Nova era u fudbalu – Ostrvljani zabranili klincima da udaraju loptu glavom

Fudbalski savezi Engleske, Škotske i Severne Irske zabranili su osnovcima da tokom fudbalskih treninga udaraju loptu glavom, kako bi smanjili mogućnost obolevanja od neurodegenerativnih bolesti.

Osnovci više neće smeti da udaraju fudbalsku loptu glavom na treninzima, odlučili su fudbalski savezi na Ostrvu.

Takva odluka posledica je studije koja je pokazala da su neurodegenerativne bolesti tri i po puta fatalnije za bivše fudbalere nego za njihove vršnjake koji nikada nisu trenirali fudbal.

Ostrvski savezi dalje planiraju da implementiraju nove propise i za fudbalere uzrasta do 16 godina, ali sama pravila na fudbalskim utakmicama neće se menjati, pošto je konstatovano da igrači u mlađim kategorijama ređe igraju glavnom.

Nova pravila sačinjena su u saradnji sa Medicinskim komitetom Uefe, koji će do kraja godine proslediti svoja uputstva širom Evrope.

Da li je se radi samo o meri zaštite najmlađih fudbalera ili će nova pravila imati uticaj i na profesionalce, saznaćemo u godinama koje dolaze.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво