Preminuo golman Hari Greg – heroj kojeg je Srbija trebalo da odlikuje

Legendarni golman Mančester junajteda i reprezentacije Severne Irske Hari Greg preminuo je u 87. godini. Greg će ostati upamćen kao jedan od heroja minhenske tragedije, prilikom koje je uspeo da spase nekoliko života, uključujući trudnu Veru Lukić i njenu dvogodišnju ćerku.

Hari Greg preminuo je u 87. godini, a fudbalski svet, osim po golmanskim bravurama, zauvek će ga zapamtiti i kao heroja minhenske tragedije.

Greg je, nakon što je preživeo pad aviona Mančester junajteda 6. februara 1958. godine na letu iz Beograda, uspeo da spase saigrače Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta, kao i 20-mesečnu bebu i njenu trudnu majku Veru Lukić.

Greg je 2007. godine boravio u Beogradu, gde je upoznao Verinog sina Zorana, koji ne bi bio ni rođen da nije bilo hrabre reakcije irskog golmana.

Greg je zabeležio 274 natupa za Mančester junajted, kao i 25 za reprezentaciju Severne Irske, a na Mundijalu u Švedskoj 1958. godine proglašen je za najboljeg čuvara mreže.

Zanimljivo je da je Greg u jednom trenutku bio najskuplji svetski golman, pošto ga je Met Basbi 1957. godine doveo iz Donkastera za tada rekordne 23.000 funti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво