Dejan Stanković i KMF "Mungosi" promovišu inkluziju osoba sa smetnjama u razvoju

Kamp nekadašnjeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića, osim talentovanih dečaka i devojčica, i ove godine promoviše inkluziju osoba i dece sa razvojnim smetnjama. Ovaj projekat podržala je i Evropska kuća fudbala.

Klub malog fudbala Mungosi je 2009. godine započeo humanu misiju. Osobe sa smetnjama u razvoju dobile su priliku da treniraju i igraju fudbal.

"Sada je u klubu trenutno 40. dece sa posebnim potrebama, smetnjama u razvoju i invaliditetom. Pronalazimo mogućnosti da im pomognemo što više da budu sastavni deo ovoga društva", rekao je predsednik KMF Mungosi Aca Kovačević.

Ove godine njihovo sportsko druženje odvija se na Divčibarama, u kampu Dejana Stankovića, poznatijem kao Deki 5.

"Nema potrebe da se gleda na njih drugačije, nema potrebe da budu različiti. Svi smo mi isti na tome radimo. Oni treniraju zajedno sa nama. Jedemo zajedno, družimo se, tako da oni svoje snove ostvaruju svaki dan", rekao Dejan Stanković.

U saradnji sa sektorom za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije, projekat je prosleđen Uefi i klub je prošle godine dobio nagradu Uefine dečije fondacije.

Za njih fudbal nije industrija, nije biznis i ne donosi gomilu novca. Njima fudbal daje čistu sreću i savršeno osećanje ljubavi prema igri. To je suštinsko značenje sporta koji treba da uvažava različistosti u društvu.

Jednima je fudbal šansa da postanu neki novi Dejan Stanković, drugima da budu priznati deo društva. Koje god želje imali, fudbal je tu da nas nauči jednakosti i ravnopravnosti.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво