FA kup) i Žoze Morinjo (osvojio Ligu Evrope, Liga kup i vicešampionsku titulu).

Solskjer je doveden da zameni Morinja u decembru 2018. godine i na 101 utakmici na klupi ostvario 55 pobeda i 25 poraza.

Prošle sezone predvodio je Junajted do trećeg mesta u Premijer ligi, a navijači su očekivali da ove sezone ode, makar, korak dalje.

Od epova do progona

Uprkos lošem startu sezone na Ostrvu, koji se tako slikovito ogleda u porazu od Totenhema na "Old Trafordu" 6:1, Junajted je u Ligi šampiona u prva dva kola zabeležio dve pobede - i to kakve!

Prvo je savladan vicešampion Evrope, ekipa Pari Sen Žermena (2:1), i to u gostima, dok je prošlosezonski polufinalista takmičenja, tim Lajpciga, ispraćen iz Mančestera sa pet golova u mreži.

Ipak, posle dva vezana poraza, od Arsenala i Bašakšehira, ponovo su prema Solskjeru odapete otrovne strelice. 

"Da ne verujem u sebe i igrače koje imam na raspolaganju, ne bih bio ovde. Uostalom, ko drugi da veruje", izjavio je Solskjer i nagovestio da nema nameru da preda menadžersku fotelju nekome drugom.

Problem za "đavole" ove sezone u Premijer ligi su utakmice na domaćem terenu. Porazi od Kristal Palasa, Totenhema i Arsenala, kao i remi bez golova sa Čelsijem, ne mogu da nadomeste dobre rezultate u gostima, gde je Junajted zabeležio obe pobede u šampionatu.

Poketino se sprema za naslednika

Sreća u nesreći po Solskjera – Junajted naredni meč igra u gostima, ali protivnik je ekipa Evertona, koja je na startu sezone vezala četiri trijumfa i jedan je od najmanje gostoljubivih domaćina u ligi.

Ostrvski mediji spekulišu da će Solskjer, u slučaju poraza, odmah dobiti otkaz, a naslednika vide u liku i delu Maurisija Poketina.

Argentinac je sa Totenhemom pravio čuda. Iako nije uspeo da dođe do šampionske titule, od Spursa je napravio tim koji redovni učesnik evropskih takmičenja, a najveći domet mu je finale Lige šampiona 2019. godine.

Poketino bi mogao biti baš ono što je Junajtedu potrebno - forsira napadčku igru, lepu za oko, istovremeno vodeći računa o odbrani gola, delom tima koji je Junajtedu bolna tačka.

Argentinac je godinama radio na Ostrvu, zna sve tajne fudbala i Premijer lige i sigurno bi uneo novu snagu u ekipu koja, kako vreme odmiče, ima sve veći problem sa samopouzdanjem. A veru u sebe mnogo je teže povratiti od same forme.

Ipak, pojedini ostrvski mediji smatraju da Solskjer ima podršku kluba i da se "đavoli" neće tako lako odreći svoje legende - igrača koji im je doneo titulu šampiona Evrope 1999. godine.

Kako stoje stvari, Solskjer ima ispred sebe "jednostavan" zadatak - treba ekipu da vrati na pobedničke staze. Sezona je duga, a u izjednačenom takmičenju kao što je Premijer liga ništa nije zagarantovano, što znači da će i ostali konkurenti za visok plasman prosipati bodove protiv Evertona, Lestera, Aston Vile ili Lidsa.

A prvu priliku da dokaže sebi i drugima da je vredan mesta menadžera Mančester junajteda Solskjer će imati već u subotu, kada "đavoli" gostuju na "Gudison parku".

Možda duel sa "karamelama" bude Norvežaninu poslednji na klupi Junajteda, a možda baš u Liverpulu krene u pobednički niz i, ko zna, na put do titule šampiona Engleske.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво