Karanfili uz teren i tokom pandemije – Atletiko ne zaboravlja svoju Margaritu Luengo

Profesionalna prva fudbalska liga u Španiji u sezoni 2019/2020 godini počela je 16. avgusta 2019. godine. Početkom marta La Liga je suspendovana odlukom čelnika i španske Fudbalske federacije na dve nedelje usled pandemije kovida 19.

Dana 23. marta 2020, naknadno je suspendovana na neodređeno vreme, a zvanično nastavljena 11. juna, kada je određeno da se utakmice igraju svaki dan, do 19. jula.

Predsednik La Lige Havijer Tebas Medrano na sastanku sa čelnicima klubova prve i druge profesionalne španske fudbalske lige, obavestio je čelnike klubova o održanom sastanku sa Većem za sport i prvim čovekom Fudbalskog saveza Španije Luisom Manuelom Rubijalesom i obavestio ih da će se fudbal igrati bez publike na stadionima.

Kada je u pitanju fudbalski klub Atletiko Madrid, jedna lepa sportska priča nije prekidana od 27. januara 1996. godine, bez obzira na pandemiju kovida 19 i odluke čelnika La Lige i Fudbalskog saveza Španije.

Margarita Luengo, sedamdesettrogodišnja žena iz mesta Talavera de la Reina, iz pokrajine Toledo, autonomne zajednice Kastilja La Manča, od sezone 1995/1996, pored korner zastavice pred svaki meč Atletiko Madrida na svom stadionu (pređašnji "Visente Kalderon" i sadašnji "Vanda Metropolitano") ostavlja buket sa cvećem – dvanaest crvenih i dvanaest belih karanfila.

Boje karanfila simbolizuju boje kluba. Iako je rodno mesto gospođe Margarite Luengo udaljeno oko sto pedeset kilometara od prestonice Španije, ona brižljivo i pažljivo uvek donosi svež buket cveća.

Na meču Atletiko Madrida (šef stručnog štaba tada bio srpski trener, Radomir Antić) i Atletik Bilbaa 27. januara 1996. godine, gospođa Margarita Luengo je u znak divljenja prema srpskom fudbaleru Milinku Pantiću, i njegovim sjajnim izvođenjem prekida (kornera), ostavila četiri cveta u blizini korner zastavice.

U jednom svom intervjuu, za madridski radio Kadena ser, gospođa Margarita je rekla da je četiri cveta ostavila, znajući da će u tom meču Atletiko postići četiri gola. I zaista, taj meč Madriđani su pobedili sa 4:1.

Kapiten "jorgandžija" Horhe Resureksjon Merodio Koke pozvao je gospođu Margaritu, pred nastavak La Lige, a pred meč sa Real Valjadolidom, i u zajedničkom razgovoru, dogovorili su se da se tradicija nastavi, i da se bez obzira na činjenicu da se meč igra bez publike, buket karanfila ostavi pored korner zastavice.

Horhe Koke je u razgovoru sa gospođom Margaritom, rekao da će ih ostaviti pored korner zastavice, sa željom da im donesu sreću i da gol postignu iz kornera. Očigledno da je te reči neko "gore" čuo, i Atletiko Madrid je na tom meču pobedio sa 1:0, korner je izveo u 81. minutu kapiten Horhe Koke, a gol postigao Viktor Mačin Perez Vitolo.

Isti gest sa buketom uradio je i golman Atletiko Madrida, Jan Oblak u meču protiv Deportivo Alavesa.

Procena je da Atletiko Madrid u jednoj takmičarskoj sezoni, odigra tridesetak utakmica na svom stadionu. Od 1996, punih dvadeset četiri godine gospođa Margarita posvetila je Atletiko Madridu preko 600 buketa, ili ti preko 17.000 karanfila.

Kako je čovek biće u potrazi za smislom, gospođa Margarita Luengo je pune dve decenije svoj smisao videla u vernosti i ljubavi prema svom omiljenom fudbalskom klubu, a taj fudbalski klub na najdivniji način pokazao jednu od najvažnijih univerzalnih vrednosti - znati biti zahvalan.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво